Λατινική Αμερική : Τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού η Βραζιλία – Καταγγελίες για απόκρυψη θανάτων στο Μεξικό
Η Βραζιλία πήρε τα θλιβερά σκήπτρα της Βρετανίας ως η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού, με τον πρώην υπουργό υγείας της χώρας να προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις επώδυνοι μήνες.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 254.220 κρούσματα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και αφήνοντας τη Βρετανία στην τέταρτη θέση με 247.706 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι τη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή το Μεξικό – η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής – αντιμετωπίζει κατηγορίες για τεράστια ανακρίβεια στην καταγραφή των θανάτων από κοροναϊό, στο πλαίσιο μιας ολοένα εντεινόμενης πολιτικής διαμάχης για την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία.
Τρίτη σε κρούσματα η Βραζιλία
Η Βραζιλία έχει βιώσει μέχρι στιγμής 16.792 θανάτους από κοροναϊό – τον έκτο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο – αν και η ελλιπής καταγραφή και ο χαμηλός αριθμός των τεστ συνεπάγεται πως ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα είναι σημαντικά υψηλότερος.
Μια από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες της περιοχής, η El Globo, ισχυρίζεται ότι ο πρώην υπουργός υγείας της Βραζιλίας, Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, φοβάται πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αγγίξει τους 150.000.
Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βραζιλία
Παρά την εντεινόμενη υγειονομική κρίση, στα βραζιλιάνικα πρωτοσέλιδα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί η πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρου.
Δύο υπουργοί υγείας έχουν παραιτηθεί από την κυβέρνηση Μπολσονάρου μέσα σε μόλις ένα μήνα, με τον Νέλσον Τάιχ, τον πιο πρόσφατο εξ αυτών, να παραιτείται την Παρασκευή μετά από διαμάχη με τον πρόεδρο. Ο Μαντέτα, ο προκάτοχός του, απομακρύνθηκε από το ρόλο του στα μέσα Απριλίου, αφού αμφισβήτησε δημόσια την υποτίμηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από τον Μπολσονάρου.
Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Μαντέτα περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα του.
«Το υπουργείο υγείας είναι ένα πλοίο που έχει χάσει τον δρόμο του», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι η Βραζιλία βρίσκεται μόλις στους δύο πρώτους μήνες μιας τραυματικής εμπειρίας με διάρκεια πέντε μηνών, η οποία θα μπορούσε να αρχίσει να εξομαλύνεται το νωρίτερο από τον Σεπτέμβριο.
Ο Μαντέτα προβλέπει ότι τρεις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν lockdown εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού. Οι αρχές στην πόλη Μανάους στον Αμαζόνιο έχουν αναγκαστεί να θάψουν τους νεκρούς της πανδημίας σε ομαδικούς τάφους.
Η εκούσια υποτίμηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των μέτρων της καραντίνας εκ μέρους του Μπολσονάρου έχουν προκαλέσει την οργή αυξάνοντας τις αντιπολιτευτικές φωνές. Ωστόσο ο λαϊκιστής ηγέτης εξακολουθεί να χαίρει της υποστήριξης μεγάλης μερίδας σκληροπυρηνικών.
Πολιτικά παιχνίδια Μπολσονάρου
Ο Μιγκέλ Λάγκο, διευθυντής του Βραζιλιάνικου Ινστιτούτου Μελετών Δημόσιας Υγείας αναφέρει στον Guardian ότι φοβάται πως η πολιτική αναταραχή μπαίνει εμπόδιο στην προσπάθεια διάσωσης ζωών.
«Είναι τρομερό να βλέπει κανείς πως η Βραζιλία αγωνιά περισσότερο για την πολιτική παρά για την υγεία. Είναι παράλογο να συζητάμε μικροπολιτικά ζητήματα εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης», τονίζει.
«Όμως νομίζω ότι πρόκειται για την στρατηγική του Μπολσονάρου», συνεχίζει, επιχειρηματολογώντας πως ο πρόεδρος προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των πολιτών μακριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας στους πολίτες και την οικονομία.
Πάνω από τρεις φορές περισσότεροι οι πραγματικοί θάνατοι στο Μεξικό
Η πανδημία έχει γίνει το διακύβευμα της πολιτικής αντιπαράθεσης και στο Μεξικό, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 51.633 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5.332 θάνατοι από κοροναϊό.
Όμως μια μελέτη των πιστοποιητικών θανάτου στη Πόλη του Μεξικό που δημοσιεύτηκε από ερευνητές δημοσιογράφους καταδεικνύει ελλιπή καταγραφή των θανάτων κοροναϊού, οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμη και τρεις φορές περισσότεροι. Όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown και ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ κάνει λόγο για «νίκη» επί του ιού.
Οι ρεπόρτερ της ομάδας «Μεξικάνοι κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας» απέκτησαν πρόσβαση στα πιστοποιητικά θανάτου της Πόλης του Μεξικό και ανακάλυψαν 4.577 περιπτώσεις στις οποίες οι γιατροί αναφέρουν ως λιγότερο ή περισσότερο πιθανή αιτία θανάτου τον κοροναϊό. Ο αριθμός είναι πάνω από τριπλάσιος σε σχέση με τους καταγεγραμμένους 1.332 θανάτους στην Πόλη του Μεξικό που αναγνωρίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η έρευνα ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς άρθρων που κατηγορούσαν το Μεξικό για ελλιπή καταγραφή των νεκρών.
Η κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικό αρνείται κάθε είδους δόλια απόκρυψη θανάτων, ενώ ο επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα, Χιούγκο Λόπεζ-Γκατέλ έχει παραδεχτεί ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν σημειωθεί πάνω από οκτώ φορές περισσότεροι θάνατοι από κοροναϊό σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της χώρας.
«Έχουμε ένα γραφειοκρατικό σύστημα της Ιουρασσικής περιόδου για την καταγραφή δεδομένων», σημειώνει ο Χαβιέ Τέλλο, γιατρός και αναλυτής για θέματα υγείας, προσφέροντας μια μερική εξήγηση για τη δυσκολία συγκέντρωσης πραγματικών στοιχείων. Οι πληροφορίες είναι συχνά γραμμένες στο χέρι, τονίζει, και υπόκεινται σε λάθη και στην κρίση των γιατρών. «Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία του 21ου αιώνα με μέσα της δεκαετίας του 1980».
Τη Τρίτη, ο Λόπεζ Ομπραδόρ απέρριψε και πάλι τις επικρίσεις για την κυβέρνησή του. «Κατά τη γνώμη μας, η στρατηγική μας ήταν επιτυχημένη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: www.theguardian.com