Meta: «Μπλόκο» από Facebook και Instagram στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2024 18:45

Meta: «Μπλόκο» από Facebook και Instagram στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η Meta αφαίρεσε τους λογαριασμούς σε Instagram και Facebook του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά τις επικρίσεις για την υποστήριξή του προς τη Χαμάς μετά την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Meta, με έδρα το Menlo Park της Καλιφόρνια, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή της. Ωστόσο, δήλωσε ότι αφαίρεσε τους λογαριασμούς «για επανειλημμένη παραβίαση της πολιτικής μας για επικίνδυνους οργανισμούς και άτομα».

«Δεν επιτρέπουμε σε οργανώσεις ή άτομα που διακηρύσσουν μια βίαιη αποστολή ή εμπλέκονται στη βία να έχουν παρουσία στις πλατφόρμες μας», αναφέρει η πολιτική. Αυτό περιλαμβάνει όσους έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση…» είχε δηλώσει ο Χαμενεΐ

Λογαριασμοί που σχετίζονται με τον ανώτατο ηγέτη είχαν επαινέσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 περίπου κρατήθηκαν όμηροι. Αμέσως μετά την επίθεση, ο Χαμενεΐ υποστήριξε τη Χαμάς σε ομιλία του, λέγοντας: «Φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση κατά του σιωνιστικού καθεστώτος».

Σημειώνεται ότι ο Χαμενεΐ εξακολουθεί να διατηρεί λογαριασμό στο Χ (πρώην Twitter).

Ο ντόρος μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η πίεση στις διαδικτυακές πλατφόρμες για την απομάκρυνση του Χαμενεΐ, ιδίως μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, μετά τη σύλληψή της, η οποία φέρεται να έγινε λόγω του τρόπου που φορούσε την υποχρεωτική μαντίλα στο Ιράν.

Η χρήση του Facebook από τον Χαμενεΐ έχει προκαλέσει επικρίσεις μετά την ένταξή του το 2012. Το κοινωνικό δίκτυο έχει απαγορευτεί στο Ιράν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009 και τις διαδηλώσεις του Πράσινου Κινήματος που ακολούθησαν. Το Ιράν άρχισε να μπλοκάρει το Instagram και την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της Meta μετά τις διαμαρτυρίες για τον θάνατο της Αμινί.

Το Ιράν έχει παράσχει όπλα και υποστήριξη στη Χαμάς, αν και δεν πιστεύεται ότι η Τεχεράνη κατεύθυνε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Έκτοτε, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 27.000 Παλαιστίνιους και έχει προκαλέσει εντάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ στο διάστημα που μεσολάβησε.

Ο Χαμενεΐ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook