Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Μόρια – Πάνω από 7.000 πρόσφυγες στο Κέντρο
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, όπου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε αυτό είναι πλέον υπερδιπλάσιος από αυτούς που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να φιλοξενήσει.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, διαμένουν στη Μόρια 7.213 άτομα, όταν η δυναμικότητα του ΚΥΤ είναι 3.000. Μάλιστα, από το σύνολο όσων σήμερα βρίσκονται στον χώρο του Κέντρου, περίπου 2.500 λόγω μη επαρκών και ακατάλληλων δομών, ζουν σε σκηνές στον παρακείμενο ελαιώνα. Αρκετοί, δε, δεν μπορούν να στήσουν τις σκηνές τους ούτε στον υπαίθριο αυτό χώρο και προσπαθούν να εγκατασταθούν σε όποια γωνιά βρουν ελεύθερη.
Ασφυκτική κατάσταση
Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων εβδομάδων από τα τουρκικά παράλια από τη μία και η αποσυμφόρηση που γίνεται με αργούς, όπως φαίνεται, ρυθμούς, από την άλλη είναι αυτές που έχουν κάνει τα κέντρα στα νησιά να ασφυκτιούν.
Είναι ενδεικτικό πως μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνολικά 5.044 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί – πιο συγκεκριμένα οι 2.484 – αποβιβάστηκαν στις ακτές της Λέσβου. Την 1η Ιουλίου, μάλιστα, οι διαμένοντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μόλις που ξεπερνούσαν τα 5.620 άτομα.
Οργανώσεις και τοπικοί φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους πως το νησί θα ζήσει και πάλι στιγμές όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, οι οποίες είχαν μεταδοθεί διεθνώς. Τότε που οι περίπου 9.000 «εγκλωβισμένοι» της Μόριας ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τους παρέχονται ούτε τα απαραίτητα, τότε που μία τουαλέτα αντιστοιχούσε σε 60 ακόμη και 100 άτομα και που οι φιλοξενούμενοι, μεταξύ αυτών γυναίκες και μικρά παιδιά, περίμεναν με τις ώρες στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως, οι οποίοι βλέποντας τη σημερινή κατάσταση εκφράζουν τον φόβο πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και μεταφοράς ανθρώπων στην ενδοχώρα, η Μόρια θα αποκτήσει και πάλι τον τίτλο του «κολαστηρίου» ενώ οι άνθρωποι που θα στοιβάζονται μπορεί το επόμενο διάστημα να ξεπεράσουν και τις 9.000.
Ζητούν συνάντηση
Η κατάσταση τόσο στη Λέσβο και τη Μόρια αλλά και γενικά στα νησιά αναφορικά με το Προσφυγικό είναι αυτή που έκανε τους βουλευτές των νησιών Αιγαίου να ζητήσουν συνάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.
in.gr