Νόμοι κατά ΛΟΑΤΚΙ: Απαγορεύει η Ιταλία την αναζήτηση «παρένθετης μητρότητας» στο εξωτερικό
Από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει ακολουθήσει μια άκρως συντηρητική κοινωνική ατζέντα, προσπαθώντας να προωθήσει αυτό που θεωρεί ως παραδοσιακές οικογενειακές αξίες
Ο νόμος, που προτάθηκε από το ακροδεξιό κυβερνητικό κόμμα της Ιταλίας, θεωρείται από τους επικριτές ότι στοχεύει τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, στα οποία δεν επιτρέπεται να υιοθετούν ή να κάνουν χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα.
Η παρένθετη μητρότητα είναι όταν μια γυναίκα κάνει μια εγκυμοσύνη για άλλο ζευγάρι ή άτομο, συνήθως λόγω προβλημάτων γονιμότητας ή επειδή είναι άνδρες σε σχέση του ίδιου φύλου.
Ο νόμος ψηφίστηκε με 84 ψήφους υπέρ και 58 κατά στη γερουσία της Ιταλίας την Τετάρτη.
Σε μια διαμαρτυρία πριν από την ψηφοφορία, οι πολέμιοι του νόμου είπαν ότι δυσκολεύει τους ανθρώπους να γίνουν γονείς – παρά τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.
«Αν κάποιος έχει μωρό θα πρέπει να του δοθεί ένα μετάλλιο», είπε ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής Φράνκο Γκριλίνι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Εδώ σε στέλνουν φυλακή… αν δεν κάνεις παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτός είναι ένας τερατώδης νόμος. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κάτι τέτοιο».
Η κίνηση είναι μέρος της κοινωνικά συντηρητικής ατζέντας της Τζόρτζια Μελόνι – της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηγέτη του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».
Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως χριστιανή μητέρα και πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται μόνο από έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Η Μελόνι έχει μιλήσει στο παρελθόν κατά της παρένθετης μητρότητας που αφορά ζευγάρια ΛΟΑΤΚΙ και η αντι-ΛΟΑΤΚΙ ρητορική ήταν βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής της εκστρατείας.
Σε μια ομιλία της το 2022, είπε «ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι ΛΟΑΤΚΙ».
Το 2023, η κυβέρνησή της έδωσε εντολή στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει να εγγράφει τα παιδιά ομόφυλων γονέων.
Η Μελόνι έχει περιγράψει την παρένθετη μητρότητα ως «σύμβολο μιας αποτρόπαιας κοινωνίας που συγχέει την επιθυμία με τα δικαιώματα και αντικαθιστά τον Θεό με χρήματα».
Ο αναπληρωτής της, Ματέο Σαλβίνι, χαρακτήρισε επίσης την πρακτική «παρέκκλιση» που αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν «ΑΤΜ».
Ο βουλευτής που συνέταξε την απαγόρευση της Τετάρτης αρνήθηκε προηγουμένως ότι είχε σχεδιαστεί για να βλάψει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν παρένθετη μητρότητα είναι ετεροφυλόφιλοι».
Θα «προστάτευε τις γυναίκες και την αξιοπρέπειά τους», είπε η Καρολίνα Βάρκι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι.
Οι ειδικοί είπαν στο BBC ότι το 90% των ζευγαριών που χρησιμοποιούν παρένθετη μητρότητα στην Ιταλία είναι στρέιτ και πολλοί από αυτούς κρύβουν το γεγονός ότι έχουν φύγει στο εξωτερικό για να κάνουν παιδί.
Όμως οι ομόφυλες οικογένειες που επιστρέφουν στην Ιταλία με ένα παιδί δεν μπορούν να κρυφτούν με τον ίδιο τρόπο.
Νόμοι για την παρένθετη μητρότητα σε όλο τον κόσμο
- Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που απαγορεύουν κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι παράνομο να πληρώνεις για παρένθετη μητρότητα πέρα από τα εύλογα έξοδα της παρένθετης μητέρας. Η παρένθετη μητέρα θα εγγραφεί στο πιστοποιητικό γέννησης έως ότου μεταβιβαστεί η μητρότητα μέσω γονικής εντολής.
- Στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία, δεν είναι δυνατό να ζητηθεί από ένα δικαστήριο να επιβάλει μια συμφωνία παρένθετης μητρότητας. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένα δικαστήριο θα αποφασίσει τι είναι προς το συμφέρον του παιδιού εάν υπάρξει διαφωνία.
- Η Ελλάδα δέχεται αλλοδαπά ζευγάρια και παρέχει νομική προστασία στους επιδιωκόμενους γονείς – η παρένθετη μητέρα δεν έχει νόμιμα δικαιώματα για το παιδί – ωστόσο η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει γυναίκα στη σχέση (εξαιρώντας έτσι τα γκέι ζευγάρια ή τους ανύπαντρους).
- Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια και τα αναγνωρίζουν ως νόμιμους γονείς από τη γέννησή τους.
Πηγή: BBC