Μπόρις Ναντιέζντιν: ένας φιλειρηνιστής κόντρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν;
«Ο Πούτιν βλέπει τον κόσμο από το παρελθόν, συμπαρασύροντας τη Ρωσία».
«Για σχεδόν 25 χρόνια καταστρέφει σταθερά τους βασικούς θεσμούς του σύγχρονου κράτους», ενώ «έκανε μοιραίο λάθος ξεκινώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπου «ουδείς από τους ανακοινωθέντες στόχους έχει επιτευχθεί».
Είναι δε «δύσκολα εφικτοί χωρίς τεράστια ζημιά στην οικονομία και ανεπανόρθωτο πλήγμα στον πληθυσμό της Ρωσίας».
Η χώρα «χρειάζεται ένα μέλλον».
Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει στην ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του ο Μπόρις Ναντιέζντιν.
Ένας 60χρονος Ρώσος πρώην βουλευτής και ακαδημαϊκός, στο μανιφέστο του αυτοπροσδιορίζεται ως «αντίπαλος αρχών» του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Προτεινόμενος από το εξωκοινοβουλευτικό κεντροδεξιό κόμμα Πρωτοβουλία Πολιτών, είναι ο μοναδικός επίδοξος υποψήφιος στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου, ο οποίος αντιτίθεται ανοιχτά στον πόλεμο έναντι του Κιέβου.
Η Μόσχα πρέπει να τερματίσει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αναφέρει -μιας και η χρήση της λέξης «πόλεμος» διώκεται νομικά- και «να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Δύση».
Ζητά την άμεση επιστροφή των Ρώσων στρατιωτών στα σπίτια τους και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων.
Χαρακτηρίζει «Μεσαίωνα» τους περιορισμούς στις αμβλώσεις και την απαγόρευση του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στη χώρα του.
«Από το ευρωπαϊκό κράτος που προσπαθούσε να είναι εδώ και αιώνες, η Ρωσία κινδυνεύει να γίνει υποτελής της Κίνας», αναφέρει ο Ναντιέζντιν.
«Όμως η αποχώρηση του Πούτιν είναι μόνο το πρώτο απαραίτητο βήμα.
»Η Ρωσία πρέπει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο στροφής προς το μέλλον, αποφεύγοντας την κατάρρευση στο χάος και στην καταστροφή».
Ένας αντισυμβατικός υποψήφιος
«Θεωρητικός φυσικός, επιχειρηματίας, δικηγόρος και πολιτικός» είναι οι ιδιότητες που αναφέρει στο βιογραφικό του ο Μπόρις Ναντιέζντιν.
Γράφει ότι θέλει βγάλει τη Ρωσία από «το τέλμα του αυταρχισμού και της στρατιωτικοποίησης».
Στο παρελθόν έχει περάσει από την ακαδημαϊκή καριέρα στην επιχειρηματικότητα.
Έπειτα μεταπήδησε στην ρωσική πολιτική, αρχικά σε τοπικό επίπεδο.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, υπήρξε βοηθός του Ρώσου πρώην πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριγιένκο: του ανθρώπου που άνοιξε το δρόμο της εξουσίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, διορίζοντάς τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB.
Από το 2016 μέχρι και σήμερα, ο Κιριγιένκο είναι ο συντονιστής του Κρεμλίνου σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.
Φεύγοντας από εκείνο το πόστο του πρωθυπουργικού βοηθού, ο Ναντιέζντιν ακολούθησε διαφορετική πορεία.
Έγινε το 2000 βουλευτής στην Κρατικής Δούμας, τη ρωσική Κάτω Βουλή, με το φιλελεύθερο κόμμα Γιαμπλόκο.
Επέτρεψε αργότερα στην ακαδημαϊκή καριέρα του και από το 2019 στην τοπική πολιτική σκηνή, σε μια περιοχή στα περίχωρα της Μόσχας.
Το 2020 μίλησε ανοιχτά κατά της αμφιλεγόμενης συνταγματικής τροποποίησης, που έδωσε τη δυνατότητα στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.
Σε αυτό το φόντο, αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη το γεγονός ότι, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, οι ρωσικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» στον Ναντιέζντιν να προχωρήσει στη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών για να κατέβει στις προεδρικές εκλογές ως ένας από τους αντιπάλους του Πούτιν.
Οι περισσότεροι επικριτές του Κρεμλίνου είχαν απορριφθεί.
Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή γέννησε σε πολλούς ερωτήματα, ο Μπόρις Ναντιέζντιν κατάφερε να συγκεντρώσει τις υπογραφές και με το παραπάνω.
Στην εκπνοή της διορίας, στις 25 Ιανουαρίου, είχαν ξεπεράσει τις 150.000.
Σε αυτό που πολλοί ερμήνευσαν ως μια νέα σιωπηρή μορφή αντιπολεμικής διαμαρτυρίας, χιλιάδες Ρώσοι έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετές προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης. Από τον εξόριστο πρώην ολιγάρχη, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, μέχρι συνεργάτες του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι.
Και στο βάθος… Πούτιν
«Σίγουρα ο Ναντιέζντιν απέχει πολύ από τον υποψήφιο των ονείρων μου. Είναι ένας πολιτικός με μακρά και διφορούμενη ιστορία», έγραψε στο Χ ο Ιβάν Ζντάνοφ, διευθυντής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι.
Προέτρεψε ωστόσο τους Ρώσους να προσυπογράψουν την υποψηφιότητα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκλογές.
Ακόμη και με τη συγκέντρωση των υπογραφών, αυτή δεν ήταν δεδομένη.
Δεν αρκεί απλά ο αριθμός τους (απαιτούνται το λιγότερο 100.000). Υπάρχει επίσης και ο παράγοντας της περιφερειακής ποσόστωσης στην επικράτεια της Ρωσίας.
Ο Ναντιέζντιν διευκρίνισε ότι δεν επιδίωξε να συγκεντρώσει ούτε μια από τα προσαρτημένα στη Ρωσία κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Η τελική ετυμηγορία έγκειται στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Κατεβαίνοντας στις εκλογές ως «αυτοπροτεινόμενος» υποψήφιος, αντί με το κυβερνών κόμμα του, την Ενωμένη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν συγκέντρωσε περί τα 3 εκατομμύρια υπογραφές. Πολλές ήταν από τις προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές, όπου η Ρωσία επίσης θα στήσει κάλπες.
Βέβαιος νικητής, ο Πούτιν έχει απέναντί του ως εν δυνάμει αντιπάλους προεδρικούς υποψηφίους κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έχουν λάβει ήδη την έγκριση των αρχών.
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα με αντιπολεμικό πρόσημο του Μπόρις Ναντεζντίν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι δεν θεωρείται απειλή.
«Δεν τον βλέπουμε ως αντίπαλο», δήλωσε. «Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, εφόσον πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις».
Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ορισμένοι -όπως π.χ. ο ανεξάρτητος ιστότοπος Meduza– αναρωτιούνται πόσο αντισυμβατικός είναι ο αντιπολεμικός υποψήφιος ή εάν πρόκειται για… τρίπλα του Κρεμλίνου.
Προς ενίσχυση της ψευδαίσθησης πολιτικής πολυφωνίας και ανοικτών, δίκαιων εκλογών.
Επίσης, ως «βαλβίδα» εκτόνωσης μέρους της ρωσικής κοινής γνώμης, με ένα μικρό ποσοστό για τον Ναντεζντίν, που θα δείχνει ότι η αντίθεση στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν είναι ισχυρή.