Κοροναϊός : Τα πιθανά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία και την υγεία

Δημοσιεύτηκε στις 17/03/2020 16:40

Κοροναϊός : Τα πιθανά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία και την υγεία

Ο COVID-19 είναι πρώτα από όλα, μια παγκόσμια ανθρωπιστική πρόκληση. Χιλιάδες από τους επαγγελματίες υγείας προσπαθούν με ηρωικό τρόπο να παλέψουν ενάντια του θανατηφόρου αυτού ιού, βάζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση.

Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία συνεργάζονται για να κατανοήσουν και να εντοπίσουν την πρόκληση, υποστηρίζοντας συνάμα τα θύματα και τις οικογένειές τους. Την ίδια υποστήριξη παρέχουν και στην εκάστοτε κοινότητα η οποία πλήττεται από τη συγκεκριμένη πανδημία.  Παράλληλα, αξιόλογο συνιστά το γεγονός ότι γίνεται εντατική αναζήτηση της θεραπείας.

 

Η παρούσα κατάσταση

Παρατηρείται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων COVID-19 σε χώρες που συνιστούσαν το βασικό «κέντρο» της έξαρσής του. Τέτοιες χώρες είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα κλπ. Σε αντιδιαστολή με τα προαναφερθέντα κράτη ωστόσο, οι περιπτώσεις-κρούσματα εκτός της Ασίας αυξάνονται δραματικά μέρα με την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για εντός Ασίας αλλά μόνο σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ, παρουσιάζει νέα αύξηση των κρουσμάτων, η οποία έγινε προφανής όταν φυσικά έγινε αύξηση των δειγμάτων-τεστ ανίχνευσης του ιού. Τότε ξεκίνησαν περισσότεροι έλεγχοι, με αποτέλεσμα και να υπάρχουν αρκετά νέα θετικά κρούσματα στον ιό.

 

Πιθανό μελλοντικό σενάριο

Καθυστέρηση της ανάρρωσης: Ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει το πιθανό σενάριο, ο ιός να σταματήσει να εξαπλώνεται με δραματικό τρόπο, επειδή θα συναντήσει καλύτερες καιρικές συνθήκες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη διαχείριση από τις υπηρεσίας υγείας.

Παρατεταμένη εξάπλωση: Ο ιός θα συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας «ασφυκτική» πίεση στο σύστημα υγείας των εκάστοτε περιοχών, προξενώντας «σοκ» που θα διαρκέσει μέχρι και το δεύτερο τέταρτο του 2021. Τα συστήματα υγείας είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένα από τον ιό σε πολλές χώρες, ειδικότερα στις πιο φτωχές, με μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και τον άνθρωπο.

 

Δράσεις για τις εταιρείες

Ένα κεντρικό, διαλειτουργικό Κέντρο Νεύρων μπορεί να συντονίσει τις προσπάθειες για να

  • Προστατεύει τους υπαλλήλους και να τους δώσει μια ισχυρή αίσθηση κοινού ενδιαφέροντος
  • Τεστ-άγχους
  • Σταθεροποιεί την αλυσία των αποθεμάτων
  • Δεσμεύευ τους πελάτες

 

COVID-19 και γρίπη

Εμφανίζεται βάσει των τελευταίων δεδομένων ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τη γρίπη.

  • Έχει 1.5-2x υψηλότερη αναπαραγωγή από τη γρίπη
  • Πάνω από 20% των υποθέσεων εμφανίζουν σοβαρά/κρίσιμα συμπτώματα
  • Η θνησιμότητα βρίσκεται περίπου στο 3.7%, που ωστόσο διαφέρει από ποικίλους παράγοντες

 

 

Συνολικά, περίπου 20% των κρουσμάτων υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, τα οποία θα χρειαστούν τις σχετικές ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορεί να βρίσκονται σε πλήρη «φόρτο» λόγω τον πολλών και μαζικών κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου το 20% των περιπτώσεων που νοσούν από τον COVID-19 απαιτούν οξυγόνο. Αυτό συνιστά ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα προβλημάτων από ότι στον ιό της γρίπης.

Σε επίπεδο διακρατικό, πολλές υποθέσεις με ήπια συμπτώματα θα μείνουν πιθανόν αδιάγνωσθα.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, συνιστούν το 40-76% των περιπτώσεων που έχουν διαγνωσθεί θετικές στον κοροναϊό και που κινδυνεύουν περισσότερο από τα συμπτώματά του. Αυτό το γράφημα εξηγεί άλλωστε γιατί στην Ιταλία οι θάνατοι σε αναλογία με τα κρούσματα ήταν αρκετά περισσότεροι σε σχέση με την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Καθώς ο γηραιός πληθυσμός άνω των 70 ετών ξεπερνάει το 40% των κρουσμάτων, ενώ στις προαναφερθείσες χώρες ήταν 12% και 10% αντίστοιχα.

 

Επιδημιολογικό σενάριο καθυστέρησης ανάρρωσης

Τα θετικά περιστατικά στον ιό αυξάνονται δραματικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τουλάχιστον τα μέση Απριλίου. Τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αρκετά πιο αυστηρά και απότομα σε σχέση με άλλες χώρες που δεν είχαν ακόμη δοκιμαστεί από την πανδημία.

Η σωστή και άμεση εφαρμογή των αυστηρών μέτρων, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εξάπλωση του ιού ή πιο σωστά να καθυστερήση αυτή η εξάπλωση. Η καθυστέρηση είναι σημαντική καθόσον έτσι θα μπορούν και τα συστήματα υγείας να έρχονται αντιμέτωπα με τον COVID-19 και να μην υπάρχουν προβλήματα.

Λόγω του καιρού οι περιπτώσεις των κρουσμάτων μειώνονται και έτσι το σύστημα σε οικονομική και υγειονομική ανταπόκριση, έρχεται σε μια πιο «προνομιακή» θέση άμυνας. Το Φθινόπωρο του 2020 επανεμφανίζεται ο ιός με αυξημένα κρούσματα αλλά μέχρι τότε οι χώρες θα έχουν αναπτύξει πολύ πιο δομημένα υγειονομικά κέντρα περίθαλψης.

Το Ιράν θα συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της πανδημίας στη Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική θα έχουν λιγότερα περιστατικά και εξάρσεις λόγω του πιο θερμού κλίματος και των νέων κατοίκων που συνιστούν την πλειοψηφία σε δημογραφικό επίπεδο.

Η Κίνα και η Ανατολική Ασία θα έχουν ήδη δείγματα ανάκαμψης σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα έχουν ακόμη περιορισμούς σε ταξίδια-αερογραμμές  αλλά σε λιγότερο βαθμό. Το 2020 ο παγκόσμιος GDP θα πέσει.

 

Επιδημιολογικό σενάριο παρατεταμένης εξάπλωσης

O ιός φαίνεται να μην επηρεάζεται από το κλίμα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται και το Καλοκαίρι. Τα κρούσματα και οι εξάρσεις θα συμβαίνουν σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη όπως στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα και στην Ανατολική Ασία.

Το Ιράν θα παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στη Μέση Ανατολή αλλά οι νοτιότερες γεωγραφικές περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έχουν λιγότερα περιστατικά (και λιγότερο σοβαρά) λόγω του νεαρού της ηλικίας σε δημογραφικό επίπεδο.

Η Κίνα και η Ανατολική Ασία, θα έρθουν αντιμέτωπες με την πιθανότητα να κινδυνέψουν πάλι από νέες μολύνσεις από τον COVID-19, ως αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που θα κάνουν να επαναφέρουν την οικονομική δραστηριότητα στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Κίνα και η Ανατολική Ασία θα έχουν νέα οικονομική ύφεση και καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς θα παραταθούν τα νέα περιστατικά του ιού. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες με ακόμη πιο έντονη και συνεχή οικονομική ύφεση, καθόσον τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο δείκτης GDP θα είναι αρκετά πιο χαμηλά σε επίπεδο ανάπτυξης και για την ακρίβεια θα συνεχιστεί μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, η οποία θα αρχίσει σταδιακά να αντιστρέδεται περίπου στο δεύτερο τέταρτο του 2021.

 

 

Πηγή: mckinsey.com

 

 

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook