
«Πολιτική απόφαση», χαρακτήρισε την ετυμηγορία του γαλλικού δικαστηρίου η ηγέτης της ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, επιβάλλοντάς της, μεταξύ άλλων την ποινή της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε έτη.
Στην πρώτη της συνέντευξη στο TF1 λίγες ώρες μετά την απόφαση η Μαρίν Λεπέν επεσήμανε ότι είναι σκόπιμα σχεδιασμένη για να την εμποδίσει να διεκδικήσει την προεδρία το 2027.
Η ίδια έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία», σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ότι αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στην επερχόμενη προεδρική κούρσα.
«Δεν είμαι μόνο εγώ που αποκλείομαι από την προεδρία», προσθέτει. «Είναι εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες των οποίων η ψήφος μόλις αφαιρέθηκε».
Η Μαρίν Λεπέν ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση το συντομότερο δυνατόν καθώς όπως είπε «είμαστε όλοι αθώοι» (23 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ευρωβουλευτές πρώην και νυν).
Ερωτηθείσα γιατί αποχώρησε από το δικαστήριο πριν καν ακούσει τον δικαστή να εκφωνεί την απόφαση είπε: «Δεν χρειαζόταν να ακούσω περισσότερα», αφού «κατάλαβα τι συνέβαινε».
Η Λεπέν ρωτήθηκε και για την προοπτική του Τζόρνταν Μπαρντελά, τον 29χρονο που θα είναι υποψήφιος στη θέση της, αν δεν καταπέσει η ποινή του δικαστηρίου.
«Ο Μπαρντελά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το κόμμα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα βγω τόσο εύκολα εκτός κούρσας». «Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που πιστεύουν σε εμένα. Παλεύω για αυτούς 30 χρόνια», τόνισε.
Παρόλα αυτά, η ακροδεξιά ηγέτιδα είπε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει «προεδρική χάρη» από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Πιστεύω στην ικανότητα ενός εφετείου να αναλύσει αυτή την υπόθεση με ουδετερότητα και να διασφαλίσει ότι δεν έχουμε διαπράξει υπεξαίρεση για ίδιον όφελος», είπε.
Ο επικρατέστερος διάδοχος της Μαρίν Λεπέν στην κούρσα των επόμενων προεδρικών εκλογών, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι δεν είναι μόνο η μέντοράς του που καταδικάστηκε «άδικα» αλλά και η «γαλλική δημοκρατία» που «πέρασε στο εκτελεστικό απόσπασμα».
Η 56χρονη έχει θέσει τρεις φορές υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία ενώ δύο φορές πέρασε στον τελικό γύρο και βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το ακροδεξιό κόμμα RN αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2024 αλλά απομονώθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Είχε πιστέψει ότι είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του 2027 επενδύοντας στην αντιμεταναστευτική ατζέντα.
Η καταδικαστική απόφαση
Η καταδίκη αφορά υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος καθώς επί σειρά ετών το κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι, ως όφειλε, τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.
Οι εννέα ευρωβουλευτές και οι δώδεκα βοηθοί που κρίθηκαν ένοχοι είχαν υπογράψει «πλασματικές συμβάσεις» και υπήρχε πράγματι η ύπαρξη ενός «συστήματος» εντός του κόμματος, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Bénédicte de Perthuis:
«Διαπιστώθηκε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα, ότι ο ευρωβουλευτής τους δεν τους είχε αναθέσει κανένα καθήκον» και ότι «μετακινούνταν από τον έναν ευρωβουλευτή στον άλλο», ανέφερε.
«Ας το ξεκαθαρίσουμε: κανείς δεν δικάζεται για πολιτικά παιχνίδια, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα ήταν αν οι συμβάσεις εκτελέστηκαν ή όχι», είπε η δικαστής.