«Η Ρωσία θα αντιδράσει μεμονωμένα σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση κατάσχεσης των περιουσιακών της στοιχείων στη Δύση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας.
«Θα ενεργήσουμε με συμμετρικό τρόπο, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Υπάρχουν ήδη παραδείγματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη όταν κατασχέθηκαν περιουσίες εταιρειών και ιδιωτική περιουσία ανθρώπων μας. Όλα αυτά είναι πολύ προσωπικά. Θα εξετάσουμε ξεχωριστά τη κάθε περίπτωση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αντίποινα σε ενδεχόμενη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση. Πάνω από 4 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΕΕ από τα «παγωμένα» ρωσικά assets
Κλοπή
Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η συζητηθείσα επιλογή της κατάσχεσης μόνο εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στη Δύση, εάν εφαρμοστεί, θα εξακολουθεί να είναι κλοπή. «Η Δύση επινοεί διάφορες τροποποιήσεις κλοπής, για να είμαι ειλικρινής. Λένε: ας μην αγγίξουμε αυτά τα δισεκατομμύρια, αλλά αυτά (αυτά τα χρήματα – TASS) κυκλοφορούν, τα παραδίδουμε σε δυτικές τράπεζες.
Τώρα, τα έχουμε αρπάξει, αλλά τα παραδίδουμε, φέρνουν έσοδα, και αυτά τα έσοδα -είμαστε εμείς που τα παραδίδουμε, όχι η Ρωσία- ας τα πάρουμε. Αλλά είναι ακόμα κλοπή. Αυτό είναι ξεκάθαρο», συνόψισε ο υπουργός.
Η Δύση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά προτού διαγράψει για άλλη μια φορά την αρχή του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας, είπε ο Λαβρόφ σχολιάζοντας τις συζητήσεις στη για πιθανή δήμευση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Νομίζω ότι οι δυτικοί συνάδελφοί μας θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν διαγράψουν για άλλη μια φορά αυτή την αρχή τους – την αρχή του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», σημείωσε ο υπουργός.
Η θέση της Κομισιόν
Την ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων για το πώς θα συνεχιστεί η υποστήριξη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε προ ημερών ότι τα απροσδόκητα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή αποτελεί την πρόσφατη ιδέα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των περίπου 300 δισ. ευρώ σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δέσμευσαν οι σύμμαχοι της G7 ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, εν μέσω έλλειψης συναίνεσης σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης των κεφαλαίων και ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να γίνει αυτό.
«Είναι καιρός να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση των απροσδόκητων κερδών των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων για να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις», πρόσθεσε.
Αυξανόμενη τριβή
Η δήλωσή της είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ έχει συνδέσει τη χρήση παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων με πιθανές προμήθειες όπλων και έρχεται εν μέσω αυξανόμενης τριβής μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας. Αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, το Βερολίνο είπε στο Παρίσι να «προμηθεύσει περισσότερα όπλα» για το Κίεβο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι «υποστηρίζουμε σε γενικές γραμμές» την πρόταση της φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι τα 27 κράτη μέλη «είχαν επικεντρωθεί στη χρήση αυτών των χρημάτων για την ανοικοδόμηση μέχρι τώρα, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα όπλα είναι το επείγον ζήτημα. Αυτό είναι πιο λογικό».
Τι ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος
Οι προηγούμενες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταφορά των εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως αγωγό για επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η χρήση τους για όπλα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα διαφορετικό κανάλι, όπως η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης ή άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ που χρησιμοποιούνται για την αγορά πυρομαχικών απευθείας από κατασκευαστές, πρόσθεσε ο ανώτερος διπλωμάτης στους FT.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αφιερωθούν στην ανοικοδόμηση «ιδιαίτερα», πρόσθεσαν. «Που μας δίνει περιθώριο για να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα πράγματα, εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως αυτήν τη στιγμή για όπλα». Οι συνομιλίες για ένα ταμείο της ΕΕ που χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των κυβερνήσεων που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία έχουν επίσης κολλήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την εγκατάσταση, με τη Γαλλία να επαναλαμβάνει τη θέση της ότι τα χρήματα της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων που κατασκευάζονται στο μπλοκ.
Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να συγκεντρώσουν 1,5 δισ. ευρώ για να αγοράσουν όπλα ξένης κατασκευής για την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου υπό την ηγεσία της Τσεχίας . Η κατάσταση γίνεται πιο επείγουσα καθώς η Ουκρανία προειδοποιεί τους συμμάχους της ότι εξαντλούνται επικίνδυνα πυρομαχικά. Το Κίεβο έχει πει ότι χρειάζεται ιδιαίτερα όπλα μεγάλης εμβέλειας για να βλάψει τη στρατιωτική επιμελητεία της Ρωσίας.
Πηγή: ot.gr