Μέση Ανατολή: Μπάιντεν και Νετανιάχου τα βρήκαν για την επίθεση στο Ιράν – Ανησυχούν τα κράτη του Κόλπου

Δημοσιεύτηκε στις 11/10/2024 13:23

Μέση Ανατολή: Μπάιντεν και Νετανιάχου τα βρήκαν για την επίθεση στο Ιράν – Ανησυχούν τα κράτη του Κόλπου

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς όλα δείχνουν πως η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν στο εύρος των σχεδιαζόμενων αντιποίνων στο Ιράν, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους.

Το μέγεθος και ο στόχος της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι τα τρέχοντα σχέδια των αντιποίνων είναι πιο επιθετικά από αυτά που επιθυμούσε αρχικά ο Λευκός Οίκος.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση ήταν λίγο λιγότερο νευρική σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ μετά το τηλεφώνημα.

Ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα χάσματα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη φύση και την έκταση της επίθεσης είχαν μειωθεί.

Η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου σφράγισε τις επαφές Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αναμένεται και επίσκεψη Γκάλαντ στην Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ λέει το Axios, σηματοδοτεί ότι ο Μπάιντεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν σύντομα, αν και φοβάται ότι πλήγματα σε ορισμένους στόχους μπορεί να προκαλέσουν μία δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Θα αλλάξει η Τεχεράνη το πυρηνικό της δόγμα;

Το Ισραήλ έχει διαρρεύσει ότι σκέφτεται πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – κάτι που ο Μπάιντεν απέρριψε δημόσια – αλλά και στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε σχολιάσει ότι εάν ήταν στη θέση των ισραηλινών αξιωματούχων θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά εάν θα προχωρούσε σε μία επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.

Τις τελευταίες ημέρες το Ιράν επιδίδεται επίσης σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει πολύ πιο αποφασιστικά εάν δεχτεί μία ισραηλινή επίθεση.

Μιλώντας στο RT πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ιράν δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ επιτεθεί σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, «η Τεχεράνη θα στοχεύσει τα τρία κύρια διυλιστήρια της οντότητας (σσ Ισραήλ)».

Μάλιστα η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι εάν το Τελ Αβίβ στοχεύσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις όχι μόνο θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο κατά του Ισραήλ, αλλά θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πυρηνικό δόγμα του Ιράν, τα πυρηνικά του δεν προορίζονται για κατασκευή όπλων, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι ο κίνδυνος που συνιστά το Ισραήλ επιβάλει αλλαγή στην πυρηνική πολιτική της χώρας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του συμβούλου του Χαμενεΐ που είπε ότι «το Ιράν θα πρέπει να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα εάν η ύπαρξή του απειλείται από το Ισραήλ» αλλά και η επιστολή δεκάδων βουλευτών στον ανώτατο ηγέτη της χώρας με την οποία ζητούσαν επίσης την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

Σε επαφές με κράτη του Κόλπου η Τεχεράνη ξεκαθάρισε επίσης ότι θα θεωρήσει εχθρική κίνηση οποιαδήποτε παραχώρηση του εναέριου χώρου τους για επίθεση στο Ιράν και ζήτησε ενιαίο μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ.

Μέση Ανατολή: Τι φοβούνται τα κράτη του Κόλπου

Τα κράτη του Κόλπου τώρα πιέζουν την Ουάσιγκτον να σταματήσει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκφράζοντας την ανησυχία ότι και οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πυρά από τους υποστηρικτές της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, σύμφωνα με όσα είπαν τρεις πηγές του Κόλπου στο Reuters.

H ανησυχία για τις προθέσεις του Τελ Αβίβ έχει ενταθεί καθώς ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του προειδοποίησε το Ιράν: «Το χτύπημά μας θα είναι θανατηφόρο, ακριβές και -πάνω απ’ όλα- αιφνιδιαστικό. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη. Θα δουν τα αποτελέσματα.».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αποφύγουν από το να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά, τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, αρνούνται επίσης να αφήσουν το Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν, κάτι που έχουν γνωστοποιήσει στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν οι τρεις πηγές που πρόσκεινται σε κυβερνητικούς κύκλους.

Ο Ali Shihabi, Σαουδάραβας αναλυτής προσκείμενος στη σαουδαραβική βασιλική αυλή, δήλωσε: “Οι Ιρανοί το έχουν δηλώσει: Αν τα κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ, αυτό θα είναι πράξη πολέμου”.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η Τεχεράνη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ριάντ ότι οι σύμμαχοί της σε χώρες όπως το Ιράκ ή η Υεμένη θα μπορούσαν να αντιδράσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε περιφερειακή υποστήριξη του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου είχαν ζητήσει από την Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ήταν περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή η ισραηλινή επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε Γάζα και Λίβανο. Το βράδυ της Πέμπτης το Ισραήλ έπληξε ξανά τη Βηρυτό σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα. Στόχος της επίθεσης είπε ο στρατός ήταν ένας διοικητής της Χεζμπολάχ, που ωστόσο σύμφωνα με αναφορές, επέζησε

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook