Βρέθηκε στο επίκεντρο του κοροναϊού, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο του αφανισμού.
Ο λόγος για την κωμόπολη Βο, στον ιταλικό βορρά, η οποία ήταν η περιοχή όπου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον κοροναϊό.
Εκεί, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του ιού δυναμικά, με την προσέγγιση που αργότερα πρότεινε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή με τα συνεχή τεστ σε όλους τους κατοίκους.
Ειδικότερα, οι γιατροί της μικρής πόλης προχώρησαν στην εξέταση και επανεξέταση των 3.300 κατοίκων, ανεξάρτητα από το αν εκδήλωναν συμπτώματα, ενώ έβαλαν σε αυστηρή καραντίνα τα άτομα με τα οποία είχαν επαφή τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση του κοροναϊού, όπως έκαναν και η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.
«Το βασικό μας μήνυμα είναι: εξέταση, εξέταση, εξέταση», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αχάννομ Γκέμπρεγιους.
Τα τεστ ξεκίνησαν ως έκτακτο μέτρο μετά τον πρώτο θάνατο στην Ιταλία πριν. Ο πρώτος γύρος εξετάσεων, που διεξήχθη στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι το 3% του πληθυσμού μολύνθηκε, αν και οι μισοί από τους φορείς δεν είχαν συμπτώματα.
Έπειτα από την απομόνωση όλων αυτών που μολύνθηκαν, ο δεύτερος κύκλος δοκιμών, περίπου δέκα ημέρες αργότερα, έδειξε ότι ο ρυθμός μόλυνσης είχε πέσει στο 0,3%.
Μάλιστα, στο δεύτερο αυτό κύκλο εξετάσεων εντοπίστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα που είχαν τον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα, κατατάσσοντάς τους άμεσα στα άτομα που έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα. «Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η λοίμωξη θα είχε επαναληφθεί», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, Αντρέα Κρισάντι.