Κοροναϊός: Τα «γυρνάει» η Κίνα για τους νεκρούς στην Ουχάν – Πόσοι προστέθηκαν στη «μαύρη» λίστα
Τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών από τον κοροναϊό στην πόλη της Γουχάν κατά 50% αναθεώρησε η Κίνα.
Έτσι, στα 2.579 θύματα από τον Covid-19, την Πέμπτη προστέθηκαν ακόμα 1290, με τον συνολικό -επιβεβαιωμένο- αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 3.869.
Η αναθεώρηση αυτή εντείνει τις διεθνείς αμφιβολίες τόσο για τον τρόπο καταπολέμησης του ιού στην Κίνα όσο και για το αληθές των στατιστικών που έδιδε στην διεθνή κοινότητα η χώρα.
Σε επίπεδο χώρα, οι νεκροί από τον κοροναϊό, αυξήθηκαν σε 4.632.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ουχάν «αρχικά λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των νοσοκομείων και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, μερικά ιατρικά ιδρύματα δεν κατάφεραν να συνδεθούν εγκαίρως με τα τοπικά συστήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερημένη αναφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε κάποια κενά στην καταμέτρηση με ακρίβεια των ασθενών».
Την ώρα που η Κίνα αναθεωρεί τον αριθμό την Γουχάν προς τα πάνω, οι φήμες περί ψεύτικων στοιχείων τις συνέπειες και τις απώλειες του κοροναϊού στη χώρα εντείνονται.
Κι αυτό, διότι, κυκλοφόρησαν εικόνες που έδειχναν μεγάλες ουρές στα νεκροτομεία, από μέλη οικογενειών που περίμεναν να συλλέξουν από τα αποτεφρωτήρια τις στάχτες των νεκρών τους.
Ενώ, και οι αναφορές για χιλιάδες κενές τεφροδόχους στοιβαγμένες σε ένα μόνο γραφείο τελετών, συνέτειναν προς αυτή την κατάσταση.
Ειδικοί, εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων και σε πολλές άλλες χώρες δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό, γιατί άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από τον Cοvid-19, χωρίς να έχουν υποβληθεί στο διαγνωστικό τεστ ή να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.
Τα διεθνή κατηγορώ
Πάντως, η καχυποψία για τους αριθμούς της Κίνας είναι έντονη σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις των Μακρόν και Τραμπ.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times», ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «αφελές» να πει ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα ήταν καλύτερη από αυτή των άλλων χωρών.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πιο σαφής, σε δηλώσεις του την περασμένη Τετάρτη.
«Πιστεύετε πράγματι αυτούς τους αριθμούς σε αυτήν την απέραντη χώρα που ονομάζεται Κίνα, και ότι έχουν έναν ορισμένο αριθμό κρουσμάτων και έναν ορισμένο αριθμό θανάτων, το πιστεύει κανείς πραγματικά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ με κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζει τον κοραναϊό ως «κινεζικό ιό».
Πώς απαντά το Πεκινό
Ξεκάθαρη είναι η «γραμμή άμυνας» του Πεκίνου σε αυτές τις αιτιάσεις, διαψεύδοντας τις φήμες περί συγκάλυψεις του πραγματικού αριθμού των νεκρών.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμιά συγκάλυψη.
«Η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Γουχάν ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα στη μάχη έναντι του κοροναϊού, μετά την κριτική και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά και αρκετών δυτικών πρωτευουσών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο» ήταν η αποστροφή του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Γουχάν: H μήτρα της φονικής πανδημίας
H Γουχάν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι στην Κεντρική Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού τον Δεκέμβριο του 2019.
Είναι μια πόλη με 11 εκατομμύρια κατοικους.
Μετά την αναθεώρησή του, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 50.333. Δηλαδή, περίπου το 60% του συνόλου των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα.
Συνεχώς, γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Γουχάν έχουν ερωτηθεί για την ακρίβεια του αριθμού των θανάτων στην πόλη.
Μερικοί εξ αυτών, αναγνώρισαν ότι ενδέχεται να πέθαναν άνθρωποι χωρίς να καταμετρηθούν, τις πρώτες χαοτικές πρώτες μέρες της επιδημίας, προτού διατεθούν ευρέως τα διαγνωστικά τεστ.
«Δεν μπορεί να υπήρχαν πολλοί (νεκροί) γιατί ήταν ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Ουάνγκ Σινγκχουάν, επικεφαλής ενός από τα δύο νοσοκομεία εκστρατείας που κατασκευάστηκαν για την επιδημία.in.gr