Μακρόν: Η Ακροαριστερά και η Ακροδεξιά φταίνε για το χάος – Τις επόμενες μέρες νέος πρωθυπουργός
Παρότι αρχικά ο πρόεδρος Μακρόν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη για τις εκλογές του Ιουνίου και την πολιτική κατάσταση στην χώρα, στην συνέχει κατηγόρησε την αριστερά και την άκρα δεξιά πως ενώθηκαν σχηματίζοντας ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο.
Αντιδημοκρατική ήταν βέβαια η κατηγορία Μακρόν, καθώς η πρόταση μομφής ανήκει στις δημοκρατικές λειτουργίες και είναι διάταξη που υπάρχει στο γαλλικό Σύνταγμα και ανήκει στην πολιτική φαρέτρα των πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε πως η αντιπολίτευση ψήφισε ενάντια στις πλατφόρμες της, κάτι που αν ήταν αληθές η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα περνούσε το κομμάτι του προϋπολογισμού από την Εθνοσυλένευση και όχι με την διάταξη 49.3 που αντιστοιχεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Live: Το διάγγελμα Μακρόν
O Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Μισέλ Μπαρνιέ για την προσφορά του, σε μια όπως είπε, στιγμή που όλοι δίσταζαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία της χώρας.
Στην συνέχεια ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις εκλογές του Ιουνίου, όπου τα κόμματα της άκρας δεξιάς όπως είπε, σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Αφού αποκάλεσε την επιλογή Μπαρνιέ ως «παρεξηγημένη», συνέχισε αναφέροντας πως ο λαός ακόμα και σήμερα δεν καταλαβαίνει αυτή την επιλογή και πως και αυτό είναι δική του ευθύνη.
Ανέφερε πως επέλεξε έναν πρωθυπουργό που θα τηρούσε ορισμένα κριτήρια όπως η εμπειρία και που προέρχονταν από την αντιπολίτευση. Ενώ θα μπορούσε να ενώσει διαφορετικές μεριές της Γαλλικής Ανέφερε πως εξεπλάγην με την πρόταση μομφής.
«Η Άκρα Αριστερά ενώθηκε με την Άκρα Δεξιά σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο»
Ο λόγος για τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αιφνιδιασμένος είναι όπως είπε πως «η Άκρα Αριστερά ενώθηκε με την Άκρα Δεξιά σχηματίζοντας ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο. Είπαν πως θα στέκονταν απέναντι σε αυτό που συνέβη». Ο πρόεδρος Μακρόν είπε πως πάντα αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του, σωστές ή λανθασμένες».
Είπε όμως πως άλλοι αρνούνται τις ευθύνες τους, όπως αυτοί στην Εθνοσυνέλευση που έριξαν την κυβέρνηση. «Χτες», είπε, «η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά ψήφισαν εναντίον του ίδιου τους του προγράμματος». Συνέχισε λέγοντας πως «ψήφισαν ενάντια στις πλατφόρμες τους, ψήφισαν «την έλλειψη τάξης» (με την έννοια της ακυβερνησίας)».
«Ο μόνος λόγος που η Άκρα Δεξιά θα ψήφιζε από κοινού με την Άκρα Αριστερά. Όχι για να δημιουργήσουν αλλά για να σπάσουν (σ.σ. να χαλάσουν) και να φέρουν την αναρχία.». Στην συνέχεια κατηγόρησε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και τον Εθνικό Συναγερμό πως έχουν στο μυαλό τους τις προεδρικές εκλογές και για αυτό θέλουν να φέρουν το χάος στην χώρα.
Απέτυχαν στο καθήκον τους, κατηγορεί ο Εμανουέλ Μακρόν την αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε στην συνέχεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως απέτυχαν στο καθήκον τους απέναντι στους πολίτες. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει, είπε, πρέπει να δράσουμε, ενώ είπε πως η εντολή που του έδωσε ο γαλλικός λαός είναι για πέντε χρόνια και σκοπεύει να μείνω για όλο αυτό το διάστημα, πρόσθεσε.
Στην συνέχεια αρίθμησε τις δύσκολες στιγμές όπως η πανδημία και ο πόλεμος, στις οποίες βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας. Υποσχέθηκε πως στις επόμενες ημέρες θα βρει νέο πρωθυπουργό και πως η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες θα συνεχιστούν κανονικά. Ενώ είπε πως θα υπάρξουν μεγάλες προκλήσεις στην συνέχεια και πως η νέα του κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες της Γαλλίας.
Η συνέχεια την λειτουργιών του κράτους
Έκανε λόγο για ένα «ειδικό νομοσχέδιο» που θα βγει στα μέσα Δεκεμβρίου και το οποίο θα αφορά την υπερψήφιση προσωρινού προϋπολογισμού για το 2025. Ενώ στην συνέχεια θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ένα μόνιμο σχέδιο προϋπολογισμού. Συνέχισε λέγοντας πως «αυτές μου οι αποφάσεις είναι για εσάς, δεν έχω ως κίνητρο το δικό μου συμφέρον μιας και το 2027 λήγει η τελευταία μου θητεία».
«Τριάντα μήνες έχουν μείνει στην θητεία μου, μια θητεία που μου εμπιστευτήκατε, τριάντα μήνες δράσης, δικαιοσύνης, επενδύσεων, πρωτοπορίας που θα καθοδηγούνται από entepreneurs, την ώρα που το ανατολικό μέτωπο σταθεροποιείται (σ.σ. Ουκρανία), 30 μήνες για να επιβεβαιώσουμε πως η Ευρώπη είναι δυνατότερη πως η Γαλλία είναι δυνατότερη.
Τριάντα μήνες για να αντέξουμε στις τωρινές και τις μελλοντικές κρίσεις» είπε κλείνοντας το διάγγελμά του.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα και την καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά και την ανακαίνιση της Παναγίας των Παρισίων, ως χώρο θρησκείας και πολιτισμού. Συνεχίζοντας μίλησε για τις υπόλοιπες λειτουργίες του κράτους όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία που πρέπει να λειτουργήσουν για τους πολίτες.
Το πλαίσιο του διαγγέλματος
Την επομένη μιας ιστορικής ήττας για την προεδρία Μακρόν αλλά και για τα πολιτικά δεδομένα στη Γαλλία, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στην τηλεόραση στις 8 το βράδυ ώρα Γαλλίας, καθώς ξεκινά μια περίοδος σπάνιας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Για πρώτη φορά από το 1962, 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής για την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ , την οποία κατέθεσε η Αριστερά – απαιτούνταν 288 ψήφοι – ως απάντηση στην επιλογή του πρωθυπουργού να περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση χωρίς ψηφοφορία με επίκληση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος.
Μετά από μόλις ενενήντα ημέρες στο ξενοδοχείο Ματινιόν (Matignon), την επίσημη κατοικία των πρωθυπουργών της Γαλλίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ έγινε ο πιο βραχύβιος πολιτικός που υπηρέτησε στον πρωθυπουργικό θώκο.