ΝΑΤΟ: O Μαρκ Ρούτε επισκέφτηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Δημοσιεύτηκε στις 04/10/2024 19:06

ΝΑΤΟ: O Μαρκ Ρούτε επισκέφτηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, καθώς η δυτική στρατιωτική συμμαχία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ. Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επισκέφθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να δείξει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε την Ουκρανία την Πέμπτη, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και υποσχέθηκε τη συνεχή υποστήριξη της συμμαχίας προς το Κίεβο στον πόλεμό του με τη Ρωσία. Ο Ρούτε συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής χτύπησαν δύο φορές στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του την Τρίτη να συμβάλει στην ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, η οποία πολεμά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022 και για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους βρισκόταν σε άμυνα λόγω της αδυσώπητης προώθησης του ρωσικού στρατού στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ο Ρούτε εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, του ισχυρότερου μέλους της συμμαχίας, τον Νοέμβριο. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια στιγμή-κλειδί για την προσπάθεια της Ουκρανίας να εξασφαλίσει τη συνεχή δυτική υποστήριξη.

Ο Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε το Κίεβο στην πιο δύσκολη στιγμή της προεδρίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέχρι στιγμής.

Συζήτησαν για το «Σχέδιο Νίκης της Ουκρανίας»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μαρκ Ρούτε στοιχεία του λεγόμενου «Σχεδίου Νίκης της Ουκρανίας», ενόψει της συνάντησης του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση συγκεντρώνει τους ηγέτες της άμυνας από τα 50 και πλέον έθνη-εταίρους που συναντώνται τακτικά για να συντονίσουν την οπλική βοήθεια για τον πόλεμο.

Οι δύο τους συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ειδικές ανάγκες των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερους εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που έχει ζητήσει εδώ και καιρό.

Ερωτηθείς εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα που είχε οραματιστεί για το σχέδιο νίκης, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία λένε ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας (σ.σ. Η Ρωσία κατασκευάζει η ίδια τα ιρανικού σχεδιασμού μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sahed αγοράζοντας την τεχνογνωσία από το Ιράν).

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την συνδρομή του ΝΑΤΟ να καταρριφθούν τα ιρανικά drones «όπως έκανε το ΝΑΤΟ με τους ιρανικούς πυραύλους προς το Ισραήλ».

«Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ» είπε ο Μαρκ Ρούτε

Έκανε επίσης έκκληση στις δυτικές χώρες να καταργήσουν τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Δύση για να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία. «Φυσικά, θέλουμε να μην ξεχαστεί η Ουκρανία. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεχαστεί η Ουκρανία είναι να παράσχουμε τα κατάλληλα όπλα και τις απαραίτητες άδειες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Για να συμπληρώσει «Και να βοηθήσουμε στην κατάρριψη … των ίδιων ιρανικών πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως ακριβώς καταρρίπτονται πάνω από το Ισραήλ, να τα καταρρίψουμε με τον ίδιο τρόπο πάνω από την Ουκρανία». Κάτι που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως σχετικά με τα διπλά στάνταρ του ΝΑΤΟ στην βοήθεια προς το Ισραήλ και την βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Ρούτε επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη της συμμαχίας προς την Ουκρανία, επιμένοντας ότι «η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ».

Είπε ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το ΝΑΤΟ «χτίζουν μια γέφυρα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ» για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 40 δισεκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτικής βοήθειας, διμερών συμφωνιών ασφαλείας μεταξύ των συμμάχων και του σχηματισμού μιας νέας διοίκησης του ΝΑΤΟ για τον συντονισμό της βοήθειας και της εκπαίδευσης.

Πηγή: Associated Press, προεδρία της Ουκρανίας


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook