Metoo: Οι ποινικές καταδίκες του κ. Γουάινσταϊν στην Καλιφόρνια δεν ανατρέπονται

Δημοσιεύτηκε στις 26/04/2024 22:07

Metoo: Οι ποινικές καταδίκες του κ. Γουάινσταϊν στην Καλιφόρνια δεν ανατρέπονται

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Νέας Υόρκης να ανατρέψει την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για σεξουαλικά εγκλήματα το 2020, ανέτρεψε μια ποινική υπόθεση που συνέβαλε στην πυροδότηση του κινήματος #MeToo. Αλλά η καταδίκη αυτή, αποτελούσε μόνο μία από τις δύο εις βάρος του κ. Γουάινσταϊν τα τελευταία χρόνια, εξηγεί η Τζαν Ράνσομ στους New York Times. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να επιτρέψει την επανεκδίκαση της υπόθεσης, η οργή ξεχειλίζει.

Στην άλλη υπόθεση, που ασκήθηκε από εισαγγελείς στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 2020, ο κ. Γουάινστιν κατηγορήθηκε για βιασμό και άλλα εγκλήματα, καταδικάστηκε και αποφασίστηκε ποινή 16 ετών φυλάκισης, με την ποινή να αρχίζει μετά την καταδίκη του στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Γουάινστιν αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης της Καλιφόρνιας τον επόμενο μήνα, δήλωσε η δικηγόρος του Τζένιφερ Μποντζίν.

Η κ. Μποντζίν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η απόφαση της Πέμπτης – η οποία διαπίστωσε ότι ο κ. Γουάινστιν δεν δικάστηκε μόνο για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε, αλλά και για τη συμπεριφορά του στο παρελθόν – θα ενισχύσει την έφεση στο Λος Άντζελες. «Η απόφαση της Νέας Υόρκης αφορά την υπερβολική χρήση άλλων κατηγόρων (σ.σ. εκτός ποινικής δικογραφίας, ως μάρτυρες) και η έννοια των κατηγόρων των οποίων οι υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί ή του κακού παρελθόντος (σ.σ. bad acts, δικονομική έννοια, οι κακές πράξεις του παρελθόντος δεν αποτελούν απόδειξη πως έκανε αυτήν για την οποία κατηγορείται) είναι εξίσου εφαρμόσιμη στην υπόθεση του Λος Άντζελες», δήλωσε η κ. Μποντζίν.

Μπορεί οι μαρτυρίες εναντίον του να ήταν δεκάδες, όμως για δικονομικούς λόγους αυτό δεν ήταν νόμιμο στη Νέα Υόρκη, καθώς αυτές οι μαρτυρίες εναντίον του δεν είχαν εκδικαστεί, ούτε είχαν τελεσιδικήσει ενώπιον δικαστηρίου.

Οι μαρτυρίες της υπόθεσης του Λος Άντζελες

Στην υπόθεση του Λος Άντζελες, οι εισαγγελείς κάλεσαν 44 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γυναικών που δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από τον κ. Γουάινσταϊν και τους επετράπη να καταθέσουν για να δείξουν ένα μοτίβο κακοποίησης, αν και οι μαρτυρίες τους δεν συνδέονταν με τις κατηγορίες. «Κατακλύστηκαν από αυτά τα στοιχεία κακού χαρακτήρα που δεν ήταν νόμιμα (σ.σ. Δεν είχαν αποδειχθεί σε δικαστήριο) και τα οποία αμαύρωσαν ολόκληρη τη δίκη στην Καλιφόρνια από τη δική μας οπτική γωνία», δήλωσε η κ. Μποντζίν για τους ενόρκους σε εκείνη την υπόθεση.

Η κ. Μποντζίν, η οποία εκπροσώπησε τον Μπιλ Κόσμπυ (σ.σ. κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς, πολλές φορές ανηλίκων) στην επιτυχή έφεση κατά της καταδίκης του για σεξουαλική επίθεση, δήλωσε επίσης ότι οι εισαγγελείς του Λος Άντζελες έκαναν λάθος που ενημέρωσαν τους ενόρκους ότι ο κ. Γουάινσταϊν είχε καταδικαστεί στη Νέα Υόρκη, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει άδικα τους ενόρκους.

«Αυτό (σ.σ. Ενεργή δίκη σε άλλη πολιτεία) ανέτρεψε το τεκμήριο της αθωότητας και αμαύρωσε ολόκληρη τη δίκη και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να ενισχυθεί η καταδίκη του», δήλωσε η κ. Μποντζίν , η οποία πρόσθεσε ότι αναμένεται να καταθέσει έφεση στην υπόθεση της Καλιφόρνιας στις 20 Μαΐου.

Γενική άποψη του σωφρονιστικού καταστήματος Mohawk όπου κρατείται σήμερα ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, του οποίου η καταδίκη το 2020 για σεξουαλική επίθεση και βιασμό ανατράπηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στη Ρώμη της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, 25 Απριλίου 2024.

Οι μαρτυρίες των άλλων φερόμενων θυμάτων του Γουάινσταϊν

Η ποινική δίωξη στην Καλιφόρνια στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες επικεντρώθηκε εν μέρει σε ισχυρισμούς ότι ο κ. Γουάινσταϊν βίασε μια γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως Jane Doe 1 σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου τον Φεβρουάριο του 2013.

Καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για βιασμό με χρήση βίας, βίαιη στοματική συνουσία και σεξουαλική διείσδυση με ξένο αντικείμενο. Δεν καταδικάστηκε όμως για τέσσερις άλλες κατηγορίες.

Κατά την καταδίκη του, ο κ. Γουάινσταϊν ζήτησε επιείκεια, λέγοντας στον δικαστή ότι η υπόθεση εναντίον του δεν ήταν στέρεη και δεν δικαιολογούσε μακρά ποινή φυλάκισης. «Προσπάθησα όλη μου τη ζωή να φέρω την ευτυχία στους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Γουάινσταϊν στο δικαστήριο. «Σας παρακαλώ, μην με καταδικάσετε σε ισόβια κάθειρξη. Δεν το αξίζω».

Σε μια φωτογραφία από ένα συνδυαστικό αρχείο φαίνονται, η ηθοποιός Lea Seydoux, η ηθοποιός Emma de Caunes, η ηθοποιός Gwyneth Paltrow, η ηθοποιός Asia Argento, η ηθοποιός Ashley Judd , το μοντέλο Cara Delevingne, η ηθοποιός Rosanna Arquette, η ηθοποιός Judith Godreche, η ηθοποιός Angelina Jolie και η ηθοποιός Rose McGowan. Όλες έχουν προβεί σε καταγγελίες στα μέσα ενημέρωσης κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν για επίθεση.

Γιατί δεν αναμένεται να ανατραπεί η υπόθεση της Καλιφόρνια

Η Τζέιν Μάνινγκ , διευθύντρια του Women’s Equal Justice Project (σ.σ. Πρόγραμμα Ισότιμη Δικαιοσύνη για τις Γυναίκες) και πρώην εισαγγελέας σεξουαλικών εγκλημάτων, δήλωσε ότι η απόφαση του εφετείου της Νέας Υόρκης δεν θα πρέπει να επηρεάσει την υπόθεση στο Λος Άντζελες.

«Ο νόμος της Καλιφόρνια επιτρέπει ρητά στους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι η σεξουαλικά αρπακτική συμπεριφορά ενός κατηγορουμένου αποτελεί μέρος ενός σχεδίου (σ.σ. modus operandi, m.o. ή ελληνιστί τρόπος δράσης)», δήλωσε η κ. Μάνινγκ . «Επιτρέπουν ρητά να γίνονται δεκτά αποδεικτικά στοιχεία για παρόμοια εγκλήματα σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, επειδή κατανοούν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία».

Η κ. Μάνινγκ δήλωσε ότι η Νέα Υόρκη, από την άλλη πλευρά, δεν έχει νόμο που να καθοδηγεί τα δικαστήρια σε αυτό το ζήτημα και «έτσι αφήνεται πλήρως στα δικαστήρια να καθορίσουν τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό όταν πρόκειται για αποδεικτικά στοιχεία παρόμοιων εγκλημάτων».

Σημείωση: Είναι δύσκολο να αντιπαραβληθεί η αμερικανική νομολογία, με το ρωμαϊκό Δίκαιο της χώρας μας. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ κάθε πολιτεία έχει διαφορετική νομολογία, ενώ υπάρχει και το δεδικασμένο: η απαίτηση ότι οι δικαστές πρέπει να ακολουθούν δεσμευτικές νομικές αποφάσεις προηγούμενων δικαστηρίων. Σχετική αρθρογραφία που έχει επίσης μεταφραστεί στο in, κάνουν λόγο πως η σχετική νομοθεσία της Νέας Υόρκης δεν είναι επικαιροποιημένη. Το ίδιο ίσχυε και στην Ελλάδα. Όμως στις δίκες-σταθμούς του #metoo, οι εισαγγελείς έχουν χρησιμοποιήσει τις σύγχρονες νομολογίες για τις αποφάσεις τους, αλλά και την προστασία των επιζώντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Κούντρια. ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook