Μπόρις Τζόνσον : Αναθεωρεί το καθεστώς πρόωρης αποφυλάκισης
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε για μια αναθεώρηση του συστήματος πρόωρων αποφυλακίσεων το Σάββατο, μια μέρα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε ένας πρώην κρατούμενος που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση.
Προτού σκοτωθεί από την αστυνομία, ο δράστης είχε τεθεί υπό έλεγχο με θεαματικό τρόπο από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες»και μερικοί από αυτούς ήταν επίσης πρώην κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για δολοφονία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
«Όταν άνθρωποι καταδικάζονται σε φυλάκιση για έναν ορισμένο αριθμό ετών, πρέπει να εκτίουν όλα τα έτη της ποινής αυτής», δήλωσε ο Τζόνσον μετά την επίσκεψή του στο σημείο της επίθεσης.
Η επίθεση, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων (ενός άνδρα και μίας γυναίκας) και τον τραυματισμό άλλων τριών ο ένας από τους οποίους ήταν χθες βράδυ σε «κρίσιμη αλλά σταθερή» κατάσταση.
«Δεν έχει κανένα νόημα για την κοινωνία μας να αφήνουμε ελεύθερους πρόωρα ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα, βίαια εγκλήματα», συνέχισε ο Τζόνσον. «Λέω εδώ και καιρό πως αυτό το σύστημα απλώς δεν λειτουργεί.»
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία του μετά την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής βαρύτερων ποινών σε περιπτώσεις διάπραξης βίαιων εγκλημάτων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως οι περιπτώσεις άλλων καταδικασθέντων για τρομοκρατία που έχουν απελευθερωθεί πρόωρα θα επανεξεταστούν.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη γέφυρα του Λονδίνου προκαλώντας πανικό σε αυτή την πολυσύχναστη συνοικία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ο επιτιθέμενος, Βρετανός πολίτης ο οποίος έδρασε μόνος, κατονομάστηκε από την αστυνομία ως ο Ουσμάν Χαν, 28 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2012 για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους έξι χρόνια αργότερα.
Συμμετείχε την Παρασκευή σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για την επανένταξη των κρατουμένων. Η διάσκεψη πραγματοποιείτο στο Fishmonger’s Hall, ένα κτίριο στη βόρεια άκρη της γέφυρας του Λονδίνου, από το εσωτερικό του οποίου ξεκίνησε η επίθεση.
Ο επιτιθέμενος, οποίος έφερε έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό, σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού προηγουμένως είχε τεθεί υπό έλεγχο στην γέφυρα πάνω από τον Τάμεση από απλούς πολίτες οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «ήρωες» στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια περιοχή όπου είχε σημειωθεί ήδη μια επίθεση το 2017.
Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ο ένας από αυτούς να αδειάζει ένα πυροσβεστήρα πάνω στον Ουσμάν Καν ενώ ένας άλλος, ένας Πολωνός μάγειρας που εργαζόταν στο Fishmonger’s Hall, τον σημαδεύει με έναν χαυλιόδοντα θαλάσσιου μονόκερου τον οποίο είχε πάρει πιθανόν από το κτίριο όπου βρίσκονται πολλά αρχαία αντικείμενα. Ένας άλλος, ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έχει πάρει το μαχαίρι του επιτιθέμενου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association, σχεδόν όλοι αυτοί οι «ήρωες» ήταν πρώην κρατούμενοι που είχαν προσκληθεί στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Φορντ, που καταδικάστηκε το 2004 σε ισόβια με ελάχιστη ποινή κάθειρξης 15 ετών για τον στραγγαλισμό μιας γυναίκας 21 ετών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ