Μεγάλη Βρετανία: Προτάθηκαν ποινές τύπου καραντίνας για τους εγκληματίες – «Θα είχε ποικίλα οφέλη»

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2025 14:30

Μεγάλη Βρετανία: Προτάθηκαν ποινές τύπου καραντίνας για τους εγκληματίες – «Θα είχε ποικίλα οφέλη»

Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση στην Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εγκληματίες στις φυλακές.

Δικηγόροι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι οι συνθήκες περιορισμού κατά τρόπο παρόμοιο με τα lockdown στην περίοδο του Covid.

Η πρόταση για τους εγκληματίες

Σε μια επίσημη πρόταση σχετικά με μια συνεχιζόμενη αναθεώρηση της ποινής υπό την ηγεσία του πρώην συντηρητικού γραμματέα δικαιοσύνης David Gauke, το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου ζήτησε να εξεταστεί περισσότερο η «δημιουργική χρήση της τιμωρίας». Οι ιδέες που προτάθηκαν από το σώμα, το οποίο εκπροσωπεί τους δικηγόρους στην Αγγλία και την Ουαλία, περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα για κατ’ οίκον κράτηση για μη βίαιους παραβάτες και «φυλακές μερικής απασχόλησης» που θα βοηθούσαν τους κρατούμενους να επανενταχθούν στην κοινωνία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Μια μεγαλύτερη χρήση των 20ωρων απαγορεύσεων κυκλοφορίας ως άμεση εναλλακτική λύση στην κράτηση θα είχε ποικίλα οφέλη», λέει ένα έγγραφο που υποβλήθηκε για επανεξέταση. «Μπορεί να εισαχθούν ως τιμωρητικά μέτρα παρόμοιοι περιορισμοί με αυτούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns που σχετίζονται με τον Covid».

Το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι υπάρχουν ήδη νόμοι για την απαγόρευση παραβατών από παμπ, αθλητικούς χώρους και κοινωνικές εκδηλώσεις, κάτι που θα μπορούσε να «αποτελέσει σημαντική στέρηση της ελευθερίας» χωρίς να τους βάλει στη φυλακή.

Προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να αναζητήσει έμπνευση στη Σουηδία, όπου οι κρατούμενοι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι για καθορισμένες περιόδους από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες για να επισκεφθούν την οικογένεια, να ολοκληρώσουν μαθήματα εκπαίδευσης και να αναζητήσουν εργασία.

Το σώμα είπε ότι μια μορφή φυλάκισης μερικής απασχόλησης θα μπορούσε να σχεδιαστεί για δράστες χαμηλού κινδύνου που δεν έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα, επιτρέποντάς τους να εργάζονται, να εκπαιδεύονται και να διατηρούν οικογενειακούς δεσμούς ενώ τους προετοιμάζει για αποφυλάκιση.

Σε κρίση οι φυλακές στη Μεγάλη Βρετανία

Το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου είναι μία από τις πολυάριθμες ομάδες που υποβάλλουν ιδέες και αποδεικτικά στοιχεία στην αναθεώρηση των ποινών του Gauke, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα φέτος. Αφορά μια σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζουν οι φυλακές λόγω του μεγάλου αριθμού εγκληματιών που υπάρχουν σε αυτές, μία κατάσταση που ανάγκασε τους Τόρις να ξεκινήσουν προγράμματα πρόωρης αποφυλάκισης και μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αστυνομικών κελιών για την κράτηση δραστών.

Οι Εργατικοί ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα πρόωρης αποφυλάκισης μετά τις γενικές εκλογές και επιτάχυναν τις μεταθέσεις σε ανοιχτές φυλακές για να μειώσουν την πίεση στις ασφαλείς φυλακές, ενώ συνεχίζουν τα έργα για την κατασκευή νέων φυλακών.

Ωστόσο, μια κρίσιμη έκθεση του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ακόμη και αν επιτευχθούν οι κατασκευαστικοί στόχοι, τα σχέδια είναι «ανεπαρκή για να καλύψουν την προβλεπόμενη μελλοντική ζήτηση» και προβλέπεται έλλειψη 12.400 θέσεων φυλακών μέχρι το τέλος του 2027.

Η κρίση αποδόθηκε στην «αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των θέσεων φυλακών ήταν εναρμονισμένος με τις πολιτικές ποινικής δικαιοσύνης», όπως η παράταση των ποινών για πολλά εγκλήματα και η στρατολόγηση χιλιάδων αστυνομικών.

Το σύστημα «δεν λειτουργεί»

Η Michelle Heeley KC, η οποία ηγήθηκε της ομάδας εργασίας που συνέταξε τις προτάσεις του Δικηγορικού Συμβουλίου, είπε ότι το τρέχον σύστημα «δεν λειτουργεί».

«Ο αριθμός των ατόμων στις φυλακές αυξανόταν συνεχώς, αλλά το ποσοστό εγκληματικότητας δεν μειώθηκε και η υποτροπή έχει αυξηθεί. Το να στέλνεις ανθρώπους στη φυλακή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν έχει την αποτρεπτική επίδραση που πίστευαν οι άνθρωποι», είπε στον Observer.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξαντλεί τις διαθέσιμες φυλακές και αν θέλετε να περιορίσετε την ελευθερία των ανθρώπων και να τους τιμωρήσετε, πρέπει να γίνετε πιο δημιουργικοί», τονίζει.

Κατά την έναρξη της αναθεώρησης της ποινής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι ο πληθυσμός των φυλακών στην Αγγλία και την Ουαλία είχε διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, δημιουργώντας το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Heeley είπε ότι ενώ η φυλακή «θα έχει πάντα μια θέση» για επικίνδυνους παραβάτες, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα μέσω της εκπαίδευσης και της ψυχοθεραπείας για να σταματήσουν οι άνθρωποι να παρασύρονται στο έγκλημα, προσθέτοντας: «Πρόκειται για την ισορροπία μεταξύ τιμωρίας και επανένταξης».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε: «Ο Lord Chancellor ξεκίνησε την Ανεξάρτητη Αναθεώρηση Ποινικής Δικαιοσύνης για να δημιουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δικαίου και να διασφαλίσει ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί ποτέ να απελευθερώσει νωρίς κρατούμενους ξανά».

«Η αναθεώρηση, της οποίας ηγείται ο πρώην Lord Chancellor David Gauke, ολοκλήρωσε την πρόσκληση για αποδεικτικά στοιχεία και θα αναφέρει τα ευρήματά τους την άνοιξη».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook