Μπάιντεν – Στάρμερ: Τι συζήτησαν για το αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Σε επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης βρίσκεται το μέτωπο της Ουκρανίας καθώς η Δύση συζητά εάν θα δώσει την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς – που ήδη της έχουν δώσει- για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, με τη Μόσχα να προειδοποιεί ότι αυτό θα σημάνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ της κηρύσσουν τον πόλεμο.
Το θέμα της Ουκρανίας ήταν στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κιρ Στράμερ την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Μόσχας είπε ότι δεν φοβάται τον Πούτιν.
Οι ΗΠΑ παρείχαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αλλά όπως και οι άλλοι δυτικοί, αλλά αυτοί δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε στόχους στο ρωσικό έδαφος
Στο κρίσιμο θέμα ωστόσο της έγκρισης χρήσης των βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow από την Ουκρανία, δεν υπήρξε απάντηση. Ο ερώτηση έγινε στον Στάρμερ ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι αυτή η παραγωγική συζήτηση με τον Μπάιντεν κάλυψε την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στον Ινδοειρηνικό. «Μιλήσαμε στρατηγικά για αποφάσεις τακτικής, δεν αφορούσε (η συζήτηση) κάποια συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι τα θέματα αυτά θα ξανασυζητηθούν και με άλλους συμμάχους.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η διστακτικότητα στη λήψη απόφασης για τους πυραύλους δείχνει πως η Δύση έχει εκφοβιστεί από τις απειλές Πούτιν περί αντιποίνων, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η όλη συζήτηση γίνεται λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να βάλει γρήγορα τέλος στον πόλεμο.
«Εμείς υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι με τον πρόεδρο Μπάιντεν δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστεί όχι μόνο ένα συγκεκριμένο βήμα ή τακτική, αλλά η ευρύτερη στρατηγική έναντι της Ρωσίας.
Το αίτημα του Κιέβου και η αντίδραση της Ρωσίας
Ο Στάρμερ είπε επίσης ότι τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή είναι προφανές ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνητικές εξελίξεις και για αυτό ήθελε να μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο Μπάιντεν αξιοποιώντας την πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα καλέσει τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να επιτρέψουν τη χρήση τέτοιων πυραύλων, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Οι ΗΠΑ παρείχαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αλλά όπως και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου, αυτοί δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η Μόσχα απέλασε έξι Βρετανούς διπλωμάτες, ανακαλώντας τη διαπίστευσή τους και κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.
Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, η FSB, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έλαβε έγγραφα που υποδεικνύουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στην πρόκληση «στρατηγικής ήττας» στη Ρωσία. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ως «εντελώς αβάσιμες».
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Βρετανός αμυντικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ δήλωσε ότι ο Πούτιν δοκιμάζει τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.