Ο Δήμος Λεμεσού αντιμετωπίζει το κυκλοφοριακό πρόβλημα με καινοτόμες δράσεις
Νέα σειρά δράσεων για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της Λεμεσού δίνουν και άμεσες πρακτικές λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μαστίζει και τις ελληνικές μεγάλες πόλεις. Ειδικότερα ο Δήμος Λεμεσού εισάγει καινοτομίες που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό και για διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας που τα αυτοκίνητα δημιουργούν ουρές χιλιομέτρων, νεύρα στους οδηγούς, ρύπανση και άλλα πολλά.
Σε λίγο και με δεδομένη την ένταση της αστικοποίησης ειδικά στην Αττική και την ανοδική τροχιά της οικοδομικής δραστηριότητας – στη Νέα Σμύρνη σύμφωνα με πληροφορίες ανεγείρονται 65 νέες πολυκατοικίες για παράδειγμα – τα αυτοκίνητα θα αλλάξουν ονομασία και θα λέγονται αυτοΑκίνητα. Με την ελπίδα να μην έχουν ΕΝΦΙΑ φυσικά.
Ειδικότερα, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου που συμμετέχει ο Δήμος Λεμεσού μαζί με άλλους τοπικούς εταίρους θα υλοποιήσει μία σειρά μέτρων που στόχο έχουν να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μειωθεί η χρήση των ιδιωτικών οχημάτων.
Ποιες καινοτομίες εισάγει στην καθημερινότητα ο Δήμος Λεμεσού
Τα μέτρα για τη Λεμεσό στα πλαίσια του έργου metaCCAZE συμπεριλαμβάνουν:
- Την κατασκευή δύο mobility hubs (σύγχρονων χώρων με εγκαταστάσεις, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε περιφερειακά σημεία και να συνεχίζουν τη μετακίνησή τους με δημόσια λεωφορεία, ποδήλατα, ή πατίνια προς το κέντρο της πόλης).
- Την παροχή on-demand υπηρεσίας για τη μεταφορά μαθητών γυμνασίου και λυκείου σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι μαθητές και οι γονείς τους θα μπορούν μέσω εφαρμογής να καλούν μίνι-λεωφορεία τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από μαθητές, για να μετακινηθούν προς και από τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Η πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί θα χρησιμοποιεί Artificial Intelligence, έτσι ώστε να βρίσκει τις βέλτιστες διαδρομές για τους μαθητές.
- Την παροχή πλατφόρμας στα σχολεία, έτσι ώστε όσοι γονείς μπορούν να μεταφέρουν με ένα αυτοκίνητο παραπάνω μαθητές στο σχολείο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από τα σχολεία τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
Όλες αυτές οι δράσεις θα αναπτυχθούν μέσω στενής συνεργασίας με τους πολίτες, τους τοπικούς και κρατικούς φορείς, έτσι ώστε ο Δήμος Λεμεσού να διασφαλίσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Η Λεμεσός είναι πόλη – φάρος στο έργο metaCCAZE. Ο Δήμος Λεμεσού είναι επικεφαλής για τις δράσεις στη Λεμεσό, με συνολικό προϋπολογισμό €1.099.912,50 για τέσσερα χρόνια. Οι πέντε εταίροι από τη Λεμεσό έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου € 5.000.000 για την υλοποίηση των δράσεων στη Λεμεσό.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου Λεμεσού, το metaCCAZE έχει στόχο να εφαρμόσει σε 4 Ευρωπαϊκές πόλεις – φάρους (Άμστερνταμ, Μόναχο, Λεμεσός, Ταμπέρε), λύσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων από τις συγκοινωνίες και μεταφορές. Οι λύσεις αυτές στη συνέχεια μεταφέρονται και υλοποιούνται σε άλλες 6 Ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Κρακοβία, Μάλτα, Μίσκλοτς, Μιλάνο, Παρίσι).