Να σταματήσει η συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης και η χρηματοδότησή της

Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2020 13:05

Να σταματήσει η συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης και η χρηματοδότησή της

Ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί τη Λιβύη για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της, λόγω της συνεχούς καταπάτησης δικαιωμάτων.

Σε συζήτηση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ΜΚΟ, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επέμεινε ότι η Λιβύη δεν είναι «ασφαλής χώρα» για την αποβίβαση ανθρώπων που διασώθηκαν στην θάλασσα και απαίτησαν να σταματήσει η συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές αναγνώρισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που εγκαταλείπουν τη Λιβύη. Τόνισαν ότι το Ευρωπαϊκό κοινό σύστημα ασύλου πρέπει να μεταρρυθμιστεί, με επίκεντρο την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Άλλοι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τα σύνορά τους, ειδικά εν μέσω μίας κρίσης στον τομέα της υγείας όπως τώρα. Αντίθετα, κάποιοι επέκριναν το κλείσιμο των λιμανιών λόγω της πανδημίας του COVID-19 και επεσήμαναν ότι δεν είναι λύση να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνιγούν.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη είναι εξαιρετικά περίπλοκη, στο πλαίσιο της εντεινόμενης σύρραξης, της κρίσης του κορονοϊού και του υψηλού αριθμού οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων που χρειάζονται υλική και ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 1.500 άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης σε άθλιες συνθήκες, οι αυθαίρετες κρατήσεις συνεχίζονται και τα σχέδια επανεγκατάστασης των πιο ευάλωτων ομάδων σε γειτονικές χώρες έχουν διακοπεί.

Από την αρχή του έτους, 3.277 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης και 1.135 έφτασαν στη Μάλτα. Την 1η Απριλίου, η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ΕΙΡΗΝΗ» διαδέχτηκε την επιχείρηση «ΣΟΦΙΑ», με επίκεντρο την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης στη χώρα.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook