Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε και έσπασε πρωτόκολλο αιώνων

Δημοσιεύτηκε στις 06/02/2024 18:52

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε και έσπασε πρωτόκολλο αιώνων

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε πως ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο κάτι που είναι αξιοσημείωτο, καθώς αποτελεί μία σημαντική ρήξη με το βασιλικό πρωτόκολλο που ισχύει εδώ και αιώνες.

Η άτυπη παράδοση ήθελε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους, κάτι που συνεχίστηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να σπάσει αυτό το πρωτόκολλο με την ανακοίνωση των Ανακτόρων να αναφέρει ότι επέλεξε να «μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις φήμες».

«Ο παππούς του βασιλιά, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα και κανείς δεν γνώριζε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα»

Αυτό συνέβαινε διότι οι βασιλείς θεωρούσαν ιστορικά την ασθένεια ως ένδειξη αδυναμίας. Έτσι άξιο αναφοράς είναι ότι το κοινό πληροφορήθηκε μόνο ότι οι γιατροί «ανησυχούσαν» για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ότι «εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα» λίγες ώρες πριν από το θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον συντάκτη διεθνών υποθέσεων του Sky News, Ντόμινικ Γουάγκχορν η κίνηση του βασιλιά Καρόλου «είναι κάπως συμβατή με την εποχή που ζούμε».

Ο Γουάγκχορν εξήγησε ότι υπάρχει λόγος για τον οποίο οι μονάρχες είναι επιφυλακτικοί στο να δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα υγείας τους. «Ιστορικά, ήταν στην πραγματικότητα μια αιτία αδυναμίας και αυτό παρέμεινε μέχρι τον 20ό αιώνα και τον 21ο αιώνα με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο βασιλιάς δεν μπορούσε πραγματικά να το κάνει αυτό. Δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί ή κυβερνά», προσέθεσε.

Ο βασιλιάς Κάρολος (Πηγή: Dan Kitwood/REUTERS)

«Ο παππούς του βασιλιά, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Κανείς δεν γνώριζε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ούτε ο ίδιος δεν το γνώριζε, ότι δεν του το είπαν δηλαδή οι γιατροί του. Και με την ίδια τη βασίλισσα, μάθαμε ότι είχε προβλήματα κινητικότητας μόνο τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Το πιστοποιητικό θανάτου καταγράφει το γήρας ως αιτία του θανάτου της», προσέθεσε.

Αλλά ακόμη και πριν από τη δήλωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ, φάνηκε ότι ο βασιλιάς ήταν αποφασισμένος να αλλάξει αυτή την κουλτούρα και τη μυστικοπάθεια.

Ακολουθεί μία αναφορά των μελών της βασιλικής οικογένειας που διαγνώστηκαν με σοβαρές ασθένειες σύμφωνα με το Sky News.

Εδουάρδος Η’
Ο Εδουάρδος Η’, ο οποίος ήταν αδελφός του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και θείος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ήταν βασιλιάς μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1936.

Όπως και ο αδελφός του, ήταν φανατικός καπνιστής και πέθανε το 1972 μετά από καρκίνο του λάρυγγα.

Γεώργιος ΣΤ’
Το 1951, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και παππούς του Καρόλου υπεβλήθη σε επέμβαση μέρους του αριστερού του πνεύμονα. Δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ ήταν φανατικός καπνιστής και ως εκ τούτου είχε αναπτύξει περιφερική αγγειακή νόσο που του προκαλούσε διαλείπουσα χωλότητα, κάτι που σήμαινε ότι ένιωθε πόνο στους μύες του λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Όταν ο παππούς του Καρόλου διαγνώστηκε με καρκίνωμα το 1951, το στίγμα γύρω από την ασθένεια ήταν τόσο ισχυρό που οι γιατροί συνήθως δεν έλεγαν στους ασθενείς τους την αλήθεια για το τι είχαν βρει – και αυτό συνέβαινε ακόμη και με τον τότε μονάρχη. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιους τόσο το κοινό, η βασιλική οικογένεια, οι γιατροί και ο ίδιος ο βασιλιάς πληροφορήθηκαν ότι ο αριστερός του πνεύμονας αφαιρέθηκε λόγω «δομικών ανωμαλιών».

Βασιλομήρωρ Ελισάβετ
Η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε σε ηλικία 101 ετών το 2002, υπέφερε από επίμονα έλκη στο αριστερό της πόδι και προβλήματα με τους γοφούς της, τα οποία δυσκόλευαν το περπάτημα στη μετέπειτα ζωή της. Το 1995 υπεβλήθη σε επέμβαση στο δεξί της ισχίο, ενώ τρία χρόνια αργότερα και στο αριστερό.

Σύμφωνα με το metro.co.uk, η βασιλομήτωρ Ελισάβετ αντιμετώπισε δύο φορές στη ζωή της τη διάγνωση του καρκίνου. Και στις δύο περιπτώσεις, το κοινό το έμαθε μόνο αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της, όταν ο βιογράφος της, Ουίλιαμ Σόουκρος αποκάλυψε συζητήσεις με έναν πρώην βασιλικό γιατρό.

Η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ και ο τότε πρίγκιπας Κάρολος (Πηγή: EPA PHOTO/GERRY PENNY)

Ο Σερ Ρίτσαρντ Τόμπσον είπε στον Σόουκρος ότι η βασιλομήτωρ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στο παχύ έντερό της τον Δεκέμβριο του 1966 και πέρασε δύο εβδομάδες ανάρρωσης στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, 18 χρόνια αργότερα – σε ηλικία 83 ετών – επέστρεψε στο Νοσοκομείο King Edward VII του Λονδίνου για άλλη μια επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου από το ένα στήθος. Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε απλώς ότι υποβλήθηκε σε τριήμερες εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Βασίλισσα Ελισάβετ
Η μητέρα του βασιλιά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, έζησε γενικά μια ζωή με καλή υγεία, αλλά διαγνώστηκε με COVID τον Φεβρουάριο του 2022.

Τους μήνες πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 96 ετών τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρχαν ανησυχίες για την κινητικότητά της, αφού έχασε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου εκείνης της χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2021, η βασίλισσα πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο King Edward VII στο κεντρικό Λονδίνο, αφού ακύρωσε μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία – δεν ήταν σαφές γιατί νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι εισήχθη για «προκαταρκτικές εξετάσεις», αλλά επέστρεψε στο Κάστρο του Ουίνδσορ μια μέρα αργότερα και «παρέμεινε σε καλή διάθεση».

Βασίλισσα Ελισάβετ και ο τότε πρίγκιπας Κάρολος (Πηγή: EPA PHOTO/ FIONA HANSON)

Ήταν η πρώτη ολονύκτια παραμονή της στο νοσοκομείο για οκτώ και πλέον χρόνια, με την προηγούμενη φορά να οφείλεται σε μια περίπτωση γαστρεντερίτιδας το 2013.

Ωστόσο με ένα πρόσφατο βιβλίο, αυτή η κουλτούρα σιωπής και της μυστικοπάθειας γύρω από τον καρκίνο στη βασιλική οικογένεια μπορεί να επεκτάθηκε και στη μητέρα του Καρόλου. Στη βιογραφία της Elizabeth:An Intimate Portrait (Ελισάβετ:Ένα οικείο πορτρέτο), ο Γκίλες Μπράντρεθ, ανέφερε πως είχε ακούσει ότι η μονάρχης έπασχε από μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών που ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 96 ετών.

Πρίγκιπας Φίλιππος
Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πατέρας του βασιλιά, πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2021.

Ένα μήνα νωρίτερα είχε υποβληθεί σε «επιτυχή επέμβαση» για μια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Το 2012, έχασε τους εορτασμούς για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Το 2011, ο δούκας του Εδιμβούργου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο από το Σάντριγκχαμ λόγω πόνων στο στήθος.

Διαπιστώθηκε απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας και υποβλήθηκε σε επέμβαση στεφανιαίου στεντ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα όταν το όχημά του χτυπήθηκε από άλλο αυτοκίνητο.

Δεν τραυματίστηκε, αλλά εξετάστηκε από γιατρό για προληπτικούς λόγους.

Πριγκίπισσα Μαργαρίτα
Η αδελφή της βασίλισσας υπέστη αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια τα χρόνια πριν από το θάνατό της το 2002. Το 1999, τραυμάτισε σοβαρά τα πόδια της σε ένα καυτό μπάνιο, επηρεάζοντας την ικανότητά της να περπατάει.

Σάρα, δούκισσα της Υόρκης
Η Σάρα, δούκισσα της Υόρκης, η οποία ήταν παντρεμένη με τον πρίγκιπα Άντριου, διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος τον Ιανουάριο του 2024 – μόλις έξι μήνες μετά τη θεραπεία που είχε λάβει για καρκίνο του μαστού. Εκπρόσωπος της δούκισσας, 64 ετών, δήλωσε ότι παρέμεινε σε «καλή διάθεση» παρά τη διάγνωση.

Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας
Τον Ιανουάριο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα στο Λονδίνο και αναρρώνει στο σπίτι της μετά την παραμονή της στο νοσοκομείο. Έκτοτε επέστρεψε στο σπίτι της στο Ουίνδσορ, με το παλάτι του Κένσινγκτον να δηλώνει ότι «σημειώνει καλή πρόοδο».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook