Νότια Αφρική: Διασώστες ανέσυραν 36 πτώματα και 82 επιζώντες από παράνομο χρυσωρυχείο

Δημοσιεύτηκε στις 14/01/2025 20:00

Νότια Αφρική: Διασώστες ανέσυραν 36 πτώματα και 82 επιζώντες από παράνομο χρυσωρυχείο

Διασώστες στη Νότια Αφρική ανέσυραν 36 πτώματα και απεγκλώβισαν 82 επιζώντες από ένα ορυχείο χρυσού σε μεγάλο βάθος κάτω από τη γη μέσα σε δύο ημέρες, όπως δήλωσε την Τρίτη (14/1) η αστυνομία, η οποία πρόσθεσε πως οι επιζώντες θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παράνομη εξόρυξη και μετανάστευση.

Η αστυνομία άρχισε να πολιορκεί το ορυχείο τον Αύγουστο και απέκοψε τον εφοδιασμό με τρόφιμα και νερό, στην προσπάθειά της να αναγκάσει τους χρυσωρύχους να βγουν από αυτό για να τους συλλάβει, στο πλαίσιο της καταστολής της παράνομης εξόρυξης.

Ομάδα του πρακτορείου Reuters, που βρίσκεται στο σημείο, είδε διασώστες να μεταφέρουν έναν άνδρα σε φορείο, ενώ μια άλλη ομάδα ανδρών καθόταν στο έδαφος έχοντας γύρω του ένστολους αστυνομικούς και υγειονομικούς.

Εκατοντάδες άνδρες και δεκάδες ακόμη πτώματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τη γη, σύμφωνα με μια ομάδα για τα δικαιώματα των ανθρακωρύχων, η οποία δημοσίευσε την Δευτέρα υλικό που δείχνει πτώματα και σκελετωμένους επιζώντες στο ορυχείο.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση ενός μεταλλικού κλωβού για την ανάσυρση επιζόντων και νεκρών από ένα φρεάτιο του ορυχείου, που βρίσκεται πάνω από 2 χιλιόμετρα κάτω από τη γη, θα συνεχιστούν για ημέρες, με την αστυνομία να δηλώνει ότι θα παρέχει καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο χρυσωρυχείο.

Συνήθως, η παράνομη εξόρυξη χρυσού πραγματοποιείται σε ορυχεία που έχουν εγκαταλειφθεί από εταιρείες, επειδή δεν είναι πλέον βιώσιμα εμπορικά σε μεγάλη κλίμακα. Μεταλλωρύχοι χωρίς άδεια, συχνά μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες, μπαίνουν μέσα για να εξορύξουν ό,τι έχει απομείνει.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι η πολιορκία του ορυχείου Stilfontein ήταν απαραίτητη για την καταπολέμηση της παράνομης εξόρυξης, την οποία ο υπουργός Μεταλλείων Gwede Mantashe χαρακτήρισε «πόλεμο κατά της οικονομίας». Υπολόγισε ότι το παράνομο εμπόριο πολύτιμων μετάλλων είχε αξία 60 δισεκατομμυρίων ραντ (3,17 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

Εκκαθάριση διέταξε η Νότια Αφρική – Δικαστήριο είπε να σταλούν προμήθειες
Ο υπουργός Προεδρίας της χώρας, Khumbudzo Ntshavheni, δήλωσε τον Νοέμβριο του 2024: «Δεν στέλνουμε βοήθεια στους εγκληματίες. Θα τους εκκαθαρίσουμε».

Όμως, ένα δικαστήριο απεφάνθη τον Δεκέμβριο ότι οι εθελοντές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να στείλουν προμήθειες στους παγιδευμένους άνδρες και μια άλλη απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, διέταξε τη Νότια Αφρική να ξεκινήσει μια επιχείρηση διάσωσης, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα.

Η κυβερνητική καταστολή, μέρος μιας επιχείρησης που ονομάζεται «Vala Umgodi» ή «Κλείστε την τρύπα» στη γλώσσα isiZulu, έχει προκαλέσει επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατοίκους της περιοχής.

Μια 26χρονη γυναίκα που ζει κοντά στο Stilfontein, η οποία έδωσε το όνομα Matumelo, δήλωσε ότι ο σύζυγός της είχε κατέβει στο ορυχείο τον Ιούνιο, όταν εκείνη ήταν έγκυος. Έλαβε τελευταία φορά γράμμα από αυτόν τον Αύγουστο και έκτοτε έχει γεννήσει.

«Ο σύζυγός μου, είναι ζωντανός ή νεκρός;» είπε, αρνούμενη να δώσει το όνομα της οικογένειάς της από φόβο για αντίποινα από τις αρχές.
Υπήρξε μια μικρή διαμαρτυρία από κατοίκους της περιοχής και ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων έξω από τον χώρο όπου η αστυνομία και οι αξιωματούχοι των ορυχείων μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

«Σταματήστε τη θυσία. #FREETHEMINERS (σ.σ. απελευθερώστε τους μεταλλωρύχους)», έγραφε ένα πλακάτ.

in


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook