Λίστα του Σίντλερ: Η ζωή του γερμανού σωτήρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύτηκε στις 15/10/2024 10:21

Λίστα του Σίντλερ: Η ζωή του γερμανού σωτήρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις 15 Οκτωβρίου 1999, αρκετές δεκαετίες μετά τα ζοφερά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακαλύφθηκε η αυθεντική λίστα του Όσκαρ Σίντλερ. Η λίστα δηλαδή 1.200 εβραίων κρατούμενων σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ο γερμανός βιομήχανος, Όσκαρ Σίντλερ, κατάφερε να μεταφερθούν στα δικά του εργοστάσια προκειμένου να διασωθούν από την εξόντωση.

Ανακαλύφθηκε μέσα σε μία βαλίτσα, από τους συγγενείς στενών φίλων του Σίντλερ, που πλέον είχαν φύγει από τη ζωή.

Οι  Peter Conradi και Μichael Woodhead σε άρθρο των ΤIMES,  που αναδημοσιεύθηκε στο «ΒΗΜΑ» της 18ης Οκτωβρίου 1999, γράφουν για τη ζωή του Όσκαρ Σίντλερ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«ΤO BHMΑ», 18.10.1999, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

«Για τους 1.2000 Εβραίους που γλίτωσαν από τους θαλάμους αερίων των ναζιστών ο Οσκαρ Σίντλερ ήταν ήρωας. Ωστόσο όταν πέθανε το 1974, ήταν απένταρος αλκοολικός και αποτυχημένος επιχειρηματίας που αγωνιζόταν να κερδίσει κάτι παραπάνω από τη συμβολική αναγνώριση των πράξεών του.

Τα έγγραφα

»Οι εκατοντάδες σελίδες εγγράφων – περιλαμβανομένης της “λίστας του Σίντλερ” με τα 1200 ονόματα – που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο θα φωτίσουν τις τελευταίες ημέρες αυτού του ανθρώπου ο οποίος αποσπούσε Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να εργαστούν στο εργοστάσιό του παραγωγής πυρομαχικών στην Τσεχοσλοβακία το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή των ναζιστών.

»Η δακτυλογραφημένη λίστα, που θεωρείται ότι καταρτίστηκε από τον εβραίο λογιστή του Σίντλερ, ενέπνευσε τον τίτλο της βραβευμένης με Οσκαρ ταινίας του αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ.

»Τα υπόλοιπα έγγραφα, που βρέθηκαν σε μία σοφίτα στη βορειοδυτική Γερμανία, εξιστορούν τη σχέση την οποία ο Σίντλερ ανέπτυξε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη σύζυγο ενός γερμανού γιατρού, την οποία γνώρισε στο Ισραήλ.

»Τα έγγραφα, κυρίως γράμματα, ήρθαν στην επιφάνεια όταν πέθανε μία γυναίκα (της οποίας το όνομα δεν έγινε γνωστό) και ο γιος της, καθαρίζοντας το σπίτι της, βρήκε ένα μπαούλο με την επιγραφή “Οσκαρ Σίντλερ”.

»Απευθύνθηκε στην εφημερίδα “Stuttgarter Zeitung” η οποία, κατόπιν εκτενούς έρευνας, θεώρησε ότι αυτά είναι αυθεντικά.

Μετά τη λίστα

»Ο Σίντλερ μετήλθε κάθε μέσου, από κολακεία ως δωροδοκία, για να σώσει τους “Εβραίους του”, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Μετά τον πόλεμο έγινε γυναικάς, πότης και bon viveur και δεν κατάφερε να αναστήσει τις επιχειρήσεις του.

»Μετανάστευσε στην Αργεντινή και άρχισε να εκτρέφει κάστορες για τη γούνα τους αλλά απέτυχε και επέστρεψε στη Γερμανία, αφήνοντας τη σύζυγό του στη Νότιο Αμερική. Ασχολήθηκε ανεπιτυχώς με άλλες επιχειρήσεις και διψασμένος για αναγνώριση προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να γυριστεί η ζωή του σε ταινία.

O Όσκαρ Σίντλερ την περίοδο που ζούσε στην Αργεντινή

Ήρωας;

»Η δημοσίευση των εγγράφων αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση περί του “ηρωισμού” του Σίντλερ, όπως παρουσιάζεται στην ταινία του Σπίλμπεργκ, και μέχρι ποιου σημείου οι επιχειρήσεις του ωφελήθηκαν από την εργασία σκλάβων.

»Η 91χρονη χήρα του κυρία Εμιλι Σίντλερ τον κατηγορεί ότι προωθούσε υπερβολικά τον εαυτό του. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι η ίδια έκανε περισσότερα για να σώσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

»Ο “O Οσκαρ είναι ήρωας…Και εγώ; Εγώ έσωσα περισσότερους Εβραίους από εκείνον! Εγώ υπέγραχα το χαρτί που τους έφερε το εργοστάσιο! Δεν ήταν η λίστα του Σίντλερ! Ήταν η λίστα του κυρίου και της κυρίας Σίντλερ…”

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook