Η ιστορία ξεκινά σε ένα διαμέρισμα στη Βουδαπέστη. Συγκεκριμένα σε αυτό της μητέρας του, όπου ο νεαρός —τότε— καθηγητής Έρνο Ρούμπικ κατάφερε να ολοκληρώσει το πρωτότυπο του «Μαγικού Κύβου» του.
Ο Ρούμπικ δίδασκε στο τμήμα Εσωτερικής Διακόσμησης και δήλωνε γοητευμένος από τη γεωμετρία. Ωστόσο οι προσπάθειές του να δημιουργήσει μια συμπαγή, τρισδιάστατη δομή με κινητά και εναλλάξιμα στρώματα τον είχαν απογοητεύσει. Όπως αποδείχτηκε αυτός ήταν ένας λόγος να πεισμώσει περισσότερο, κάτι για το οποίο στο τέλος ανταμείφθηκε.
«Το έφτιαξα απλώς για τη δική μου περιέργεια. Υποθέτω ότι είναι σαν να είσαι καλλιτέχνης. Αν είσαι ευχαριστημένος με το δημιούργημά σου, θέλεις να το δείξεις στον κόσμο. Θέλεις να αρέσει», δήλωσε ο Ρούμπικ πρόσφατα σε συνέντευξή του στη New York Post.
Μισό αιώνα —και 500 εκατομμύρια πωλήσεις— μετά, εκτιμάται πως ένας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη έχει προσπαθήσει να λύσει αυτό που είναι γνωστό ως ο «κύβος του Ρούμπικ».
Όταν η αμερικανική εταιρεία Ideal Toy αγόρασε τα δικαιώματα του κύβου το 1980, μετονομάζοντάς τον σε «κύβο του Ρούμπικ», οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα
Ο Έρνο Ρούμπικ πρόσφατα άρχισε να μετράει σε πόσα εξώφυλλα περιοδικών είχε εμφανιστεί ο κύβος του, αλλά σταμάτησε όταν ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 1.500. Φυσικά δεν είναι μόνο τα περιοδικά.
Ο κύβος του Ρούμπικ έχει εμφανιστεί από τους Simpsons μέχρι την αγαπημένη ταινία WALL-E της Pixar, ενώ το έλυσε live o Justin Bieber στην εκπομπή «Late, Late Show» με οικοδεσπότη τον James Corden.
Το Σάββατο 13 Ιουλίου ο Έρνο Ρούμπικ έγινε 80 ετών.
«Ο κύβος αγαπά την προσοχή, εγώ όχι»
Ο Έρνο Ρούμπικ είχε σκοπό να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, μέχρι που η ιδέα του κύβου μπήκε στο μυαλό του και δεν έφυγε ποτέ. Χρησιμοποίησε αρχικά τον κύβο του για να διδάξει τους μαθητές του γεωμετρία. Η απογείωση ήρθε μόνο όταν του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τρισδιάστατη εφεύρεσή του και ένας τοπικός κατασκευαστής κατασκεύασε 5.000 τεμάχια απ’ αυτήν.
Οι πωλήσεις και το πρώτο ταξίδι στη Δύση
Μέχρι το 1979, μόλις δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του στα ράφια της Ουγγαρίας, ο κύβος είχε πουλήσει 300.000 μονάδες, προκαλώντας το ενδιαφέρον των διεθνών κατασκευαστών παιχνιδιών.
«Κάθε εβδομάδα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον αλλά και τόσο δύσκολο να το καταλάβεις»
Όταν η αμερικανική εταιρεία Ideal Toy αγόρασε τα δικαιώματα του κύβου το 1980, μετονομάζοντάς τον σε «κύβο του Ρούμπικ», οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Οι διεθνείς εκθέσεις παιχνιδιών ήταν το κλειδί για την επιτυχία του και καμία δεν ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Νέας Υόρκη.
Επιτυχία ίσον δημοσιότητα
Ο Έρνο Ρούμπικ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη στις αρχές του 1980, όταν παρουσίασε τον κύβο του στην έκθεση παιχνιδιών.
Ήταν το πρώτο ταξίδι του Ρούμπικ στη Δύση και ένας τρόπος να παρακάμψει τους αυστηρούς, ελεγχόμενους από τη Σοβιετική Ένωση, νόμους περί εξαγωγών της πατρίδας του.
«Ήμουν πάντα ένα περίεργο παιδί, οπότε γνώριζα τη Νέα Υόρκη από ταινίες ή περιοδικά, αλλά το να βρίσκομαι εκεί ήταν τελείως διαφορετικό, ειδικά όταν ερχόμουν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.Οι μυρωδιές, οι θόρυβοι, η θερμοκρασία ήταν κάτι που δεν είχα ξαναζήσει», θυμάται ο ίδιος.
Η επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ήταν επίσης η πρώτη φορά που συνειδητοποίησε ότι με την επιτυχία, αναπόφευκτα, ερχόταν και η διασημότητα και δεν του άρεσε.
3.13 δευτερόλεπτα
Σήμερα, εκτιμάται ότι ο κύβος του Ρούμπικ έχει πουλήσει μισό δισεκατομμύριο κομμάτια και αυτό δεν περιλαμβάνει τις απομιμήσεις που κατέκλυσαν την αγορά.
Μέσω της εποχής της Covid-19 απέκτησε νέα ζωή το αγαπημένο παιχνίδι καθώς οι «Speedcubers» γυρίζουν την πλάτη τους στις ψηφιακές συσκευές. Η World Cube Association (WCA), για παράδειγμα, φιλοξενεί τακτικούς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλήματος Βόρειας Αμερικής 2024 στο Minneapolis Convention Center στις 18 έως 21 Ιουλίου.
Η εκδήλωση συγκεντρώνει τους καλύτερους speedcubers της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του δύο φορές πρωταθλητή Max Park. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο 22χρονος από τη Καλιφόρνια σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την ολοκλήρωση του κύβου σε μόλις 3,13 δευτερόλεπτα ή σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται για να διαβάσετε αυτή την πρόταση.
Συγκριτικά, όταν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rubik’s Club πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο του 1982, ο νικητήριος χρόνος, από τον Αμερικανό Minh Thai, ήταν 22,95 δευτερόλεπτα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ρούμπικ – ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα The Post ότι μπορεί να λύσει το παζλ σε μόλις δύο με τρία λεπτά – πιστεύει ότι ο χρόνος του Park θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.
Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
«Κοιτάξτε τον στίβο και το σπριντ των 100 μέτρων. Εκεί που νομίζεις ότι δεν μπορούν να πάνε πιο γρήγορα, οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν έναν τρόπο», λέει ο Έρνο Ρούμπικ. «Το ίδιο συμβαίνει και με τον κύβο. Είναι εξέλιξη».
Ο Ρούμπικ πιστεύει επίσης ότι ο κύβος του θα έπρεπε να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Οι άνθρωποι λένε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούν τη σωματική δραστηριότητα, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι, ναι μεν ο κύβος είναι διανοητικός, αλλά είναι και σωματικός, επειδή χρειάζονται πολύ γρήγορα χέρια. Γι’ αυτό και οι νεότεροι είναι καλοί σε αυτό», σημειώνει.
«Το αγόρι μου, ο γιος μου»
Πενήντα χρόνια μετά και η άποψη του Έρνο Ρούμπικ για αυτό που αποκαλεί «το αγόρι μου, ο γιος μου» αλλάζει κάθε μέρα.
Απλά μην τον ρωτήσετε για τα χρήματα.
Ο ίδιος δεν λέει τίποτα για το πόσα έσοδα του έχει αποφέρει ο εξαιρετικά δημοφιλής κύβος από την ημέρα που κυκλοφόρησε στην αγορά.
«Είναι τέχνη και επιστήμη μαζί, έχει να κάνει με τη σχέση του με τους ανθρώπους», εξηγεί ο Ρούμπικ.
«Κάθε εβδομάδα ανακαλύπτω κάτι καινούργιο. Αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον αλλά και τόσο δύσκολο να το καταλάβεις», προσθέτει. Το μυστικό της διαρκούς γοητείας του, λέει ο ίδιος, είναι ότι σε μια εποχή πρωτοφανών τεχνολογικών αλλαγών, όπου οι οθόνες μονοπωλούν την προσοχή, ο κύβος δημιουργεί αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «αρμονία στο μυαλό, την καρδιά και τα χέρια». ΙΝ