Μέση Ανατολή: H Ουκρανία παραπαίει, η Συρία φλέγεται, και η Ρωσία… κινδυνεύει να ξεμείνει από δυνάμεις
Το Χαλέπι θεωρείται εδώ και καιρό σύμβολο δύναμης για τη Ρωσία. Αφού τα κυβερνητικά στρατεύματα πέρασαν τέσσερα χρόνια πολεμώντας τους τζιχαντιστές για τον έλεγχο της πόλης, ήταν ο ρωσικός στρατός που βοήθησε τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, να «κλειδώσει» τον έλεγχο της στα τέλη του 2016.
Τώρα, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης, της φιλοτουρκικής ισλαμιστικής πολιτοφυλακής Hayat Tahrir al-Sham (HTS), το Χαλέπι έχει πέσει στα χέρια της σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.
Το Χαλέπι έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες
«Η Ρωσία δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ όπως έκανε πριν από δέκα χρόνια», δήλωσε στη DW ο Ρουσλάν Σουλεϊμάνοφ, Ρώσος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο ADA, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.
Η μεγάλη διαφορά σήμερα
Αν και η Ρωσία πραγματοποιεί και πάλι αεροπορικές επιδρομές σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την τζιχαντιστική ομάδα που έχει αναλάβει τα ηνία, σύμφωνα με τον Σουλεϊμάνοφ.
Η κύρια διαφορά με την προηγούμενη μάχη του Χαλεπίου είναι ότι η Ρωσία είναι πλέον απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
«Προφανώς, η ρωσική παρουσία στη Συρία άρχισε να συρρικνώνεται», δήλωσε ο Σουλεϊμάνοφ.
Η δύναμη της Ρωσίας έγκειται στις αεροπορικές επιδρομές
Ωστόσο, το ποσοστό των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία ήταν πάντα σχετικά μικρό.
Το 2015, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να ενισχύσει στρατιωτικά τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, ανέπτυξε κυρίως αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία, μόνο 2.000 έως 4.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να παρέμεινε ο ίδιος και σήμερα.
Στο μέτωπο προστέθηκε ανάλογος αριθμός μισθοφόρων (ομάδα Wagner) που συμμετείχαν στις χερσαίες μάχες συχνότερα από ό,τι οι τακτικοί στρατιώτες. Ωστόσο, σήμερα οι μαχητές αυτοί «μετακόμισαν» στην Ουκρανία.
Οι δυνάμεις πιθανότατα αποσύρονται από τη Συρία
Αυτό που μένει πλέον να δούμε είναι αν η Ρωσία μπορεί να καλύψει το κενό.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να αυξήσει τη βοήθεια προς τον Άσαντ χωρίς να αποδυναμώσει τα δικά της στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε στην DW ο Πάβελ Λούζιν, ειδικός στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία είχε αρνηθεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία. Ωστόσο, φέρεται να μετέφερε έναν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών πίσω στα λιμάνια προέλευσή τους. Και το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 μεταφέρθηκε σε ρωσικό λιμάνι κοντά στην Κριμαία.
Οι στρατιώτες στη Συρία ανασυντάχθηκαν και μετακινήθηκαν από μικρότερες βάσεις σε μεγαλύτερες. Επιπλέον, η μεταφορά έμπειρων μισθοφόρων στην Ουκρανία, αποδυνάμωσε τη θέση της Ρωσίας.
Αν και άλλοι μισθοφόροι του Κρεμλίνου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Συρία, «δεν ειδικεύονται σε πολεμικές αποστολές, αλλά στην παρακολούθηση εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου», σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου ADA.
Η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη Συρία
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία «ο Πούτιν σίγουρα δεν θα εγκαταλείψει τον Άσαντ», δήλωσε ο Σουλεϊμάνοφ.
Η Μόσχα διακυβεύει δύο σημαντικές στρατηγικά τοποθεσίες: Τη ναυτική βάση στην Ταρτούς που διασφαλίζει την πρόσβαση στη Μεσόγειο και την αεροπορική βάση Hmeimim που καθιστά δυνατή την επιχειρησιακή δραστηριότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Η Συρία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για τη Ρωσία στη διατήρηση της εικόνας της ως υπερδύναμη. Μετά τις αποτυχημένες επεμβάσεις της Δύσης στο Ιράκ και τη Λιβύη, η Ρωσία θέλησε να παρουσιαστεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και κατάφερε να εδραιωθεί με επιτυχία ως παίκτης στη Μέση Ανατολή.
Διαπραγματεύσεις αντί για νέα στρατεύματα
Οι πρώτες αντιδράσεις της Ρωσίας στην επίθεση των τζιχαντιστών δείχνουν ότι θα προτιμούσε να μην σπαταλήσει πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους στη Συρία. Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδρομές εξακολουθούν να ενισχύονται.
Σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι «Rybar», στο telegram, ο στρατηγός Alexander Chaiko, ο οποίος έχει ηγηθεί στο παρελθόν των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, έφτασε στη δοκιμαζόμενη χώρα.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα, επιδιώκει επαφές και με άλλες εμπλεκόμενες δυνάμεις, κυρίως με την Τουρκία, η οποία φέρεται να παίζει ρόλο στην προέλαση των τζιχαντιστών. Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας πρόκειται να συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.