Ο Δένδιας, το ΚΥΣΕΑ, τα εξοπλιστικά και η τέταρτη Belharra

Δημοσιεύτηκε στις 17/04/2025 10:55

Ο Δένδιας, το ΚΥΣΕΑ, τα εξοπλιστικά και η τέταρτη Belharra

Το ΚΥΣΕΑ της Μ. Τετάρτης θα μπορούσε να είναι και απογοήτευση για όσους περίμεναν ανακοινώσεις για μία τέταρτη Belharra, αφού ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών ήταν στο τραπέζι, αλλά όχι η λήψη αποφάσεων για νέα προγράμματα.

Όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές στο in, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του με τον Γάλλο ομόλογο του, Σεμπαστιάν Λεκορνί δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, έστω και αν η δήλωση «αβροφροσύνης» του παρερμηνεύθηκε ως ειλημμένη απόφαση.

Τι είπε ο Δένδιας

Ο Δένδιας στις δηλώσεις του τη Μ. Δευτέρα είχε αναφέρει επί λέξη πως «η προμήθεια των τριών Belh@rra και της τέταρτης, που ελπίζω ότι θα αποδεχθεί την πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών μας και μαζί με τα Rafale νομίζω πια ότι μπορούμε με τη Γαλλική Δημοκρατία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων, τα οποία μοιραζόμαστε και μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η πρόθεση υπάρχει αλλά…

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιες πηγές, με γνώση των όσων συζητούνται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξηγούσαν στο in ότι πρόθεση για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra) υπάρχει και για αυτό  υπάρχει σχετική πρόβλεψη και στη νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία είναι κατατεθειμένη στη Βουλή, καθώς και στο ΜΠΑΕ. Σύμφωνα με τον Δένδια δε στο ΜΠΑΕ το ενδεχόμενο για απόκτηση τέταρτης Belharra έχει και πιθανή ημερομηνία παράδοσης σε περίπτωση που τελικά υπογραφεί η τελική σύμβαση.

Για να υπογραφεί αυτή η σύμβαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τη Γαλλία και δη την Naval Group, που θα αφορά την τιμή της φρεγάτας, αλλά και κάποιες τροποποιήσεις που έχει ζητήσει η Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας έχει ζητήσει στα εξοπλιστικά από εδώ και στο εξής να υπάρχει τουλάχιστον 25% ελληνική συμμετοχή.

Και αυτό είναι ένα μέτρο που επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις Λεκορνί

Δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθούν τυχαίες οι δηλώσεις Λεκορνί για την ανάγκη οι γαλλικές εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις και επί ελληνικού εδάφους, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα εισηγηθεί τη δημιουργία γραφείου της Naval Group στην Ελλάδα.

Πέραν των εντυπωσιακών προγραμμάτων, όπως οι φρεγάτες, πάντως  στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μπήκε το θέμα του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικού Εξοπλισμού και στη βάση της ΕΕ και των κονδυλίων που έχει ανακοινώσει.

Ο ρόλος της ΕΕ

Το πώς θα λειτουργήσουν τελικά τα κονδύλια και τα δάνεια που η ΕΕ έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να δώσει για την Άμυνα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που ενδέχεται να δημιουργήσουν, καθώς και πώς μπορεί να αξιοποιηθούν.

Πρόκληση για την Αθήνα είναι και να μπορέσει να αποκλείσει την Τουρκία από τα εν λόγω προγράμματα, ώστε η ΕΕ να μην βρεθεί να αγοράζει εξοπλιστικά made in Turkiye, με το Δένδια να έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα και ενώπιον του Λεκορνί τη Μ. Δευτέρα με αιχμή το σχέδιο ReArm Europe και το Safe πως «χρειάζεται πολλή επιπλέον συζήτηση».

Ο παράγοντας Τουρκία

Με το βλέμμα και στο ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά σχέδια και της Τουρκίας, ο Δένδιας τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα συμφέροντα ασφάλειας όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο. Δηλαδή αφενός μεν ποιοτικά η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως χώρες με πλήρη απόκλιση από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, δηλαδή με δείκτη συμμόρφωσης της τάξης του 1, 2, 5, 7%, να συμμετέχουν στο Safe».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΜΠΑΕ εκτός από τα προγράμματα που τρέχουν ήδη, περιλαμβάνεται και η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο πολλαπλός θόλος, δηλαδή, που έχει αναγγείλει ο Δένδιας, καθώς επίσης και τα προγράμματα Follow on Support που μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν λάμβανε υπόψη της με αποτέλεσμα να αγοράζει εξοπλιστικά τα οποία στη συνέχεια δεν μπορούσε να συντηρήσει.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook