Μονακό -Νέα σειρά αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του φορολογικού παράδεισου
Τις πόρτες του παλατιού για μια συναρπαστική ματιά της ζωής σε έναν από τους πιο λαμπερούς φορολογικούς παράδεισους στον κόσμο, άνοιξε ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.
Στην νέα σειρά του BBC2 « Inside Monaco: Playground Of The Rich», ο πρίγκιπας Αλβέρτος μιλά για την αδυναμία «αυθορμητισμού» σε μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι είναι εκατομμυριούχοι, με τον ίδιο μάλιστα, να αποφασίζει ποιος θα έχει το προνόμιο να γίνει πολίτης της.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος είναι μόλις ένας από τους περίπου 9.000 πολίτες του Μονακό – γνωστοί ως Μονεγάσκοι – οι υπόλοιποι είναι απλώς κάτοικοι.
Το μοντέλο από την Σουηδία Βικτόρια Σιλβστεντ λέει στην σειρά ότι αδυνατεί να πιστέψει πως ζει σε αυτή την χώρα του πλούτου. «Ζω στο Μονακό από το 2011, αλλά όταν ξυπνάω κάθε πρωί, εξακολουθώ να σκέφτομαι: ‘Θεέ μου, ζω στο Μονακό! Ζω ένα όνειρο».
Το πριγκιπάτο όπου οι κάτοικοι απαγορεύεται να τζογάρουν – 15 πράγματα που δεν ξέρεις για το Μονακό
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Μονακό θυμώνουν εάν κάποιος τους αποκαλέσει κάτι λιγότερο απλό δισεκατομμυριούχους και τα ακίνητά τους μπορεί να είναι άσχημα πολυώροφα διαμερίσματα, αλλά είναι από τα πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο. Οι εξαιρετικά πλούσιοι προσελκύονται όχι μόνο από το μηδενικό φόρο εισοδήματος του Μονακό, αλλά και από την ευκαιρία να είναι μεταξύ άλλων του είδους τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σουίτες στο Hotel de Paris κοστίζουν 35.000 λίρες την βραδιά.
Τα ελικόπτερα είναι τα ταξί της περιοχής
Τα ελικόπτερα είναι τα ταξί της περιοχής, ενώ στο λιμάνι, το ένα γιοτ είναι καλύτερο από το άλλο. «Ένας από τους συνεργάτες μας είπε ότι το Μονακό είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς να περπατήσεις στον δρόμο με ένα διαμαντένιο κολιέ αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών και να νιώθεις ασφαλής» λέει ο σκηνοθέτης της σειράς Μάικλ Γουόλντμαν, που απέκτησε πρόσβαση σε ορισμένους από τους κατοίκους του Μονακό, από τους καθαριστές δρόμων μέχρι την βασιλική οικογένεια, για την σειρά τριών επεισοδίων του BBC.
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με την σύζυγό του, πριγκίπισσα Σαρλέν
«Είναι ένα περίεργο μέρος» λέει ο Μάικλ. «Δεν είναι μόνο το οικονομικό πλεονέκτημα του να ζει κανείς εκεί, αλλά είναι επίσης ένα μέρος που έχει τους δικούς του κανόνες. Είναι μια μεσογειακή πόλη με τους δικούς της νόμους, την δική της αστυνομία και τους κυβερνήτες της». Στον Μάικλ δόθηκε το προνόμιο να γνωρίσει από κοντά τον πρίγκιπα Αλβέρτο, τον συνταγματικό κυβερνήτη του Μονακό και μια ματιά στα παρασκήνια είναι εξαιρετικά σπάνια.
Δύσκολη η ζωή του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό
Ο 62χρονος πρίγκιπας Αλβέρτος εργάζεται από το παλιό γραφείο της μητέρας του Γκρέις Κέλι. Ήταν 24 ετών όταν πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σκηνικό του γραφείου, από τους καναπέδες μέχρι τα μικροσκοπικά αγαλματίδια. Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει μαζί με τον πρίγκιπα Αλβέρτο στο ιδιωτικό του τζετ καθώς πηγαίνει για να εκπροσωπήσει την χώρα του στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς επίσης και σε ένα διαμέρισμα που δανείζεται ο πρίγκιπας Αλβέρτος από έναν φίλο του για την ημέρα του Γκραν Πρι, ώστε να έχει την καλύτερη θέα του αγώνα. Σε μια στιγμή αυτο-αντανάκλασης, ο πρίγκιπας Αλβέρτος παραδέχεται ότι μπορεί να είναι δύσκολο να έχει το βάρος της χώρας του στους ώμους του. «Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αυθόρμητες δραστηριότητες» λέει ο πρίγκιπας.
Για να γίνει κάποιος κάτοικος , πρέπει είτε να βρει δουλειά στο Μονακό, να ιδρύσει μια επιχείρηση ή να αποδείξει ότι διαθέτει αρκετά χρήματα (πάνω από μισό εκατομμύριο λίρες) στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Θα πρέπει επίσης, να διαθέτει ή να νοικιάζει ακίνητα εκεί. Και θα πρέπει να είναι κάτοικος για 10 χρόνια προτού κάνει αίτηση για να γίνει πολίτης – ακόμη και τότε όμως, ο πρίγκιπας Αλβέρτος έχει την τελευταία άποψη.
Μονακό: η χώρα όπου ένας στους 3 κατοίκους είναι εκατομμυριούχος
Οι μηδενικοί συντελεστές φόρου σημαίνουν ότι είναι ο φορολογικός παράδεισος για τους πλούσιους που είναι απελπισμένοι να έρθουν στην χώρα αυτή, με αποτέλεσμα ο στενός χώρος – μόλις ελάχιστα τετραγωνικά έκτασης γης – να έχει γεμίσει από όλο και ψηλότερες πολυκατοικίες, ενώ υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη στην θάλασσα. Τα χρήματα προέρχονται από το 205 ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες ενώ η τουριστική βιομηχανία ενισχύεται από εκδηλώσεις όπως το yacht Show και το Grand Prix.
Στο Μονακό, ένας στους 3 κατοίκους είναι εκατομμυριούχος
Η σειρά του BBC2 εξετάζει επίσης την ιστορία της χώρας και το πώς έγινε από έναν ελαιώνα σε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του πλανήτη. «Είχε κάποιος έξυπνους ηγέτες που είδαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα μειωμένα έσοδα όταν άλλες χώρες απαγόρευαν τον τζόγο» λέει ο σκηνοθέτης. «Άνοιξαν τα καζίνο τους στα μέσα του 19ου αιώνα. Αποφάσισαν επίσης να δημιουργήσουν αυτό τον φορολογικό παράδεισο. Δεν είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει για μεγάλες οικονομίες, αλλά εδώ είχε εξαιρετικά αποτελέσματα» προσθέτει.
Γιατί το Μονακό έχει πρίγκιπα και πριγκίπισσα και όχι βασιλιά και βασίλισσα
«Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης είπε στον πατέρα του πρίγκιπα Αλβέρτου, τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, πως θα έπρεπε να βρει κάποια από το Χόλιγουντ για να παντρευτεί, για να κάνει πιο γνωστή την χώρα του. Ακόμη κι αν ο γάμος του Ρενιέ με την Γκρέις Κέλι το 1956 ήταν από αγάπη, έδωσε όντως στο πριγκιπάτο μια τεράστια ώθηση, όσον αφορά στην γοητεία του».
Μια χώρα που μοιάζει με επιχείρηση
Σε κάποιο σημείο, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει πώς ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος, που λάτρευε το σούσι στο Hotel de Paris, επέμενε ώστε να φτιάξει ο σεφ κι άλλο για την σύζυγό του και στην συνέχεια, πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο μέχρι την Μόσχα για να της το πάει. «Δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν αυτό» λέει ο Μάικλ. «Ήταν απίστευτο που είχα την ευκαιρία να δω πώς λειτουργεί αυτή η μικρή χώρα , που μοιάζει περισσότερο με επιχείρηση».
Πηγή: iefimerida.gr