NASA: Ο Τάτερς το γατί σε πείραμα διαπλανητικής επικοινωνίας

Δημοσιεύτηκε στις 20/12/2023 14:45

NASA: Ο Τάτερς το γατί σε πείραμα διαπλανητικής επικοινωνίας

Ούτε στο βαθύ Διάστημα δεν γλιτώνει κανείς από τα αστεία βίντεο με γάτες.

Ένα πορτοκαλί γατί με το όνομα Τάτερς ήταν ο πρωταγωνιστής βίντεο που μεταδόθηκε στη Γη από απόσταση 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, στο πλαίσιο πειράματος για τις διαπλανητικές επικοινωνίες του αύριο.

O Τάτερς εμφανίζεται να κυνηγά την κουκκίδα ενός δείκτη λέιζερ στο βίντεο 15 δευτερολέπτων, το οποίο μεταδόθηκε όχι με τη συμβατική τεχνολογία των ραδιοεπικοινωνιών αλλά με υπέρυθρο πομπό λέιζερ, μια βελτίωση που αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσης κατά 10 με 100 φορές.

Η ευρυζωνική σύνδεση έφτασε έτσι τα 267 megabit ανά δευτερόλεπτο, νούμερο συγκρίσιμο με την ταχύτητα που προσφέρουν οι οπτικές ίνες, ανέφερε η NASA.

Οι ευρυζωνικές μεταδόσεις είναι μια απαραίτητη αναβάθμιση ενόψει των αποστολών του προγράμματος Artemis για την επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη. Για πρώτη φορά, βίντεο υψηλής ανάλυσης θα λαμβάνεται από το Διάστημα.

Η επιτυχία του τελευταίου πειράματος «υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την προώθηση των οπτικών επικοινωνιών ως βασικού στοιχείου για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών μετάδοσης δεδομένων» δήλωσε η υποδιοικητής της NASA Πάμελα Μέλροϊ.

Αναμετάδοση

Το πείραμα της 11ης Δεκεμβρίου αφορούσε περιλάμβανε τη μετάδοση δεδομένων από και προς το σκάφος Psyche, το οποίο αναχώρησε στα μέσα Οκτωβρίου σε ένα ταξίδι έξι ετών μέχρι τον αστεροειδή Ψυχή, ο οποίος βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Το σκάφος μεταφέρει τη συσκευή DSOC (Deep Space Optical Communications technology demonstration), έναν πομποδέκτη που στέλνει και λαμβάνει μια αόρατη δέσμη λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο.

Η τεχνολογία αυτή επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων αλλά απαιτεί τη στόχευση της δέσμης με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

Το σήμα χρειάστηκε 101 δευτερόλεπτα να φτάσει σε τηλεσκόπιο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, από όπου αναμεταδόθηκε ζωντανά στο κοντινό Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Η ειρωνεία είναι ότι η διαδικτυακή σύνδεση ανάμεσα στο τηλεσκόπιο και το εργαστήριο ήταν πιο αργή από την ίδια τη διαπλανητική μετάδοση, επισήμανε ο Ράιαν Ρόγκαλιν, μέλος του πειράματος.

Ο Τάτερς, ηλικίας 3 ετών, ανήκει στον Τζόμπι Χάρις, μέλος του ατελιέ της NASA που κλήθηκε να δημιουργήσει το βίντεο της δοκιμής. Το βίντεο με τη γάτα υποτίθεται ότι ήταν δοκιμαστικό, παρέμεινε όμως στην τελική μετάδοση.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook