Νότια Αφρική: «Οι επιθέσεις στη Ράφα δείχνουν γενοκτονική πρόθεση» – Καθηγητές και δικηγόροι κατά του Ισραήλ
Για «γενοκτονία» κατηγορεί το Ισραήλ η Νότια Αφρική στην ακρόαση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ΔΔΔ), ζητώντας από τους δικαστές να διατάξουν να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει «τη συνεχιζόμενη εξόντωσή του».
Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για να προστατευθεί η Ράφα, η πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανισμών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει και παραβιάσει τις προηγούμενες εντολές των δικαστών.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν είναι ασφαλείς. Εξακολουθούν να υφίστανται μια συνεχιζόμενη και εντεινόμενη γενοκτονία. Το μέλλον τους κρέμεται από μια κλωστή»
«Η Νότια Αφρική ήλπιζε, κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, να τεθεί τέλος σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας ώστε να προστατευθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της», είπε ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, ο εκπρόσωπος της Πρετόριας. «Αντί για αυτό, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έφτασε σε ένα νέο, φρικτό επίπεδο», πρόσθεσε.
Ο Μαντονσέλα είπε ότι η Νότια Αφρική επέστρεψε στο δικαστήριο για να «κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη γενοκτονία», η οποία, όπως λέει, έχει σχεδόν «εξαφανίσει τη Γάζα από το χάρτη» και «σοκάρει τη συνείδηση της ανθρωπότητας».
Μάλιστα όπως είπε από τότε που το ΔΔΔ διέταξε για πρώτη φορά το Ισραήλ να εφαρμόσει μέτρο για την αποτροπή γενοκτονικών πράξεων, το Ισραήλ «παραβίασε εσκεμμένα τις δεσμευτικές εντολές του δικαστηρίου», κλιμακώνοντας τις επιθέσεις του κατά των Παλαιστινίων.
«Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα αποτελούν μέρος του τελικού παιχνιδιού»
Δεύτερος μιλώντας εκ μέρους της αντιπροσωπίας της Νότιας Αφρικής κατά την ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο πήρε τον λόγο ο δικηγόρος Βον Λόου, ο οποίος είπε ότι από τότε που η Νότια Αφρική υπέβαλε το αίτημα, «γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα αποτελούν μέρος του τελικού παιχνιδιού στο οποίο η Γάζα θα καταστραφεί ολοσχερώς».
«Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για την καταστροφή της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποφύγει τους θανάτους αμάχων και στις διαψεύσεις ότι υπάρχει λιμός στον θύλακα, είπε: «Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι αυτή η καταστροφή δεν είναι πραγματική».
Ο Λόου τόνισε πως το επιχείρημα του Ισραήλ ότι ενεργεί με βάση την αυτοάμυνα στη Γάζα αποτυγχάνει λόγω τριών βασικών σημείων: «Το δικαίωμα ενός κράτους στην αυτοάμυνα δεν του δίνει το δικαίωμα για ‘απεριόριστη βία’. Η αυτοάμυνα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη γενοκτονία και η απαγόρευση της γενοκτονίας είναι απόλυτη. Το δικαίωμα αυτοάμυνας ενός κράτους δεν ισχύει για ένα έδαφος που κατέχει».
«Το βασικό σήμερα είναι ότι ο εκπεφρασμένος στόχος του Ισραήλ, να σβήσει τη Γάζα από το χάρτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, τα αποδεικτικά στοιχεία για τα φρικτά εγκλήματα και τις ωμότητες κυριολεκτικά καταστρέφονται και θάβονται με μπουλντόζες, επί της ουσίας διαγράφοντας το παρελθόν για όσους έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα και κοροϊδεύοντας τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
«Οι ενέργειες του Ισραήλ παρέχουν αποδείξεις για το έγκλημα της γενοκτονίας»
Ο καθηγητής Τζον Ντούγκαρντ πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στο έγκλημα της γενοκτονίας και χαρακτήρισε τη Ράφα, το «τελευταίο βιώσιμο τμήμα» του θύλακα για τους αμάχους.
Προχωρώντας με την επί μακρόν επιδιωκόμενη εισβολή του εκεί, το Ισραήλ διέκοψε «κρίσιμα συνοριακά περάσματα», σταματώντας τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, των ιατρικών προμηθειών και των καυσίμων, από τα οποία εξαρτάται ο πληθυσμός, είπε.
Οι ενέργειες του Ισραήλ παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και συνιστούν ένα «τελειωτικό χτύπημα» για τους ταλαιπωρημένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, δήλωσε ακόμα ο Ντούγκαρντ.
Παρέχουν επίσης αποδείξεις για το «έγκλημα της γενοκτονίας», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής Μαξ ντου Πλεσί, ο οποίος είπε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, την περιοχή στην οποία διέταξε προηγουμένως να εκκενωθούν οι άμαχοι, δείχνουν σαφώς «γενοκτονική πρόθεση».
Από την πλευρά της η δικηγόρος Αντίλα Χασίμ είπε πως η Νότια Αφρική αναγκάστηκε να επιστρέψει στο δικαστήριο επειδή «το Ισραήλ αψήφησε κάθε ένα» από τα προηγούμενα προσωρινά μέτρα του δικαστηρίου.
Σημείωσε ότι, από τότε που το Ισραήλ άρχισε την εισβολή του στη Ράφα, 600.000 Παλαιστίνιοι εκεί έχουν πλέον αναγκαστεί να φύγουν, χωρίς να έχουν πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν είναι ασφαλείς. Εξακολουθούν να υφίστανται μια συνεχιζόμενη και εντεινόμενη γενοκτονία. Το μέλλον τους κρέμεται από μια κλωστή», είπε χαρακτηριστικά.
Τα πέντε χαρακτηριστικά της «γενοκτονικής συμπεριφοράς»
Στη συνέχεια η Αντίλα Χασίμ απαρίθμησε πέντε χαρακτηριστικά αυτού που περίγραψε ως «γενοκτονική εκστρατεία του Ισραήλ».
- Δολοφονίες: Όπως είπε τουλάχιστον 11.500 Παλαιστίνιοι έχουν «σκοτωθεί άμεσα από το Ισραήλ», στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Κατά μέσο όρο, δύο μητέρες και τέσσερα παιδιά σκοτώνονται κάθε ώρα. «Αυτή η επίθεση έχει συμβεί παρά τις δεσμευτικές εντολές αυτού του δικαστηρίου», είπε χ<αρακτηριστικά.
- Ανθρωπιστική καταστροφή: Το Ισραήλ δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση με «συντονισμένο» τρόπο, λέει, εμποδίζοντας την είσοδο τροφίμων και βοήθειας στον θύλακα, ενώ εμπόδισε τους χρονίως πάσχοντες και τραυματίες να βγουν έξω. Οι συνθήκες στη Γάζα φαίνεται ότι θα επιδεινωθούν με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στο βορρά, στη μέση και στο νότο».
- Παραλύει το ιατρικό σύστημα της Γάζας: Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει παραλύσει περαιτέρω το σύστημα υγείας της Γάζας, αναγκάζοντας τις περισσότερες υγειονομικές εγκαταστάσεις να κλείσουν.
- Το τέταρτο χαρακτηριστικό της γενοκτονικής συμπεριφοράς είναι η ανακάλυψη ομαδικών τάφων. Στις στοχευμένες επιθέσεις του σε νοσοκομεία, το Ισραήλ έχει σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και ιατρικού προσωπικού, μετατρέποντας τα κέντρα θεραπείας σε ομαδικούς τάφους γεμάτους από τα αποσυντιθέμενα σώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στις 10 Απριλίου, μια ομάδα επιθεώρησης του ΟΗΕ ανέφερε ότι η Χαν Γιουνίς είχε μετατραπεί σε ερείπια και χώμα, και οι επιστρέφοντες ανακάλυψαν φρικτές σκηνές από ξεθαμμένους ομαδικούς τάφους που περιείχαν τα σφαγμένα σώματα ηλικιωμένων, γυναικών, παιδιών και ανδρών στο νοσοκομείο Νάσερ.
- Το πέμπτο χαρακτηριστικό της γενοκτονικής συμπεριφοράς σχετίζεται με τις εντατικοποιημένες επιθέσεις του Ισραήλ στα βόρεια, μια περιοχή που το Ισραήλ ανέφερε ότι είχε εκκαθαρίσει πριν από πολλούς μήνες. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι στο βορρά έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια ανελέητη επίθεση στη Ράφα.
«Ρητή, δηλωμένη και συνεχιζόμενη γενοκτονική πρόθεση»
Ακόμα όπως είπε «το Ισραήλ έχει καταλάβει τον έλεγχο όλων των σημείων εισόδου και εξόδου από και προς τη Γάζα, παγιδεύοντας έναν ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό και επιβάλλοντας συνθήκες ζωής που έχουν υπολογιστεί για να επιφέρουν τη φυσική και βιολογική καταστροφή των Παλαιστινίων, παραβιάζοντας σαφώς το άρθρο 2Γ της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».
Ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος Τεμπέκα Νγκουκαϊτόμπι εστίασε στη «γενοκτονική πρόθεση» του Ισραήλ στη Γάζα. Οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα δεν είναι μόνο «γενοκτονικό σχέδιο», αλλά συνάδουν με τη «ρητή, δηλωμένη και συνεχιζόμενη πρόθεση» του κράτους του Ισραήλ, είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα προσέθεσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Ράφα, παρά τις «ρητές προειδοποιήσεις» ότι μπορεί να επιφέρει «γενοκτονικές» συνέπειες.
«Οι ηγέτες του Ισραήλ συνεχίζουν να υποκινούν τη γενοκτονία και να εκφράζουν τις γενοκτονικές τους προθέσεις»
Η επιχείρηση στη Ράφα, είπε, «είναι το τελευταίο στάδιο της ολικής εξόντωσης της ζωής των Παλαιστινίων».
«Για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν να υπάρχουν ως προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, χρειάζονται ένα μέρος από το οποίο θα μπορέσουν να ξαναχτιστούν … Η Ράφα είναι αυτό το μέρος, το τελευταίο σημείο. Χωρίς τη Ράφα, η δυνατότητα ανοικοδόμησης [της Γάζας] θα χαθεί για πάντα», προσέθεσε.
Ο Νγκουκαϊτόμπι συνέχισε λέγοντας ότι η δήλωσή του δεν είναι «συμπέρασμα, ούτε καταλογισμός» αλλά «άμεση γνώση» που αφορά το κράτος του Ισραήλ, τους πολιτικούς του ηγέτες και τα μέλη του στρατού του.
Ωστόσο, οι ηγέτες του Ισραήλ συνεχίζουν να υποκινούν τη γενοκτονία και να εκφράζουν τις γενοκτονικές τους προθέσεις. Με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ όχι μόνο αγνόησε τις υποχρεώσεις του ως κράτος-μέλος της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, αλλά και αντιμετώπισε αυτό το δικαστήριο με περιφρόνηση και απείλησε το κράτος δικαίου.
Το Ισραήλ, που χαρακτηρίζει «αβάσιμο» τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1949, θα απαντήσει την Παρασκευή. Σε προηγούμενες ακροάσεις είπε ότι ενέτεινε τις προσπάθειες για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο.