Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Οι Δημοκρατικοί τον υποστηρίζουν τυφλά
«Όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αισθάνεται πολιτικά στριμωγμένος στη χώρα του – και παγιδευμένος από έναν Δημοκρατικό ένοικο στο Λευκό Οίκο – στρέφεται στον πιο έμπιστο σύμβουλό του, το Ρον Ντέρμερ, για να διορθώσει τα πράγματα», γράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζο-Αν Μορτ στον βρετανικό «Guardian». Ο Ντέρμερ είναι ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ. Γεννημένος στις ΗΠΑ «λειτουργεί σαν πράκτορας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και είναι ο ψιθυριστής του Νετανιάχου στο Καπιτώλιο», όπως εξηγεί η Μορτ.
Η ισραηλινής καταγωγής συγγραφέας θυμίζει ότι ο Ντέρμερ ήταν αυτός που επί Μπαράκ Ομπάμα συνεργάστηκε με τον τότε ακροδεξιό πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ προκειμένου να μιλήσει ο Νετανιάχου σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου (ενώπιον και των βουλευτών και των γερουσιαστών δηλαδή), όπως και έγινε, εξοργίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον τότε αντιπρόεδρό του, Τζο Μπάιντεν επειδή αυτενέργησε παρακάμπτοντάς τους. Την εποχή εκείνη ο Μπόνερ προσπαθούσε να υπονομεύσει και να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Ομπάμα για την υπογραφή πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Τους έστησαν παγίδα
Κι αυτή τη φορά ο Ντέρμερ σχεδίασε κάτι ανάλογο. Με τον σημερινό, επίσης Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, σχεδίασε να προσκαλέσουν τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου πριν από το τέλος αυτής της βουλευτικής συνόδου. Μόλις ο Τζόνσον ενστερνίστηκε την ιδέα του Ντέρμερ, τόσο ο ηγέτης της της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, όσο και ο ηγέτης της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις ένιωσαν υποχρεωμένοι να συνταχθούν με το σχέδιο, ακόμα και όταν ο Σούμερ σε μια ομιλία του στη Γερουσία που προκάλεσε θόρυβο, ζήτησε νέες εκλογές στο Ισραήλ – ζήτησε δηλαδή την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Η συμφωνία των Δημοκρατικών κοινοβουλευτικών στελεχών με το τέχνασμα των Ρεπουμπλικανών ήταν λάθος, αλλά μπορεί να διορθωθεί, εκτιμά η Αμερικανίδα συγγραφέας: «Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης στην αμερικανική πολιτική σκηνή και ότι οι Εβραίοι ψηφοφόροι, που παραδοσιακά ψηφίζουν Δημοκρατικούς, θα μεταστραφούν αν ο πρόεδρος – ο πιο υποστηρικτικός για το Ισραήλ μετά τον Χάρι Τρούμαν – φαινόταν ότι τάσσεται κατά του Ισραήλ».
Άλλο ο Νετανιάχου, άλλο το Ισραήλ
Ως εκ τούτου οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν τον Μπάιντεν (για να τον εκθέσουν εφόσον αρνηθεί ή έστω για να τον φέρουν σε δύσκολη θέση) να φροντίζει ώστε να εξοπλίζουν όλο και περισσότερο οι ΗΠΑ το Ισραήλ. «Αλλά στη σημερινή πολιτική συγκυρία και στο κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ, υπάρχει μια βαθιά διαφορά μεταξύ του να είσαι υπέρ του Νετανιάχου και του να είσαι υπέρ του Ισραήλ. Η ίδια διαφορά αποτυπώνεται και μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων, τόσο των Εβραίων όσο και των μη Εβραίων», παρατηρεί η αρθρογράφος του «Guardian».
Η ανάλυση του διπλωματικού συντάκτη της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» Αμίρ Τιμπόν είναι αποκαλυπτική. «Εάν η πρόσκληση για ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο πραγματοποιηθεί, αυτό θα γίνει εξαιτίας της αδυναμίας και της ρηχότητας ορισμένων Δημοκρατικών πολιτικών που δεν κατανοούν την ισραηλινή πολιτική και την κοινωνία και πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι «φιλοϊσραηλινό» να συνεργάζονται με τον Νετανιάχου, έναν άνθρωπο που περιφρονούν τουλάχιστον οι μισοί πολίτες στη χώρα του», γράφει ο Τιμπόν.
Όμως η υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν είναι ταυτόσημη με την υποστήριξη στον Νετανιάχου. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. «Η πλειονότητα των Αμερικανών Εβραίων δεν συμφωνεί με την τυφλή υποστήριξη προς το Ισραήλ. Ειδικά ο Ντέρμερ το ξέρει πολύ καλά αυτό. Επί σειρά ετών συμβουλεύει τον Νετανιάχου και άλλους υπερσυντηριτικούς Ισραηλινούς ότι οι δεξιοί ηγέτες της χώρας θα πρέπει να ενισχύσουν ένα λόμπι υποστήριξης του Ισραήλ στις ΗΠΑ που αποτελείται από επίσης υπερσυντηρητικούς Χριστιανούς ψηφοφόρους, μέλη της Ευαγελικής Εκκλησίας», γράφει η Μορτ στην «Guardian».
«Αριστεροί» Αμερικανοεβραίοι
Ο Ντέρμερ γνωρίζει ότι οι Εβραίοι στις ΗΠΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο πιστών ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Και ότι δεν παρασύρονται από τις ακροδεξιές ισραηλινές πολιτικές. Μια έρευνα του Ινστιτούτου Pew που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024 διαπίστωσε ότι περίπου επτά στους δέκα Εβραίους ψηφοφόρους (το 69% για την ακρίβεια) συνδέονται ιδεολογικοπολιτικά με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ μόνο τρεις στους δέκα (το 29%) αισθάνονται πιο κοντά στους Ρεπουμπλικανούς.
Το ποσοστό των Αμερικανοεβραίων που ευθυγραμμίζονται πολιτικά με τους Δημοκρατικούς έχει αυξηθεί κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες από το 2020, σύμφωνα με τους ερευνητές της Pew. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι Ρεπουμπλικανοί Αμερικανοεβραίοι έχουν θετική άποψη για τη σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ σε ποσοστό 85%. Το αντίστοιχο ποσοστό των Δημοκρατικών Αμερικανοεβραίων είναι 41%.
Επιπλέον το 53% των Αμερικανοεβραίων ηλικίας 50 ετών και άνω κρίνει ως «σωστά ισορροπημένους» τους χειρισμούς και ως ορθή την πολιτική του Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Οι μικρότερης ηλικίας ψηφοφόροι στις ΗΠΑ, Εβραίοι και μη, είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι με τις πολιτικές του Μπάιντεν. «Αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι είναι Ρεπουμπλικανοί», υπογραμμίζει η Τζο-Αν Μορτ.
Αντιδημοφιλής και απομονωμένος
«Αυτή την στιγμή ο Νετανιάχου είναι ένας τελείως αδύναμος ηγέτης. Κάθε ισραηλινή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και μετά δείχνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει απολέσει την στήριξη του κόσμου και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επίσης χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων», εξηγεί η συγγραφέας. Και οι Ισραηλινοί «κάνουν δημοσκοπήσεις όλη την ώρα, συνήθως μία εβδομαδιαίως ή και συχνότερα», προσθέτει.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι εκκλήσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και για συμφωνία με τη Χαμάς που θα σταματήσει τον πόλεμο και θα φέρει στα σπίτια τους τους εναπομείναντες ομήρους. «Κανένα μέλος του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού δεν μπορεί να εμφανιστεί καλόπιστα ενώπιον μιας ισραηλινής οικογένειας ομήρων» γράφει η Μορτ. Οι υπουργοί μάλιστα δεν έρχονται σε επαφή ούτε με τις οικογένειες των ομήρων που επέστρεψαν. Αντίθετα ο Μπάιντεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχουν συναντηθεί πολλές φορές με μέλη των οικογενειών των ομήρων.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου είναι όμως αδύναμος και μέσα στον δικό του κυβερνητικό συνασπισμό. Ως εκ τούτου «δικαίως ο Μπάιντεν επέλεξε να προσπαθήσει να πιέσει το Νετανιάχου να υποβάλει την τελευταία ισραηλινή πρόταση προς τη Χαμάς, ανακοινώνοντάς την ο ίδιος – και μάλιστα ανακοινώνοντάς την το Σάββατο, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει ακινητοποιηθεί… Ο Μπάιντεν γνώριζε πολύ καλά ότι οι ακροδεξιοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου θα προσπαθούσαν να ακυρώσουν την πρόταση, κάτι που ήδη επιχειρείται αυτή την ώρα», γράφει η συνεργάτιδα του «Guardian».
«Αγνοήστε τον»
«Τα φιλελεύθερα ή προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν το Ισραήλ μπορούν να βρουν πολλούς τρόπους για να δείξουν την υποστήριξή τους στη χώρα δίχως να συμμετέχουν σε μια παράσταση που ετοιμάζουν οι Νετανιάχου, Ντέρμερ και Τζόνσον. Ωστόσο, ανεξάρτητα από κόμματα, εκείνα τα μέλη του Κογκρέσου που ενδιαφέρονται πραγματικά για το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσουν ότι προϋπόθεση για να μιλήσει ο Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο θα είναι να αποδεχτεί ρητώς και αναφανδόν την πρόταση που εξήγγειλε ο Μπάιντεν για συμφωνία με τη Χαμάς, μια πρόταση εξάλλου που είχε ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου», τονίζει η Μορτ.
Η Αμερικανοεβραία συγγραφέας και δημοσιογράφος θεωρεί ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές είναι να «βρουν κάτι καλύτερο να κάνουν την ημέρα που θα μιλήσει ο Νετανιάχου στο Κογκρέσο». Να μην παρακολουθήσουν από τα έδρανα την ομιλία και να πράξουν αναλόγως με τους 50 βουλευτές και 8 γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος που είχαν δεν παραβρέθηκαν στην προηγούμενη ομιλία του Νετανιάχου, το 2015.
Η Τζο-Αν Μορτ θεωρεί ότι «θα ήταν σημαντικό να αυξηθούν οι αριθμοί αυτοί τη φορά αυτή» και αναφέρει ως παράδειγμα τη Δημοκρατική βουλευτή του Ιλινόις Τζαν Σακόφσκι που έχει σημαντική εβραϊκή υποστήριξη και η οποία ήδη ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρευρεθεί στην ομιλία. Διότι «ο τυφλός εναγκαλισμός με ένα ηγέτη που είναι βαθιά αντιδημοφιλής στη χώρα του και επιπλέον έχει επανειλημμένα επιτεθεί κατά της σημερινής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, είναι μια κυνική συμπεριφορά των Αμερικανών εκπροσώπων που δεν τιμά το Κοινοβούλιο και δεν πρέπει να ανταμείβεται».
Πηγή: ΟΤ