Κύπρος: Ο Αναστασιάδης αναμένει συγκεκριμένες θέσεις ενόψει της συνάντησής του με Ακιντζί

Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2019 10:30

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης αναμένει συγκεκριμένες θέσεις ενόψει της συνάντησής του με Ακιντζί

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης περιμένει στις 10:30 το πρωί την πολιτική ηγεσία στην εξοχική κατοικία του Τροόδους, προκειμένου να συζητήσουν για τη συνάντησή του με τον Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη είναι να πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, ώστε να καταθέσουν όλοι θέσεις και εισηγήσεις.

Συνήθως οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με την πολιτική ηγεσία αποσκοπούν στο να τους ενημερώσει επί των εξελίξεων.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ΠτΔ αποφάσισε να αλλάξει κάπως τα δεδομένα, προσκαλώντας τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων για να τους ακούσει εκ των προτέρων για το ποιους θεωρούν ως σωστούς και κατάλληλους χειρισμούς.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, μετά τη δική του εναρκτήρια ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο ΠτΔ θα περιμένει να ακούσει συγκεκριμένες απόψεις από τους αρχηγούς των κομμάτων και όχι επανάληψη των γενικών τους θέσεων, τις οποίες διατυπώνουν και δημοσίως.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στη βάση των όσων θα ακούσει σήμερα, θα διαμορφώσει τις θέσεις του για τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, μια συνάντηση στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αυτήν τη φορά η άποψη για να συζητήσουν μόνοι τους οι δύο ηγέτες προήλθε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συναντήσεις, όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά ευνοούσε την παρουσία εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις Προδρόμου

Σε δηλώσεις του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας υπάρχει κοινό έδαφος πάνω στο οποίο θα στηριχθούν, κι αυτό είναι «η επίλυση του Κυπριακού, το τέλος της τουρκικής κατοχής στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό, είπε, είναι το κοινό έδαφος και σε αυτό πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι.

Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη στο Τρόοδος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τη δική του προσέγγιση, με καλή θέληση αλλά και με σταθερή πολιτική βούληση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν τερματιστεί. Θα πρέπει και θα ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, δικές τους σκέψεις, εισηγήσεις, διότι ο στόχος πρέπει να είναι να παρακαμφθεί η κωλυσιεργία της Τουρκίας και η προσπάθεια να υποκαταστήσει τη συζήτηση για το Κυπριακό, αν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που σήμαιναν τέλος εγγυήσεων, τέλος κατοχικών στρατευμάτων, προκειμένου να μας παραπέμψει να συζητάμε άλλα θέματα».

Έπεσαν οι τόνοι

Μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών οι τόνοι έπεσαν τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από μέρους του ΑΚΕΛ.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο συνέντευξης του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ανέφερε πως δε θεωρεί ότι «είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «γενικά διερωτάται κάποιος, η Τουρκία κατέχει, κατακρατά το 37% του κυπριακού εδάφους, η Τουρκία θα μας ενημερώσει ακόμα για αγνοουμένους αυτές τις μέρες, η Τουρκία, το κατοχικό καθεστώς, απειλεί να εποικίσει την Αμμόχωστο, η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατακρατά τις περιουσίες των ανθρώπων για δεκαετίες τώρα και τις προάλλες η Τουρκία με το στόμα του Προέδρου της χώρας απειλεί να επαναλάβει την πολεμική επίθεση του 1974. Επιπλέον η Τουρκία θέλει να οικειοποιηθεί σχεδόν τη μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε και διερωτήθηκε «ποιες ανησυχίες εννοούμε, αυτές;»

Απάντηση προς Ακιντζί

Ο Πρόδρομος Προδρόμου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο είναι το αντίβαρο των Βαρωσίων και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να το θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Συζητούμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποφάσεις για την Αμμόχωστο οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, είναι τόσο απλό» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «βεβαίως στον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και πολύ περισσότερο στον δρόμο για μια συμφωνία για λύση, θα συνέβαλλε -και το έχει εισηγηθεί προ καιρού ο Πρόεδρος, είναι μια από τις βασικές προτάσεις, στα Μέτρα Εμπιστοσύνης- θα συνέβαλλε εάν ξεκινούσε με τα Ηνωμένα Έθνη η μελέτη, η καταγραφή για την αποκατάσταση της πόλης της Αμμοχώστου και την παράδοσή της στους νόμιμους κατοίκους. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να λεχθεί για την Αμμόχωστο».

Ανέφερε επίσης ότι «όσον αφορά στο ζήτημα που παρεμβάλλει η τουρκική πλευρά για το φυσικό αέριο προκειμένου να ξεχάσουμε ότι ακόμα η Τουρκία οφείλει να τοποθετηθεί για τις εγγυήσεις, η απάντηση είναι ότι είχαμε φτάσει πολύ κοντά, σε ακτίνα μιας συμφωνίας για λύση και ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να υποβοηθήσει επιλέγοντας τα έξι βασικά ζητήματα, έξι παραμέτρους.  Σε εκείνες τις παραμέτρους θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να τοποθετηθεί και η τουρκική πλευρά».

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, «η κυπριακή Κυβέρνηση όταν υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους και του λαού, δεν υπερασπίζεται μόνο τον φυσικό πλούτο, δεν έχει να κάνει με πλούτο. Η υπεράσπιση του δικαίου και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει να κάνει και με το είδος, με το περιεχόμενο της λύσης στην οποία πρόκειται να προχωρήσουμε, δηλαδή ότι η Κύπρος με τη λύση που επιδιώκουμε και επιζητούμε, μια λύση συνεννόησης με τους Τουρκοκυπρίους, δεν θα είναι υποχείριο και προτεκτοράτο της Τουρκίας, δεν θα τελεί υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας».

Σημείωσε ακόμα ότι «περισσότερο και από τον πλούτο, το ζήτημα έχει να κάνει με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους. Δηλαδή το ερώτημα είναι: θα αφεθεί η Κύπρος να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων; Η Τουρκία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν απαντά καταφατικά» σε αυτό ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο μορατόριουμ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πρότεινε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν θα αποφανθώ εγώ για το ενεργειακό ζήτημα, υπάρχει ομόφωνη, αν δεν απατώμαι, πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

ΑΚΕΛ: Καθαρές θέσεις και σταθεροί χειρισμοί

Το ΑΚΕΛ έστειλε από χθες το μήνυμά του ενόψει της σημερινής σύσκεψης στο Τρόοδος, υπογραμμίζοντας πως «η αντιμετώπιση της οριακής κατάστασης και της Τουρκίας απαιτεί καθαρές θέσεις και σταθερούς χειρισμούς».

Ο Χρίστος Χριστοφίδης υπέδειξε πως «είμαστε σε μια οριακή καμπή για το Κυπριακό» και για να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας για σωστή λύση «χρειάζονται σταθεροί και σοβαροί χειρισμοί».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «η απενοχοποίηση της Τουρκίας και η εμβάθυνση της κατοχής και της διχοτόμησης που η Τουρκία επιχειρεί οδηγούν σταθερά στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Η πλευρά μας οφείλει να προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με πολιτική βούληση για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοφίδης διαμήνυσε πως «ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχει είναι να ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και με την ίδια διαδικασία. Να ξεκαθαρίσει ότι συζητά μόνο στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και απορρίπτει κατηγορηματικά τουρκικές προσεγγίσεις για λύσεις δύο κρατών και συνομοσπονδίας».

Για το ΑΚΕΛ «η πρόταξη του ζητήματος του φυσικού αερίου από την τουρκοκυπριακή πλευρά, με απαράδεκτους μάλιστα τρόπους, περιπλέκει την προοπτική ουσιαστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Τώρα η προσοχή όλων πρέπει να είναι πώς υλοποιείται ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Περαιτέρω το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην 9η Αυγούστου και στο πώς η πλευρά μας θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για το καλό της πατρίδας. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με καθαρές και δημιουργικές θέσεις».

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook