Μιανμάρ: Μία εβδομάδα εθνικού πένθους – Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Δημοσιεύτηκε στις 31/03/2025 21:35

Μιανμάρ: Μία εβδομάδα εθνικού πένθους – Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Μια εβδομάδα εθνικό πένθος κήρυξε η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό.

Η περίοδος του πένθους διαρκεί έως την Κυριακή, ανέφεραν σε δελτίο Τύπου οι στρατιωτικοί, ανακοινώνοντας πως οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες «ως ένδειξη συμπόνιας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις ζημιές που προκάλεσε ο εξαιρετικά βίαιος σεισμός».

Η τραγωδία στη χώρα δεν έχει τέλος, με τον αριθμό των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ να αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό της στρατιωτικής χούντας, τουλάχιστον 2.056 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου. Επίσης, πάνω από 3.900 είναι οι τραυματίες και περίπου 270 οι αγνοούμενοι.

Ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο, αναμένεται να είναι πολλές χιλιάδες ακόμη στη φτωχή χώρα που μαστίζεται από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ήδη το κρεματόριο στη Μανταλέι,κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατακλυστεί από οικογένειες που προσπαθούν να αποτεφρώσουν τους σορούς των συγγενών τους. Στην κοντινή πόλη Σαγκάινγκ, οι τοπικές αρχές λένε ότι οι δρόμοι μυρίζουν από τα πτώματα.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία

Ρωσία, Κίνα, Μαλαισία και Ινδία έχουν στείλει σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων από τα ερείπια.

Τη Δευτέρα το πρωί, τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια κτιρίων στη Μανταλέι. Μεταξύ των διασωθέντων ήταν ένα κορίτσι, γεγονός που αναπτέρωσε το ηθικό των ομάδων έρευνας και διάσωσης.

Οι ελπίδες όμως για περισσότερες τέτοιες ιστορίες σβήνουν όσο περνούν οι ώρες. Τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, οι αρχές λένε πως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα λιγοστεύουν.

Η Μιανμάρ είναι πλέον αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Οι μουσώνες που πλησιάζουν αναμένεται να κάνουν ακόμα δυσκολότερη μια ήδη εφιαλτική κατάσταση.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι δυνάμεις της χούντας βομβαρδίζουν θέσεις των ανταρτών κοντά στις πληγείσες περιοχές.  Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης κάλεσε άμεσα για κατάπαυση του πυρός ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις αρωγής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε την Κυριακή (30/3) τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια.

Αγωνία και στην Μπανγκόκ

Την ίδια ώρα, στην Ταϊλάνδη 18 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Πάνω από 100 παραμένουν αγνοούμενοι.

Συγγενείς ψάχνουν απεγνωσμένα για τους δικούς τους ανθρώπους που είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα του ουρανοξύστη που κατέρρευσε στην Μπανγκόκ.

Εκπαιδευμένοι σκύλοι και μηχανήματα ανίχνευσης επιστρατεύθηκαν, καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν σε σημείο όπου είχαν εντοπιστεί ενδείξεις ζωής. «Οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά μετά τις 72 ώρες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνήτης της πόλης, Ταβίντα Καμόλβετζ, προσθέτοντας: «Πρέπει να επιταχύνουμε. Δεν θα σταματήσουμε, ούτε και μετά τις 72 ώρες».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook