Ξανά υποψήφιος για την προεδρία ο Λουκασένκο – Πώς μπλοκάρει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια για βουλευτικές και τοπικές εκλογές. Την ίδια ώρα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2025.
«Να τους πείτε (στην αντιπολίτευση στο εξωτερικό) ότι θα είμαι υποψήφιος», δήλωσε ο Λουκασένκο σε δημοσιογράφους σε εκλογικό τμήμα, αφού κατέθεσε την ψήφο του στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Λευκορωσία. «Κανένας, κανένας υπεύθυνος πρόεδρος δεν θα εγκατέλειπε τον λαό του που τον ακολούθησε στη μάχη» πρόσθεσε. Ο 69χρονος Λουκασένκο ηγείται της Λευκορωσίας από το 1994 και είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ακόμη έχουμε έναν χρόνο ως τις προεδρικές εκλογές. Πολλά μπορεί να αλλάξουν», σημείωσε επίσης απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων και κατέληξε: «Φυσικά εγώ και όλοι μας, η κοινωνία, θα αντιδράσουμε στις αλλαγές που θα γίνουν στην κοινωνία μας και στην κατάσταση στην οποία θα προσεγγίσουμε τις εκλογές σε έναν χρόνο».
«Μπλόκο» στις υποψηφιότητες των ηγετών της αντιπολίτευσης
Ο νόμος που πέρασε ο Λουκασένκο στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Λουκασένκο και στην εξάλειψη πιθανών αμφισβητιών στις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν το 2025.
Ακόμη, αυστηροποιούνται σημαντικά τις απαιτήσεις για τους υποψήφιους προέδρους και καθιστά αδύνατη την εκλογή ηγετών της αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν μόνο πολίτες της Λευκορωσίας που διαμένουν μόνιμα στη χώρα για τουλάχιστον 20 χρόνια και δεν είχαν ποτέ άδεια παραμονής σε άλλη χώρα.
Πώς εξασφάλισε ισόβια ασυλία
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, ο Λουκασένκο, εάν εγκαταλείψει την εξουσία, «δεν μπορεί να λογοδοτήσει για πράξεις που διαπράχθηκαν σε σχέση με την άσκηση των προεδρικών του εξουσιών.»
Ο νόμος αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της οικογένειάς του θα έχουν ισόβια κρατική προστασία, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση ζωής και υγείας. Μετά την παραίτησή του, ο πρόεδρος θα γίνει επίσης μόνιμο ισόβιο μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου.