Μνήμες Ψυχρού Πολέμου ξύπνησαν Πούτιν και Κιμ – Τα καλά και κακά νέα από τη συμφωνία τους
Εάν στη κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, μια συμμαχία ΕΣΣΔ και Βόρειας Κορέας ήταν πονοκέφαλος για τη Δύση, σήμερα είναι μια εφιαλτική εξέλιξη: Πλέον, η απόλυτη σύμπνοια δύο πυρηνικών δυνάμεων, αλλάζει τους όρους του γεωπολιτικού παιχνιδιού, με παγκόσμιες συνέπειες.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξύπνησε μνήμες του συμφώνου ασφαλείας του 1961 μεταξύ ΕΣΣΔ και Βόρειας Κορέας.
Ένα αντίγραφο της σημερινής συνθήκης που δημοσίευσε η Βόρεια Κορέα απαριθμούσε ρητά τη συνεργασία στην «ειρηνική πυρηνική ενέργεια», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο NBC News ότι η Ρωσία θα παρέχει επίσης τεχνολογία για να βοηθήσει το πρόγραμμα ατομικών υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας.
«Η συνθήκη που υπέγραψε ο Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μια επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, αλλά φυσικά στον ψυχρό πόλεμο η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Δρ Έντουαρντ Χάουελ, συνεργάτης του βρετανικού ιδρύματος Chatham House, και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σίγουρα η συνεργασία δύο πυρηνικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη Δύση, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική The Guardian, το εύρος υποστήριξης για το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένο, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι επιφυλακτική για την ανταλλαγή ευαίσθητης τεχνολογίας και επίσης επειδή η Μόσχα ήταν παραδοσιακά ανήσυχη για τα ατομικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ.
Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να είναι πολύ πρόθυμοι να μεταφέρουν μερικές από τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες τους, συμφωνεί και ο Άνκιτ Πάντα, στέλεχος της αμερικανικη δεξαμενής σκέψης Κάρνετζι.
Ωστόσο, τα καλά νέα σταματούν εδώ.
Μερικές από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της συμφωνίας είναι πιο… συμβατικές, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα. Το αυξανόμενο εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα και να περιπλέξει τον δυτικό πολεμικό σχεδιασμό σε περίπτωση ανοιχτής σύγκρουσης στη κορεατική χερσόνησο.
Σήμερα, η Ρωσία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία στον οποίο ο Πούτιν έχει θέσει ως προτεραιότητά του την εξωτερική πολιτική και μια πυρηνική Βόρεια Κορέα έχει γίνει μια κρίσιμη γραμμή πυρομαχικών για τον στρατό του.
«Η Ρωσία έχει σημειώσει τώρα πόσο πρόθυμη και δεσμευμένη είναι να εμβαθύνει και να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα»
Σύμφωνα με την Πάντα, οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να βελτιώσει την αεράμυνά της, να προμηθεύσει ανταλλακτικά και συντήρηση για τη απαρχαιωμένη αεροπορία της και να βοηθήσει να εκσυγχρονίσει το ναυτικό της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας για πυρηνικά υποβρύχια.
Αυτό θα περιέπλεκε σημαντικά τον σχεδιασμό για τη συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, η οποία θα υποστήριζε στρατηγικούς στόχους τόσο της Ρωσίας όσο και της Βόρειας Κορέας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Βέβαια, σημειώνεται ότι και οι ΗΠΑ, έχουν δείξει πόσο «αποτελεσματικές» είναι στην αποσταθεροποίηση πολλών περιοχών στον πλανήτη.
«Η Ρωσία έχει σημειώσει τώρα πόσο πρόθυμη και δεσμευμένη είναι να εμβαθύνει και να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε η Τζέιμι Κουόνγκ, συνεργάτης στο πρόγραμμα πυρηνικής πολιτικής στο Κάρνετζι.
Στη λίστα των επιθυμιών του Κιμ μπορεί να είναι οι νέες τεχνολογίες, καθώς είναι γνωστό ότι είναι θαυμαστής της ρωσικής διαστημικής τεχνολογίας και των μαχητικά αεροσκάφων. Έτσι θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στα διαστημικά και πυραυλικά προγράμματα της χώρας του, καθώς και οικονομική και ενεργειακή υποστήριξη.
Ο άμεσος στόχος του Πούτιν είναι να αναπτύξει μια συνεργασία που έχει παραδώσει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους, που χρειάζονται απεγνωσμένα για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν πολλά που μπορεί να δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αυτή τη συγκυρία, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ικανότητα της Βόρειας Κορέας να ανασυγκροτήσει τη συμβατική στρατιωτική της αποτρεπτική δύναμη», δήλωσε ο Πάντα.
Ωστόσο, οι ρίζες της σχέσης τους πηγαίνουν βαθύτερα: οι δύο ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί σε έναν αυξανόμενο αντιδυτικό συνασπισμό και φαίνονται ολοένα και πιο ασυγκράτητοι από τις δυτικές απειλές, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα.