Νέα Ζηλανδία : Στον στρατό η ευθύνη τήρησης της καραντίνας μετά από επεισόδιο στα σύνορα
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, έκανε λόγο για «απαράδεκτη αποτυχία», αναφερόμενη σε πρόσφατο φιάσκο καραντίνας που επέτρεψε σε δύο αφίξεις από τη Βρετανία να εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη απομόνωση μετά την είσοδό τους στη χώρα, χωρίς να υποβληθούν σε τεστ για τον κοροναϊό – με τον οποίο διαγνώστηκαν στη συνέχεια.
«Δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επαναληφθεί», τόνισε η Άρντερν την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ο στρατός της χώρας θα επιβλέπει πλέον την καραντίνα των νέων αφίξεων και θα εποπτεύει τις διαδικασίες που συνδέονται με αυτή.
Επιπλέον, η Άρντερν σημείωσε ότι πρόκειται να αποσύρει την εξαίρεση βάσει της οποίας το ζευγάρι αφέθηκε να εγκαταλείψει πρόωρα την καραντίνα.
Τις επαφές των δύο γυναικών αναζητούν οι αρχές
Οι αξιωματούχοι υγείας αναζητούν 320 άτομα που έχουν θεωρηθεί «στενές επαφές» των δύο γυναικών, προκειμένου να τους γίνουν τεστ για κοροναϊό. Οι στενές επαφές ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν τους επιβάτες της πτήσης προς τη Νέα Ζηλανδία και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε καραντίνα στο ίδιο ξενοδοχείο του Όκλαντ, αλλά και τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου και της πτήσης προς τη χώρα. Οι γυναίκες βρίσκονται πλέον σε απομόνωση μαζί με συγγενικό τους πρόσωπο, ενημερώνουν οι αρχές.
Η Άρντερν δήλωσε ότι τα νέα κρούσματα δεν συνεπάγονται ότι η Νέα Ζηλανδία μπαίνει και πάλι σε ρυθμούς πανδημίας. «Όταν κάναμε λόγο για τέλος της πανδημίας, υποθέταμε εξ αρχής ότι θα έφταναν και νέα κρούσματα στα σύνορά μας», σημείωσε.
Η κυβέρνηση αναζητά ακόμη απαντήσεις στο γιατί οι δύο γυναίκες δεν υποβλήθηκαν σε τεστ πριν τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο του Όκλαντ, μετά την άφιξή τους από τη Βρετανία στις 7 Ιουνίου. Η εξαίρεση από την καραντίνα δύο εβδομάδων τους παραχωρήθηκε προκειμένου να επισκεφθούν ετοιμοθάνατο συγγενικό τους πρόσωπο. Πλέον, αυτή η δυνατότητα έχει αποσυρθεί εξαιτίας του περιστατικού.
Είναι «εντελώς παράλογο» που οι γυναίκες δεν εξετάστηκαν, τονίζει η Άρντερν.
Νωρίτερα, ο Τοντ Μούλερ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, έκανε λόγο για αποτυχία «αδέξια και εντελώς απαράδεκτη». «Είμαι τόσο έξαλλος όσο υποπτεύομαι ότι είναι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας σήμερα το πρωί», δήλωσε ο αρχηγός του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος, σε συνέντευξή του στο Radio New Zealand. «Υπάρχουν πρωτόκολλα, τα οποία περιμένουμε να τηρούνται, όμως φαίνεται ότι κάτι τέτοιο απλώς δεν συνέβη».
Ο Μούλερ ζήτησε επίσης την παραίτηση του υπουργού υγείας, Ντέιβιντ Κλαρκ.
Μόνο οι Νεοζηλανδοί, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι σε αναγκαία επαγγέλματα επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της χώρας, στην οποία δεν ισχύει πλέον κανένας άλλος περιορισμός μετά την επιτυχία της Νέας Ζηλανδίας στον περιορισμό του φονικού ιού. Οι νέες αφίξεις αναμένεται να μένουν σε απομόνωση για 14 μέρες, κατά τις οποίες υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο ιό.
Η κυβέρνηση είχε ήδη αντιμετωπίσει τα παράπονα των πολιτών που έκριναν ως υπερβολικά σκληρή την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις επισκέψεις σε ετοιμοθάνατους συγγενείς.
Την Τετάρτη, η Άρντερν αποφάσισε να αφαιρέσει εκ νέου αυτή τη δυνατότητα, δηλώνοντας ότι: «Δεν μπορώ να επιτρέψω να καταστραφούν όλα όσα κερδίσαμε από την παράκαμψη των διαδικασιών». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της δέχεται έντονες πιέσεις από πολλές πλευρές που ζητούν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. «Μπορεί να πρόκειται για μια δύσκολη και αντιδημοφιλή απόφαση, όμως είναι η σωστή για το μέλλον της χώρας».
Οι αιτίες που οδήγησαν στο λάθος δεν είναι ξεκάθαρες, όμως ορισμένοι πολίτες που βρίσκονταν σε καραντίνα στο ίδιο ξενοδοχείο έχουν επίσης αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι δεν εξετάστηκαν κατά την παραμονή ή την αποχώρησή τους από αυτό. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό το κατά πόσον εξαιρέθηκαν για αντίστοιχους λόγους και άλλοι πολίτες χωρίς να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο πριν την αναχώρησή τους.
Το υπουργείο υγείας δεν απάντησε σε γραπτό ερώτημα του Guardian για το κατά πόσον οι αρχές πρόκειται να καλέσουν και άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου για τεστ και για το τι αριθμός νέων αφίξεων ενδέχεται να εγκατέλειψε την καραντίνα χωρίς να υποβληθεί σε τεστ.
Την Τρίτη, ο αρχίατρος της χώρας, Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες αναφορικά με το ενδεχόμενο οι γυναίκες να προκάλεσαν μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί, από τη στιγμή που ακολουθήθηκαν έκτοτε οι σωστές διαδικασίες.
Πηγή: www.theguardian.com