Κοροναϊός : Τι σημαίνει η αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca για τη μάχη με την πανδημία;

Δημοσιεύτηκε στις 09/09/2020 23:51

Κοροναϊός : Τι σημαίνει η αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca για τη μάχη με την πανδημία;

Όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία AstraZeneca αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κοροναϊού (γνωστό και ως «εμβόλιο της Οξφόρδης») μετά την εμφάνιση ασθένειας σε εθελοντή από τη Βρετανία. Η είδηση προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο, που είναι και το πρώτο που προχώρησε στην τελική φάση των δοκιμών, φαινόταν να ανήκει και στα πλέον υποσχόμενα.

Το γεγονός σχολίασε και ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, χαρακτηρίζοντάς το ατυχές αλλά συνηθισμένο, αφού αποτελεί μία από τις «βαλβίδες ασφαλείας» των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια. Ποια ήταν, όμως, η ασθένεια που προκάλεσε την προσωρινή παύση των δοκιμών; Και τι μπορεί να συνεπάγεται το γεγονός για το μέλλον του εμβολίου;

Γιατί τέθηκαν σε αναστολή οι δοκιμές της AstraZeneca;

Ένας από τους εθελοντές στη Βρετανία ασθένησε και είναι απολύτως αναγκαίο να διαπιστωθεί αν το γεγονός θα μπορούσε να σχετίζεται με το εμβόλιο. Δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο στις δοκιμές εμβολίων – μάλιστα, λέγεται ότι είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει και στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca. Οι πολύ εκτεταμένες δοκιμές είναι αναγκαίες για να διαπιστωθούν τυχόν σπάνιες παρενέργειες. Για παράδειγμα, μια ανεπιθύμητη αντίδραση που εμφανίζεται σε έναν ανά 100.000 ανθρώπους, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εντοπιστεί στις πρώτες δοκιμές, όταν τα εμβόλια χορηγούνται μόνο σε μερικές χιλιάδες εθελοντές.

Ξέρουμε για ποια ασθένεια πρόκειται;

Λέγεται ότι πρόκειται για εγκάρσια μυελίτιδα, αν και η AstraZeneca δεν το έχει επιβεβαιώσει. Πρόκειται για την φλεγμονή της «θήκης» που περιέχει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση στεροειδών που μειώνουν τη φλεγμονή, όμως το πρόβλημα μπορεί να καταστεί χρόνιο.

Η εγκάρσια μυελίτιδα έχει συνδεθεί με παλαιότερο εμβόλιο, όμως μόνο σε εξαιρετικά σπάνεις περιπτώσεις. Μελέτη του 2018 που εξέτασε περισσότερα από 30 χρόνια δεδομένων του συστήματος καταγραφής των παρενεργειών εμβολίων στις ΗΠΑ, εντόπισε 119 περιπτώσεις σε 29 άνδρες και 90 γυναίκες. Πρόκειται για μικροσκοπικό αριθμό σε σύγκριση με τον πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα περιστατικά εμφανίστηκαν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό, γεγονός που έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελεί εξαιρετικά σπάνια παρενέργειά τους. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις προέκυψαν μετά από εμβόλιο ηπατίτιδας Β.

Πώς θα επηρεάσει τις δοκιμές;

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες της ασθένειας, όπως και στοιχεία του προσώπου που την παρουσίασε προκειμένου να βρουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση. Επιπλέον, θα εξετάσουν τη δόση του εμβολίου που έλαβε, την γενική κατάσταση της υγείας του, και τα λοιπά. Η ελπίδα είναι ότι το γεγονός θα μπορεί να εξηγηθεί και δεν θα αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για όλους τους υπόλοιπους εμβολιασθέντες. Αν ισχύει αυτό, η δοκιμή σύντομα θα συνεχιστεί. Οι ερευνητές σε άλλες κλινικές δοκιμές – εννιά εξ αυτών βρίσκονται επίσης στην τρίτη και τελευταία φάση – θα βεβαιωθούν ότι το πρόβλημα δεν αφορά και το δικό τους εμβόλιο.

Φταίει η βιασύνη για το εμβόλιο;

Κατά πάσα πιθανότητα όχι. Παρά το γεγονός ότι οι δοκιμές ξεκίνησαν σε χρόνο-ρεκόρ, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και, με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω τους, είναι απίθανο οι ερευνητές ή οι κατασκευάστριες εταιρείες να επιχειρούν να ακολουθήσουν επικίνδυνες παρακάμψεις. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί ακόμη και αν οι δοκιμές κρατούσαν αρκετά χρόνια αντί για μερικούς μήνες.

Θα υπάρξουν άλλες συνέπειες;

Δεδομένης της προσοχής που δίνεται στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων, δεν αποκλείεται αυτή η παύση να μειώσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Σε παλαιότερες δοκιμές εμβολίων, δεν θα είχαμε παρατηρήσει καν τόσο σύντομες παύσεις, αφού τα αποτελέσματά τους ήταν λιγότερο σημαντικά για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν κινήματα αντιεμβολιαστών, τα οποία μιλούν για τους υποτιθέμενους κινδύνους των εμβολίων, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο τα υγιή άτομα να αποκτήσουν φυσική ανοσία στον κοροναϊό, αφού μολυνθούν από αυτόν και στη συνέχεια αναρρώσουν. Ωστόσο, αυτός σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ασφαλέστερος δρόμος. Όπως ξέρουμε, σε σπάνιες περιπτώσεις, νέοι και φαινομενικά υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να ασθενήσουν βαριά, ενώ ο κοροναϊός φαίνεται να μπορεί να αφήσει και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Πηγή: www.theguardian.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook