Κοροναϊός: Στην αντεπίθεση η Κίνα – Απαντά σε 24 «παράλογους ισχυρισμούς» των Αμερικανών
Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή μια μακρά ανακοίνωση με την οποία ανασκευάζει τους 24 «παράλογους ισχυρισμούς», όπως τους χαρακτηρίζει, που έχουν προβάλει ορισμένοι κορυφαίοι Αμερικανοί πολιτικοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο διαχειρίστηκε την πανδημία του νέου κοροναϊού.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αφιέρωσε τις περισσότερες συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο να απορρίπτει τις κατηγορίες Αμερικανών πολιτικών –ιδίως του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο– ότι το Πεκίνο απέκρυπτε πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό και ότι αυτός προήλθε από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν.
Ένα άρθρο έκτασης 30 σελίδων και 11.000 λέξεων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου το βράδυ του Σαββάτου επαναλαμβάνει και επεξηγεί αυτές τις διαψεύσεις. Ξεκινά μάλιστα επικαλούμενο τον Αβραάμ Λίνκολν, τον Αμερικανό πρόεδρο των μέσων του 19ου αιώνα.
«Όπως είπε ο Λίνκολν, μπορείς να εξαπατάς λίγους ανθρώπους για πάντα και όλους τους ανθρώπους για λίγο, αλλά δεν μπορείς να τους εξαπατάς όλους για πάντα» αναφέρει στην εισαγωγή.
Στο άρθρο γίνεται λόγος για τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία Αμερικανοί είχαν προσβληθεί από τον ιό πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν. Δεν υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σκόπιμα ή με κάποιον τρόπο ξέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, λέει ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν είναι κατασκευασμένος και ότι το ινστιτούτο αυτό δεν είναι σε θέση να συνθέτει νέους κοροναοϊούς.
«Έγκαιρη προειδοποίηση»
Στο άρθρο δίνεται επίσης το χρονολόγιο του πώς ενημέρωσε η Κίνα τη διεθνή κοινότητα «εγκαίρως» και «με διαφάνεια», απορρίπτοντας τις αμερικανικές κατηγορίες ότι καθυστέρησε να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πεκίνου πάντως, και άλλες χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ήταν έγκαιρη αυτή η ενημέρωση. Την περασμένη Παρασκευή, το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, η αρχική προσπάθεια της Κίνας να αποκρύψει πληροφορίες κόστισε στον κόσμο «τέσσερις με έξι εβδομάδες» προετοιμασίας στον αγώνα κατά του ιού.
Το άρθρο απορρίπτει επίσης τις επικρίσεις της Δύσης για τον χειρισμό της υπόθεσης του Λι Ουενλιάνγκ, του 34χρονου γιατρού που προσπάθησε να σημάνει τον συναγερμό για τον νέο ιό στην Ουχάν. Ο θάνατός του από την Covid-19 προκάλεσε οργή και θλίψη στην Κίνα. Το υπουργείο τονίζει ότι ο Λι δεν ήταν «καταμηνυτής ατασθαλιών» και ότι ουδέποτε συνελήφθη, σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν σε πολλά δυτικά ΜΜΕ. Δεν αναφέρει όμως ότι η αστυνομία επέπληξε τον γιατρό για «διασπορά φημών». Μολονότι ο Λι αργότερα ανακηρύχθηκε «μάρτυρας», η έρευνα για την υπόθεσή του δέχτηκε επίσης επικρίσεις από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης επειδή ανέφερε μόνο ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η «επίπληξη» που του έγινε.
Απορρίπτοντας επίσης τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πομπέο που αποκαλούν τον νέο κοροναϊό «Κινέζικο ιό» ή «Ιό της Ουχάν», το άρθρο παραπέμπει σε έγγραφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που σημειώνουν ότι η ονομασία του δεν πρέπει να στοχοποιεί κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-in.gr