MSP: Οι δυτικές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σπάσουν τον έλεγχο της Κίνας σε ορυκτά
Δυτικά κράτη ωθούν σε συνεργασία τους οργανισμούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης και εξαγωγικών πιστώσεων με την ιδιωτική βιομηχανία προκειμένου να υποστηρίξουν έργα ζωτικής σημασίας στα κρίσιμα ορυκτά, σε μια προσπάθεια να σπάσουν το πλεονέκτημα της Κίνας σε έναν τομέα που είναι απαραίτητος για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Η Minerals Security Partnership (MSP), ένας συνασπισμός 14 κρατών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε ένα νέο δίκτυο χρηματοδότησης σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και να υποσχεθεί οικονομική υποστήριξη για ένα τεράστιο έργο νικελίου στην Τανζανία, με την υποστήριξη από την εξορυκτική εταιρεία BHP.
Μια κοινή δήλωση που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι το δίκτυο θα «ενδυναμώσει τη συνεργασία και θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγχρηματοδότηση». Απαριθμεί 10 έργα στα κρίσιμα ορυκτά που έχουν ήδη προσελκύσει υποστήριξη από κυβερνήσεις.
30 έργα εξόρυξης ορυκτών αξιολογούνται από την MSP καθώς υπάρχει ανάγκη σε πρώτες ύλες
Εκπρόσωποι των BlackRock, Goldman Sachs, Citigroup, Rio Tinto και Anglo American επρόκειτο να παραστούν στη συνάντηση, εν μέσω μιας ώθησης για προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών και εταιρειών εξόρυξης για περαιτέρω επενδύσεις στον κλάδο.
Ο Χοσέ Φερνάντες, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την οικονομική ανάπτυξη, είπε ότι άλλα 30 έργα εξόρυξης ορυκτών αξιολογούνται από την MSP, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται σε πολλές εφαρμογές και βιομηχανικά προϊόντα, από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι προηγμένα όπλα.
Συνταγή μονοπωλίου στα κρίσιμα ορυκτά από την Κίνα
«Αυτό που κάνει η Κίνα είναι να ακολουθεί τη συνταγή του μονοπωλίου για να διώξει τον ανταγωνισμό», είπε ο Φερνάντεζ, ο οποίος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι ακολουθεί μια πολιτική «υπερπαραγωγής και επιθετικής τιμολόγησης» για να διατηρήσει την κυριαρχία του στην παγκόσμια προσφορά κρίσιμων ορυκτών.
«Συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με καμία χώρα, είμαστε πιο δυνατοί μαζί», είπε σε συνέντευξή του.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο στον οποίο η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές και ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως οι ημιαγωγοί και άλλες προηγμένες τεχνολογίες.
Η Κίνα αντέδρασε περιορίζοντας τις εξαγωγές ορισμένων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του αντιμονίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης και γυαλιά νυχτερινής όρασης.
Οι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 90% της παγκόσμιας επεξεργασίας σπάνιων γαιών και περισσότερο από το ήμισυ της επεξεργασίας ορυκτών κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
«Έπαιζαν μόνοι τους – το αλλάζουμε αυτό», είπε η Αμπιγέιλ Χάντερ, εκτελεστική διευθύντρια στο SAFE Center for Critical Minerals Strategy, μια ΜΚΟ που έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την προώθηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα κρίσιμων ορυκτών.
Η Χάντερ είπε ότι στόχος ήταν να δοθεί «στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα η εναλλακτική λύση στην Κίνα όσον αφορά τη χρηματοδότηση».
Μεγάλα πρότζεκτ
Η US International Development Finance Corporation θα δημοσιεύσει μια επιστολή πρόθεσης να παράσχει χρηματοδότηση χρέους σε ένα εξορυκτικό έργο στην Τανζανία που θα χαλάρωνε την κατοχή της Κίνας και της Ινδονησίας στις προμήθειες νικελίου, ένα βασικό συστατικό της μπαταρίας.
Το έργο νικελίου Kabanga αναπτύσσεται από τη Lifezone Metals, μια εταιρεία που εδρεύει στο Isle of Man, η οποία ανήκει κατά 17% στην BHP.
Το έργο είναι μια πρόκληση για τις επενδύσεις που υποστηρίζονται από την Κίνα στην Ινδονησία που αναμόρφωσαν την αγορά νικελίου, μετατρέποντας το χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας σε ένα αποτελεσματικό μονοπώλιο με 55% παγκόσμιο μερίδιο παραγωγής, από 16% το 2017.
Η Κίνα έχει προχωρήσει μπροστά από τη Δύση σε μεγάλα πρότζεκτ που αφορούν κρίσιμα ορυκτά, επωφελούμενη από επιδοτήσεις, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ανώτερη τεχνολογία επεξεργασίας, χαμηλότερο κόστος και ανοχή για πιο χαλαρά περιβαλλοντικά πρότυπα.
Οι ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης θα δημιουργήσει μια κερδοφόρα και πιο σταθερή αγορά. Ωστόσο, εκτιμούν ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη και συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίου.
Πηγή: OT.gr