Μπόρις Τζόνσον : Το παρασκήνιο της μάχης του με τον κοροναϊό

Δημοσιεύτηκε στις 17/04/2020 21:36

Μπόρις Τζόνσον : Το παρασκήνιο της μάχης του με τον κοροναϊό

Η εξέλιξη της πορείας της ασθένειας του Μπόρις Τζόνσον παρέμεινε στο επίκεντρο της δημοσιότητας από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, μέχρι και την έξοδό του από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και οι πληροφορίες που έφταναν στο κοινό φαίνεται πως ήταν αρχικά ανακριβείς.

Τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της διάγνωσής του, οι εκπρόσωποί του έκαναν λόγο για ήπια συμπτώματα και διαβεβαίωναν τους πολίτες πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε σχέση με την ικανότητά του να διοικεί.

Ωστόσο, στις 2 Απριλίου όλα άλλαξαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του πως ο πρωθυπουργός είχε εμφανίσει απλώς πυρετό και σύντομα θα μπορούσε να επιστρέψει στα καθήκοντά του, τα πράγματα δεν κύλησαν με τον αναμενόμενο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ημερών, ο Βρετανός πρωθυπουργός που υποτίθεται πως ήταν σε καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση, εισήχθη σε ΜΕΘ με όλες τις ενδείξεις να κατατείνουν στο ότι διέτρεχε πραγματικό κίνδυνο.

Άλλωστε, παρά τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις, όσοι γνώριζαν το παρασκήνιο ήξεραν καλά πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα.

Οι συνεργάτες του Τζόνσον μιλούσαν για μια όλο και πιο ανησυχητική εικόνα της υγείας του στο τέλος της πρώτης εβδομάδας της ασθένειας. Πράγματι, είχε πυρετό. Όμως παράλληλα είχε και έναν επίμονο βήχα, ο οποίος μάλιστα επιδεινωνόταν συνεχώς. Μια πηγή του Guardian έκανε λόγο ακόμη και για αιμόπτυση, πράγμα που όμως διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.

Αν και μέχρι στιγμής έχουμε περιορισμένα στοιχεία για τον νέο κοροναϊό, γνωρίζουμε ότι η δεύτερη εβδομάδα είναι συνήθως η πλέον κρίσιμη. Τότε οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν. Δυστυχώς, όμως, για ορισμένους, εκείνες τις μέρες ο ιός παίρνει μια πιο επικίνδυνη τροπή.

Στις 2 Απριλίου, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον ανήκε στη δεύτερη κατηγορία και ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Άλλωστε, σύμφωνα με μία πηγή, το προσωπικό είχε ενημερωθεί ότι η κατάστασή του ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που είχε ανακοινωθεί, ενώ υπήρχε περίπτωση να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη.

Στις 8 το απόγευμα του ίδιου απογεύματος, ο Τζόνσον βγήκε στα σκαλιά του σπιτιού του για να χειροκροτήσει για τους γιατρούς του NHS. Έδειχνε πολύ άρρωστος.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι συνεργάτες του συνειδητοποίησαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Το Σάββατο 4 Απριλίου, η μνηστή του, Carrie Symonds, η οποία αυτή την περίοδο είναι έγκυος και έχει επίσης εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, άρχισε να ανησυχεί πολύ και να καλεί με κλάματα τους φίλους της. Μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο, εξακολουθούσαν να επιμένουν πως όλα πηγαίνουν καλά και ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε την ικανότητά του να διοικεί τη χώρα.

Στην πραγματικότητα, ο Τζόνσον αντιμετώπιζε όλο και πιο σοβαρή δύσπνοια. Το απόγευμα της Κυριακής εισήχθη στο νοσοκομείο St Thomas. Αυτή τη φορά κανείς δεν διέψευσε ότι χρειάστηκε την παροχή οξυγόνου. Για άλλη μια φορά, όμως, η σοβαρότητα της κατάστασής του υποβαθμίστηκε, αφού η εισαγωγή του χαρακτηρίστηκε “προληπτική”.

Την επόμενη μέρα, οι ανακοινώσεις άρχισαν να απέχουν ακόμη περισσότερο από την πραγματικότητα. Τη στιγμή που ο Τζόνσον αδυνατούσε να αναπνεύσει, οι βοηθοί του ισχυρίζονταν πως πέρασε την ημέρα του εργαζόμενος για κρατικές υποθέσεις.

Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Απριλίου, η υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού χειροτέρεψε σημαντικά. Ως εκ τούτου οι γιατροί αποφάσισαν τη μεταφορά του σε ΜΕΘ, πράγμα που σόκαρε την Downing Street.

Στις 8.10 το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως η κατάστασή του ήταν σοβαρή και πως ο ίδιος όρισε ως προσωρινό αντικαταστάτη του τον Ραάμπ. Η απεικόνιση του Τζόνσον ως ικανού να κυβερνήσει τελείωσε και αντικαταστάθηκε από ευχές για γρήγορη ανάρρωση.

Πηγή εντός του νοσοκομείου αποκάλυψε στον Guardian ότι ο Τζόνσον ήταν “πολύ άρρωστος” όταν εισήχθη στη ΜΕΘ, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν η εισαγωγή του ήταν αναγκαία.

Άλλοι 130 ασθενείς βρίσκονταν στην εντατική ταυτόχρονα με τον Τζόνσον και στη συντριπτική πλειοψηφία του ήταν διασωληνωμένοι. Δεν ίσχυε, όμως, το ίδιο και για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή: “Πριν τον κοροναϊό μπορούσες να εισαχθείς σε ΜΕΘ χωρίς να χρειάζεται να διασωληνωθείς, όμως πλέον σχεδόν όλα τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα από ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρα. Γνωρίζω άτομα που εργάζονται στην ΜΕΘ και ξέρω τους τεχνικούς που προετοιμάζουν τον εξοπλισμό. Όλοι τους είπαν ότι δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα. Στην ουσία είχε καταλάβει μια κλίνη ΜΕΘ χωρίς να την έχει ανάγκη. Δεν έχει κανένα νόημα να εισάγεις στην ΜΕΘ έναν ασθενή που δεν χρειάζεται αναπνευστήρα”.

Ωστόσο, οι γιατροί έλαβαν υπόψη τους ότι ο Τζόνσον ταίριαζε στο προφίλ ενός βαρέως πάσχοντα.

“Άτομα σαν κι αυτόν (άνω των 50 και υπέρβαρα) πρέπει να διασωληνωθούν νωρίς, αλλιώς τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο”, δήλωσε δεύτερη πηγή από το νοσοκομείο στον Guardian.

Την Τετάρτη, 8 Απριλίου, η ανακοίνωση για την υγεία του Τζόνσον ήταν αισιόδοξη: Ο πρωθυπουργός εξακολουθούσε να μην έχει ανάγκη από αναπνευστήρα ενώ βρισκόταν ήδη 48 ώρες σε ΜΕΘ, γεγονός που είναι γενικώς καλό σημάδι. Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικών Rishi Sunak, αποκάλυψε πως ο Τζόνσον μπορούσε πλέον να σηκωθεί σε καθιστή θέση και ήταν ευδιάθετος.

Τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ, ο Τζόνσον επέστρεψε σε κανονικό θάλαμο. Η Symonds ανέβασε στο Twitter μια ζωγραφιά ενός ουράνιου τόξου, με 26 emoji χειροκροτημάτων. Ωστόσο, σημαντικά ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα: Πόσος καιρός θα χρειαζόταν για την ανάρρωσή του; Και υπήρχε περίπτωση ο ιός να του έχει προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες του αναπνευστικού;

Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τζόνσον ανυπομονούσε να επιστρέψει στο σπίτι, όμως η ομάδα των γιατρών του τον συμβούλευσε να παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι τις 14 Απριλίου σύμφωνα με πηγή.

Ωστόσο, η γνώμη του Βρετανού πρωθυπουργού υπερίσχυσε και επέστρεψε στο σπίτι του το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, έπειτα από επτά διανυκτερεύσεις στο νοσοκομείο.

Λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε σε βίντεο ευχαριστώντας το NHS  (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) που “αδιαμφισβήτητα μου έσωσε τη ζωή”.

Ευχαριστώντας τις νοσοκόμες του, ανέφερε ότι τον φρόντισαν όσο ήταν στην ΜΕΘ “όταν η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί με οποιονδήποτε τρόπο”.

Ο επίλογος αυτής της ιστορίας είναι αρκετά παράξενος.

Σε πρόσφατες φωτογραφίες, ο Τζόνσον και η μνηστή του φαίνονται να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, με τον πρωθυπουργό να φορά βαρύ παλτό και γάντια. Αν και ήταν χλωμός, έμοιαζε αρκετά καλά ώστε να είναι σε θέση για έναν περίπατο, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν ανάγκη από αναπηρικό αμαξίδιο. Αιτίες είναι η εξάντληση, η αδράνεια των μυών τους και άλλα χρόνια προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον, ο οποίος έχει στηρίξει το Βρετανικό Σύστημα Υγείας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα: Το NHS είναι ο λόγος που παραμένει ζωντανός.

Πηγή: www.theguardian.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook