Ντόναλντ Τραμπ: «Εμφύλιος» στο στρατόπεδό του – Οπαδοί MAGA εναντίον Έλον Μασκ, η επιλογή που τους εξόργισε

Δημοσιεύτηκε στις 28/12/2024 16:22

Ντόναλντ Τραμπ: «Εμφύλιος» στο στρατόπεδό του – Οπαδοί MAGA εναντίον Έλον Μασκ, η επιλογή που τους εξόργισε

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και τους σκληρούς ακροδεξιούς του στρατοπέδου του Ντόναλντ Τραμπ, οπαδούς της γραμμής που αποκαλούν MAGA (Make America Great Again, Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά).

Ο Σρίραμ Κρισνάν υποστήριξε την παράταση για τις βίζες και τις πράσινες κάρτες για εξειδικευμένους εργαζόμενους

Αυτό που εξόργισε τους οπαδούς της γραμμής MAGA είναι η επιλογή του Μασκ να τοποθετήσει ως σύμβουλό της νεοσύστατης κυβέρνησης πάνω σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), τον επιχειρηματία Σρίραμ Κρισνάν από τη Silicon Valley.

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ; Επειδή ο Κρισνάν κατάγεται από την Ινδία, κάτι που οι ίδιοι λένε ότι αντιτίθεται στις αρχές του προσφάτως εκλεγμένου Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Οι οπαδοί της γραμμής MAGA στράφηκαν και κατά του συνεργάτη του Μασκ και επιχειρηματία Βίβεκ Ραμασουάμι επειδή υπερασπίστηκε την επιλογή του.

«Σε ευθεία αντίθεση με την ατζέντα Τραμπ»

Ανάμεσα σε αυτούς που εξοργίστηκαν με την επιλογή του Μασκ ήταν η ακροδεξιά Λάουρα Λούμερ και ο Ματ Γκετζ, πρώην μέλος του Κογκρέσου και υποψήφιος για το αξίωμα του γενικού εισαγγελέα χωρίς επιτυχία. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την επιλογή Κρισνάν ως «βαθιά ενοχλητική».

 

Η διαμάχη απειλεί να ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ σχετικά με το μεταναστευτικό, ένα βασικό θέμα πάνω στο οποίο πάτησε για να φτάσει στην εκλογική του νίκη, σχολιάζει ο Guardian.

Η Λάουρα Λούμερ ήταν μια από τις υποστηρίκτριες του Τραμπ που θεωρείται ευρέως ότι ήταν από αυτούς που τον ώθησαν να υιοθετήσει και να αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με μετανάστες από την Αϊτή που «τρώνε κατοικίδια».

Η συγκεκριμένη άσκησε κριτική στον Κρισνάν στα social media επειδή αυτός υποστήριξε την παράταση για τις βίζες και τις πράσινες κάρτες για εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Η Λούμερ υποστήριξε ότι αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ατζέντα του Τραμπ.

 

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την αντίδραση του Έλον Μασκ, του δισεκατομμυριούχου που κατέχει την Space X και την Τesla, με τον ίδιο να κατάγεται από τη Νότια Αφρική.

«Υπάρχει μόνιμη έλλειψη μηχανικών με εξαιρετικό ταλέντο. Είναι ο θεμελιώδης περιοριστικός παράγοντας στη Silicon Valley», έγραψε ο Μασκ στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει, ανήμερα των Χριστουγέννων.

 

Σε επόμενη ανάρτησή του έγραψε: «Το θέμα είναι το εξής: θέλετε η Αμερική να ΝΙΚΑΕΙ ή θέλετε η Αμερική να ΧΑΝΕΙ. Αν αναγκάσετε το καλύτερο ταλέντο του κόσμου να παίξει για την άλλη πλευρά, η Αμερική θα ΧΑΣΕΙ. Τέλος της ιστορίας».

Η ανάρτηση του Ραμασουάμι

Τον Μασκ υποστήριξε, όπως προαναφέρθηκε, ο Ραμασουάμι. Δηλαδή ο συνεργάτης του στο νέο ανεπίσημο υπουργείο που θα δημιουργήσει ο Τραμπ, το «τμήμα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (Doge), το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τις περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ραμασουάμι – γιος μεταναστών από την Ινδία – υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν καταδικασμένες να παρακμάσουν χωρίς ξένους εργάτες υψηλής εξειδίκευσης και υποστήριξε ότι η αμερικανική κουλτούρα είχε προσανατολιστεί προς τη «μετριότητα».

«Ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συχνά προσλαμβάνουν μηχανικούς ξένης καταγωγής και πρώτης γενιάς αντί για ‘γηγενείς’ Αμερικανούς δεν οφείλεται σε έμφυτο έλλειμμα αμερικανικού IQ», έγραψε.

 

«Ένα βασικό μέρος του οφείλεται στη λέξη ‘κ’: κουλτούρα», σημείωσε ο ίδιος.

«Η αμερικανική μας κουλτούρα τιμά τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πάρα πολύ καιρό. Αυτή δεν ξεκινάει στο κολέγιο, ξεκινάει στους ΝΕΟΥΣ. Μια κουλτούρα που εξυμνεί τη βασίλισσα του χορού αντί για τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας, ή τον αθλητή αντί για τον αριστούχο, δεν θα παράγει τους καλύτερους μηχανικούς. Η ‘κανονικότητα’ δεν αρκεί σε μια υπερ-ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά για τεχνικά ταλέντα. Και αν προσποιούμαστε ότι αυτό ισχύει, θα μας κόψει τον κώλο η Κίνα», έγραψε ο Ραμασουάμι.

Έσπευσαν να του επιτεθούν

Όπως τονίζει ο Guardian, οι οπαδοί της γραμμής MAGA με πρώτη τη Λούμερ έσπευσαν να του επιτεθούν χρησιμοποιώντας ρατσιστικά επιχειρήματα.

«Ο Βίβεκ Ραμασουάμι γνωρίζει ότι η Μεγάλη Αντικατάσταση είναι πραγματική», έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, η Λούμερ. «Δεν είναι ρατσιστικό κατά των Ινδών να θέλεις τις γνήσιες πολιτικές MAGA που ψήφισα. Ψήφισα υπέρ της μείωσης για τις βίζες H1B. Όχι την παράταση».

«Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας δεν μπορούν απλά να περπατούν μέσα στο Μαρ-α-Λάγκο, να ανοίγουν τα τεράστια μπλοκ επιταγών τους και να ξαναγράφουν τη μεταναστευτική μας πολιτική, ώστε να μπορούν να έχουν απεριόριστους εργάτες-σκλάβους από την Ινδία και την Κίνα που δεν αφομοιώνονται ποτέ. Δεν ξέρεις καν τι είναι η μεταναστευτική πολιτική της MAGA», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Μπρέντεν Ντίλεϊ, γνωστός υποστηρικτής του Τραμπ που κάνει podcasts.

«Είναι ένα σημάδι μελλοντικών συγκρούσεων»

Όπως σχολιάζει ο Guardian, ο «εμφύλιος» διεξάγεται για το ποιον θα ακούσει ο νεοκλεγμένος πρόεδρος σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας σε συνέντευξή του στο podcast All In τον περασμένο Ιούνιο ότι: «Αν αποφοιτήσεις ή πάρεις διδακτορικό δίπλωμα από ένα κολέγιο, θα πρέπει να μπορείς να παραμείνεις σε αυτή τη χώρα».

Ο Σάμουελ Χάμοντ, κορυφαίος οικονομολόγος στο Ίδρυμα για την Αμερικανική Καινοτομία, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διαμάχη δείχνει την πιθανότητα μελλοντικών συγκρούσεων εντός της κυβέρνησης Τραμπ.

«Είναι ένα σημάδι μελλοντικών συγκρούσεων», δήλωσε στην Washington Post. «Αυτό είναι κάτι σαν το pregame», σημείωσε.

 

IN