Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος «συναντά» πια το Μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2024 20:00

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος «συναντά» πια το Μεταναστευτικό

Η 11η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (MED 9) η οποία ολοκληρώθηκε στην Πάφο με τη συμμετοχή των ηγετών της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας, παρουσία της πρόεδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και του βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και όχι.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσφυγική κρίση στον Λίβανο που «επιδεινούται λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών»

Στη κείμενο της κοινής διακήρυξης ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Μεσανατολικό και επισημαίνεται ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι MED 9 σημειώνουν την έντονη ανησυχία τους και για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ. Ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και την έγκαιρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο ενώ εκφράζουν λύπη για τις πολλές απώλειες αμάχων. Τονίζουν δε ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ η οποίες ξεκίνησαν στις 8/10/2023 πρέπει να σταματήσουν ενώ καταδικάζουν τη στοχοποίηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο UNIFIL υπενθυμίζοντας την ανάγκη προστασίας των ειρηνευτών. Σθεναρή είναι και η καταδίκη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας με τον πιο έντονο τρόπο για τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ», σημειώνεται στο ανακοινωθέν, ενώ εκφράζεται πλήρης υποστήριξη στην προτεινόμενη συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στην παροχή πλήρους, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην κλίμακα που απαιτείται στη Γάζα. Πολύτιμος προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίζεται και ο Κυπριακός Θαλάσσιος Διάδρομος.

Προσφυγική κρίση
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προσφυγική κρίση στον Λίβανο η οποία, όπως σημειώνεται, επιδεινούται λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Οι MED 9 τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους στον Λίβανο και να παράσχουν στήριξη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Επαναβεβαιώνουν δε την ανάγκη να επιτευχθούν συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των σύρων προσφύγων, όπως ορίζεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Προσβλέπουμε στη διάσκεψη για τον λαό και την κυριαρχία του Λιβάνου που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 24 Οκτωβρίου.

Εκτενείς αναφορές γίνονται και στο Ουκρανικό αλλά και στην κλιματική κρίση η οποία επηρεάζει τη Μεσόγειο. Για το δε Μεταναστευτικό εκφράζεται αποφασιστικότητα για περαιτέρω προσέγγιση των ολοκληρωμένων εταιρικών σχέσεων με βασικές χώρες ενδιαφέροντος γύρω από τη Μεσόγειο, την Αφρική και σε άλλες βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, διά της πλήρους και συστηματικής χρήσης της μόχλευσης της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικών επιστροφής και επανεισδοχής. Τονίζεται ότι θα ενισχυθεί η πρόληψη των παράτυπων αφίξεων και των απωλειών ζωών σε όλες τις διαδρομές, οι προσπάθειες για εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου και η διαχείριση των συνόρων πάντα στη βάση σεβασμού διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Εξαιρετικά σημαντική, τέλος, κρίνεται η αναφορά στο Κυπριακό το οποίο όπως τονίζεται είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ παράλληλα και για άλλη μια φορά η συμβολή της Τουρκίας στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται ως βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, μιλώντας χθες βράδυ για την αναφορά αλλά και ευρύτερα τα αποτελέσματα της Συνόδου εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ο ρόλος της Κύπρου, πρόσθεσε, αναγνωρίζεται.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»