Ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου; – «Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες στη Συρία», λέει η Washington Post
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ισχυρίζεται πως οι ομάδες των ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία στη Συρία στις 8 Δεκεμβρίου, είχαν δεχθεί στρατιωτική βοήθεια από την Ουκρανία.
Κοινός εχθρός
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας, Σύριοι αντάρτες παρέλαβαν περίπου 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και άλλη υποστήριξη από Ουκρανούς πράκτορες τον περασμένο μήνα, λίγες εβδομάδες πριν από την προέλασή τους που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που έχουν γνώση της στρατιωτικής δραστηριότητας της Ουκρανίας, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έστειλαν περίπου 20 χειριστές drone και περίπου 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από 4-5 εβδομάδες, για να βοηθήσουν την οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε καταγγείλει, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι οι Σύριοι αντάρτες παρέλαβαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία και εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό τους.
Το Κίεβο απέρριψε «κατηγορηματικά» αυτόν τον ισχυρισμό.
Η HTS, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, σχημάτισε μεταβατική κυβέρνηση μετά την ανατροπή του Άσαντ.
Η υποστήριξη της Ρωσίας στον Άσαντ
Ο ρωσικός στρατός βοήθησε τις δυνάμεις του Άσαντ, εξαπολύοντας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών.
Η Ρωσία μάλιστα χορηγεί άσυλο στον έκπτωτο πρόεδρο Άσαντ και την οικογένειά του «για ανθρωπιστικούς λόγους», σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.
Η θέση της Ρωσίας στη Μέση ανατολή
Ρώσοι αναλυτές προειδοποιούσαν εξάλλου ότι η ανατροπή του Άσαντ θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία αλλά και την ίδια την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.
Η ταχεία ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ έχει ήδη επιφέρει πλήγμα στη Ρωσία και στις φιλοδοξίες της να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία οι δυνάμεις της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ κατέλαβαν τη Δαμασκό αποδίδεται εν μέρει στην απουσία της σταθερής υποστήριξης του Κρεμλίνου, το οποίο επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία.