Μετά τον κοροναϊό, ο χανταϊός σπείρει τον πανικό στην Κίνα – Μεταδίδει από ποντίκια σε άνθρωπο
Την ώρα που ο πλανητής πλήττεται από τον κοροναϊό και δεκάδες χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωσή του -μετρώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς- ένας νέος ιός που προκάλεσε το θάνατο ενός Κινέζου προκαλεί αναστάτωση και συζητήσεις.
Πρόκειται για τον χανταϊό, ο οποίος πάντως δεν είναι καινούριος ιός, ωστόσο προκαλεί ανησυχία αν λάβει κανείς υπόψιν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, ενώ παρουσιάζει συμπτώματα αντίστοιχα με του κοροναϊού.
Ειδικότερα, ένας επιβάτης ο οποίος πέθανε σε λεωφορείο στην Κίνα βρέθηκε θετικός στον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανακοίνωσαν πως το θύμα άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν άλλοι 32 άνθρωποι στην επαρχία Γιουνάν.
«Έχει βρεθεί θετικό στον χανταϊό. Άλλοι 32 άνθρωποι στο λεωφορείο εξετάζονται» δήλωσαν οι Αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
Η εξέλιξη αυτή, την ώρα που η Κίνα αίρει σταδιακά τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης λόγω κοροναϊού, δημιούργησε αναστάτωση στην ασιατική χώρα, ωστόσο επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν είναι ένας νέος ιός και σπάνια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Καθησυχάζουν οι επιστήμονες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» δήλωσε ο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.
«Παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια» πρόσθεσε.
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι ο χανταϊός είναι σπάνιος, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.
«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, συμπληρώνοντας ότι μπορεί επίσης να προέλθει από δάγκωμα ποντικιών.
Τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζονται είναι κοινά με αυτά του κοροναϊού, με τους πάσχοντες να αναφέρουν πυρετούς, πονοκεφάλους, βήχα και δύσπνοια.
Ένας ασθενής το παρομοίασε με «ένα σφίξιμο γύρω από το στήθος μου και ένα μαξιλάρι πάνω από το πρόσωπό μου» ανέφερε το CDC.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο
Το πνευμονικό σύνδρομο «χανταϊός» έγινε μια «ασθένεια που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο» στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, λέει η ομάδα υγείας.
«Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC.
Πρόσθεσε, δε, πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ή εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, υποστηρίζοντας ότι οι ασθενείς χρειάζονται συχνά εντατική φροντίδα κατά την περίοδο σοβαρής αναπνευστικής δυσφορίας.