Ο Δένδιας συναντά το Λεκορνί και προειδοποιεί Γαλλία και ΕΕ για το ρόλο της Τουρκίας – Υπογραφή για 16 Exocet

Με μία συμφωνία που αφορά την απόκτηση από την Ελλάδα για 16 πυραύλων Exocet διπλού ρόλου, στις αποσκευές του ήρθε στην Αθήνα, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Δένδιας.
Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων και τη γαλλική MBDA.
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες, σε κάποια νησιά και να αποτελέσουν μέρος του πολυστρωματικού θόλου, της «Ασπίδας του Αχιλλέα» τον οποίο έχει εξαγγείλει ο Δένδιας.
Στις ειδήσεις που προέκυψαν επίσης από τη συνάντηση ήταν η αναφορά στο ρόλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για ανάπτυξη συνεργειών και υποστήριξη κατασκευαστικού έργου, η ίδρυση επιτόπιου γραφείου της γαλλικής Naval Group στην Ελλάδα, καθώς και η ενδεχόμενη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και στα αντιαεροπορικά συστήματα MAMBA τα οποία είναι στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, με φόντο και το θόλο που έχει εξαγγείλει ο Δένδιας.
Με το βλέμμα στις τουρκικές προκλήσεις ο Δένδιας
Στις κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας έκανε έμμεση αναφορά στην Τουρκία και τις ανησυχίες της Ελλάδας που συνδέονται με το ενδεχόμενο συμμετοχής της στα προγράμματα Rearm Europe και Safe, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και στο Παρίσι, στη σκιά του θέματος της πώλησης των Meteor στην Τουρκία, τη διμερή Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που έχει υπογράψει την Ελλάδα.
Ο Δένδιας χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή των ελληνογαλλικών σχέσεων την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια, το 2021. Υπενθύμισε ότι με το άρθρο 2 της συμφωνίας «διασφαλίζεται η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών, καθώς και τα κοινά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού».
Υπογράμμισε δε, με το βλέμμα στην Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας του ‘21, θεωρώ επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της».
Ο Δένδιας τόνισε ότι η στενή συνεργασία Αθήνας – Παρισιού αντικατοπτρίζεται στην απόκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra, «αλλά και τις συζητήσεις για την απόκτηση της τέταρτης, της απόκτησης των Rafale, που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η υπογραφή για τους Exocet
Σημείωσε την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet, τη σύμβαση για τα ελικόπτερα ΝΗ90, που ήδη εκτελείται και τόνισε ότι τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αντανακλούν την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αντίληψης.
Ο Δένδιας αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, στην πρόσκληση προς τη Γαλλία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια καθώς και στην πορεία για την Ατζέντα 2030.
Στο θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας ο Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης την ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Μια και συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εξάρτησής μας από τρίτους και επίσης πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους και μάλιστα αναφέρομαι σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας», τόνισε ο Δένδιας.
Τα σχέδια ReArm και Safe και η Τουρκία
Αναφερόμενος στο σχέδιο Rearm Europe ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι είναι μία σημαντική βάση η οποία ωστόσο «χρειάζεται πολλή επιπλέον συζήτηση».
Αναφερόμενος επίσης στο ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά σχέδια και της Τουρκίας, ο Δένδιας τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα συμφέροντα ασφάλειας όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο. Δηλαδή αφενός μεν ποιοτικά η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως χώρες με πλήρη απόκλιση από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, δηλαδή με δείκτη συμμόρφωσης της τάξης του 1, 2, 5, 7%, να συμμετέχουν στο Safe».
Η ελληνογαλλική σχέση δεν περιορίζεται στις πωλήσεις εξοπλιστικών λέει ο Λεκορνί
Ο Λεκορνί από την πλευρά του αναφέρθηκε στις ανησυχίες που υπάρχουν σε ένα πολύπλοκο κόσμο, όπως είπε και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί κάποιοι παρατηρητές, όπως επεσήμανε ή ΜΜΕ μειώνουν το επίπεδο της ελληνογαλλικής σχέσης στο επίπεδο πωλήσεων κάποιων εξοπλισμών. Για να προσθέσει ότι «οι εξοπλισμοί βρίσκονται στην υπηρεσία της διπλωματίας και της πολιτικής μας».
Όπως είπε στην ατζέντα ήταν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και περιφερειακά ζητήματα όπως ο Λίβανος, τα Βαλκάνια, η Ουκρανία, καθώς και το θέμα της θαλάσσιας άμυνας.
Η αποσταθεροποίηση της θαλάσσιας οδού
Επεσήμανε δε ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια , ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μία τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση».
Και ο Λεκορνί από την πλευρά του αναφέρθηκε στις συζητήσεις για την τέταρτη Belh@rra, ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από τη Naval να αναπτυχθεί τοπικό γραφείο στην Ελλάδα, σε επαφή με την εγχώρια βιομηχανία, κάνοντας αναφορά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στο πλαίσιο των προθέσεων της Ελλάδας για την ανάπτυξη του πολλαπλού θόλου, της «Ασπίδας του Αχιλλέα», ο Λεκορνί αναφέρθηκε και στα αντιαεροπορικά συστήματα MAMBA, που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης στη Γαλλία.
Όσον αφορά δε το Rearm Europe τόνισε και ο Λεκορνί ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της, σεβόμενη πάντοτε τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους.