Με κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα ζει ο μέσος Ευρωπαίος – Χωρίς κατώτατο μισθό σε 5 χώρες της ΕΕ
Ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο είναι κρίσιμο σε μια κοινωνία. Βασικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών νομοθετικά κατοχυρωμένων.
Το ποσοστό των εργαζομένων που κερδίζουν μόνο τον κατώτατο μισθό είναι υψηλότερο από 10% σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.
Είκοσι δύο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εθνικό κατώτατο μισθό
Αυτό το έτος σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ, επειδή η νέα οδηγία της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Χωρίς κατώτατο μισθό σε 5 χώρες της ΕΕ
Είκοσι δύο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εθνικό κατώτατο μισθό. Η Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν το κάνουν. Η Κύπρος παρουσίασε ένα σχέδιο στις αρχές του περασμένου έτους.
Ανάμεσα σε 10 υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, οκτώ έχουν εθνικό κατώτατο μισθό. Το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Γεωργία, η Αλβανία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν όλες από ένα, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν.
Ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ σχεδόν στα δύο τρίτα της ΕΕ
Οι κατώτατοι μισθοί για τις χώρες της ΕΕ ποικίλλουν σημαντικά, με τους ακαθάριστους μηνιαίους κατώτατους μισθούς να κυμαίνονται επί του παρόντος από 477 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.571 ευρώ το μήνα στο Λουξεμβούργο.
Ο κατώτατος μισθός είναι πάνω από 2.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ ο αριθμός για τη Γαλλία είναι 1.767 ευρώ και 1.323 ευρώ για την Ισπανία.
Ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 1.000 ευρώ σε 14 από τα 22 κράτη μέλη όπου υπάρχει εθνικός κατώτατος μισθός.
Ο αριθμός κυμαίνεται από 360 ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία έως 613 ευρώ στην Τουρκία μεταξύ των υποψηφίων και δυνητικά υποψήφιων χωρών.
Η Βουλγαρία (477 ευρώ) έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό από την Τουρκία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που είναι όλες υποψήφιες χώρες.
Η αναλογία των κατώτατων μισθών έχει σημασία σε ορισμένες χώρες
Το ποσοστό των εργαζομένων που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό ποικίλλει σημαντικά.
Ο κατώτατος μισθός είναι ζωτικής σημασίας σε ορισμένες χώρες όπου υπάρχουν περισσότερα άτομα στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας αποδοχών από ό,τι σε άλλες χώρες.
Τα στοιχεία βασίζονται σε στοιχεία του 2018 που ήταν το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία κερδών.
Έτσι, το 2018, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν λιγότερο από το 105% του κατώτατου εθνικού μισθού ήταν πάνω από 10% σε πέντε χώρες της ΕΕ: Σλοβενία (15,2%), Βουλγαρία (14,1%), Ρουμανία (13,3%), Πολωνία (12,1%) και Γαλλία (11,6%).
Το ποσοστό αυτό ήταν επίσης πάνω από 5% σε 10 μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (6,6%).
Ο λόγος του κατώτατου μισθού προς τον διάμεσο μισθό είναι ένας άλλος χρήσιμος δείκτης που δείχνει την κατάσταση των κατώτατων μισθωτών.
Το 2022, οι κατώτατοι μισθοί αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 50% του μέσου μισθού σε 10 χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Περιλάμβαναν την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Εσθονία, το Βέλγιο και τη Λετονία.
Αυτό το ποσοστό ήταν πάνω από 60% μόνο σε τρία κράτη μέλη: Πορτογαλία (66,3%), Σλοβενία (61,7%) και Γαλλία (60,9%). Η Τουρκία, υποψήφια χώρα, είχε αναλογία 65,2% σε αυτόν τον δείκτη.
«Αυτές οι αναλογίες μπορεί να είναι παραπλανητικές όταν ερμηνεύονται υπερβολικά κυριολεκτικά», προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς οι κατώτατοι μισθοί είναι σχετικά υψηλοί σε ορισμένες χώρες, για παράδειγμα τη Γαλλία.