Με κύμα ανεργίας απειλεί την ΕΕ το Brexit – Πόσες θέσεις θα χαθούν στην Ελλάδα
Δημοσιεύτηκε στις 06/08/2019 13:10
Σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας σε ολόκληρη της Ευρώπη -και στην Ελλάδα- θα έχει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Leuven του Βελγίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε περίπτωση συμφωνημένου Brexit θα χαθούν στη χώρα μας 1.420 θέσεις εργασίας και θα υπάρξουν απώλειες 175 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν εκτοξεύονται στις 5.570 και οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα ανέλθουν σε 625 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα επηρεαστούν όλα τα κράτη–μέλη και όχι μόνο, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης που είναι γεωγραφικά κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Κύπρο, για παράδειγμα, αναμένεται να χαθούν 350-1.220 θέσεις εργασίας και οι απώλειες που θα έχει η οικονομία της θα φθάσουν τα 167 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω της μακροχρόνιας σχέσης της με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος κατατάσσεται 8η στην λίστα των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit.
Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, αναμένεται να υπάρξουν και στην Πολωνία, στη Σουηδία, στη Σλοβακία, στην Τσεχία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία. Επίσης, θα επηρεαστεί ένα κομμάτι της αγοράς εργασίας στην Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία.
Μεγάλες απώλειες αναμένεται να έχει το Βέλγιο, καθώς με ένα σκληρό Brexit η απώλεια θα ανέλθει στο 2,35% του ΑΕΠ του. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε 42.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Στην περίπτωση ενός συμφωνημένου Brexit, ο συνολικός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος για το Βέλγιο θα ήταν απώλεια 0,58% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στην απώλεια 10 χιλ. θέσεων εργασίας.
Συνολικά, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στον τομέα των τροφίμων θα χαθούν 112.000 θέσεις εργασίας. Άλλες 130.000 θέσεις αναμένεται να χαθούν στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.
Οι ερευνητές του βελγικού Πανεπιστημίου αναμένουν και μεγάλες επιπτώσεις στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας και των πετρελαιοειδών με το κόστος να φτάνει τα 14 δισ. ευρώ. Αρνητικά αναμένεται να επηρεαστεί και ο τομέας των υπηρεσιών.