Νιαζί: Η τουρκική επίθεση στη Συρία είναι ο «σοβινισμός του μεγάλου κράτους»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Στόχος της Άγκυρας είναι «να καθαρίσει τους Κούρδους από την περιοχή» είπε ο Νιαζί, φιλοξενούμενος στον «Πολίτη 107.6».
Μιλώντας για τα εγκαίνια του γραφείου του στα κατεχόμενα, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ απάντησε στις κατηγορίες που δέχθηκε, λέγοντας ότι δεν τοποθέτησε καμία σημαία και δεν έχει έλαβε σχετική άδεια από κανέναν για το άνοιγμα του γραφείου.
«Ήθελα να είναι κοντά στο checkpoint για να μπορώ να επικοινωνώ και με Ε/κ και με Τ/κ. Ενοικίασα ένα χώρο και φρόντισα να είναι σε τουρκοκυπριακή γη», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι στόχος του ανοίγματος του γραφείου του στα κατεχόμενα, είναι για να μπορεί ο ίδιος να επικοινωνεί με τους Τ/κ ψηφοφόρους του, οι οποίοι όπως είπε, πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι με το ΑΚΕΛ συμφωνούν σε πολλά πράγματα και ένα εξ αυτών είναι η επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως ανέφερε, που ο ΓΓ του κόμματος ήταν παρών χθες στα εγκαίνια του γραφείου.
Απαντώτας σε φήμες που έκαναν λόγο για αντιδράσεις εντός του ΑΚΕΛ για την πρόταση για την τουρκική γλώσσα στην ΕΕ, ο κ. Κιζίλγιουρεκ είπε ότι δεν έφτασε οτιδήποτε κοντά του και χαρακτήρισε τις φήμες ως κουτσομπολιά. Παράλληλα, ανέφερε ότι με το ΑΚΕΛ συμφωνούν και στο γεγονός ότι η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο είναι η μόνη εφικτή, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση αποτελεί διχοτόμηση της Κύπρο και απόλυτη εκτουρκοποίηση των κατεχομένων.
Πρόταση για τουρκική γλώσσα
Ερωτηθείς για την πρότασή του για καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι στόχος του είναι να επιτρέψει σε Τουρκοκύπριους, ως πολίτες της ΕΕ, να εργαστούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Όταν μιλάμε για γλώσσα, μιλάμε για πολιτισμό των Τουρκοκυπρίων, μιλάμε για να δώσουμε την προοπτική στην κουλτούρα και γλώσσα των Τ/κ να είναι κομμάτι της Ευρώπης. Αυτό αυξάνει την ταύτιση της κοινότητας με την Ευρώπη», ανέφερε. Μάλιστα, υπενθύμισε πως τα τουρκικά συγκαταλέγονται μαζί με τα ελληνικά στις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Από νωρίς μίλησα για τουρκική εισβολή και κατοχή το ’74»
Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ρωτήθηκε και για την πρόσφατη αναφορά του Κρις Τριανταφυλλίδη, που τον καλούσε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι καταδικάζει την τουρκική εισβολή το 1974. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ απάντησε πως «πολύ νωρίς έγραψα κατά της κατοχής και της εισβολής. Από το 1988 στο βιβλίο μου «Παπάδες, πασάδες».
Σε ένα άλλο βιβλίο μίλησα για εθνοκάθαρση στην Κύπρο. Τα βιβλία μάλιστα κυκλοφόρησαν και στην τουρκική γλώσσα και είχα πολλά προβλήματα με το καθεστώς Ντενκτάς και με την Τουρκία».
Ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ακόμη πως «αυτή τη χώρα την κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό οι εθνικιστικές αντιλήψεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αποτύχαμε να αναπτύξουμε κοινή αντίληψη για την πατρίδα μας. Όποιοι επιμένουν σε μια δική τους ταυτότητα κάνουν την ίδια ζημιά».
Πρόσθεσε πως όταν κάποιος ξέρει μόνο τη δική του αλήθεια και τον δικό του πόνο, και δεν θέλει να ξέρει για τον άλλον, τότε με αυτόν τρόπο χτίζει τη διχοτόμηση. Απαντώντας ευθέως στον κ. Τριανταφυλλίδη είπε πως «κουβαλά εθνικιστικά μυαλά. Δεν μπορεί να βοηθήσει με τέτοια μυαλά».
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως την κοινή πατρίδα δεν την χτίζει κάποια ξένη δύναμη, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι, φέρνοντας ως παράδειγμα την ΕΕ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ο σοβινισμός του μεγάλου κράτους»
Ο κ. Κιζίλγιουρεκ ρωτήθηκε και την τουρκική εισβολή στη Συρία, λέγοντας ότι τον συντάραξε, ωστόσο δεν ήταν κάτι που δεν περίμενε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη τη συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ρωσίας και της Αμερικής.
«Οι Κούρδοι είναι ένας καταπιεσμένος λαός που εδώ και δεκαετίες τρώει ξύλο», ανέφερε. Μετά από πολλά χρόνια, συνέχισε, ήρθε ένα μομέντουμ να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της Συρίας για αυτοδιοίκηση και μπήκε η Τουρκία στη μέση λέγοντας ότι δεν το επιτρέπει.
«Αυτή είναι η Τουρκία που θέλει να κάνει στην Κύπρο δύο κράτη με μια κοινότητα που είναι μόνο το 18% της Κύπρου. Αυτό ονομάζεται ο σοβινισμός του μεγάλου κράτους», πρόσθεσε.
Στόχος αυτού που γίνεται τώρα είναι «να καθαρίσει τους Κούρδους από την περιοχή», συνέχισε.
Τέλος, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εξέφρασε την άποψη πως ακόμη και τώρα το κουρδικό δεν πρόκειται να λυθεί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να αναγνωρίσει την ύπαρξη των Κούρδων και τα δικαιώματά τους.