Κοροναϊός: Σταδιακή άρση μέτρων σε δυο φάσεις συστήνει ο ΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2020 14:13

Κοροναϊός: Σταδιακή άρση μέτρων σε δυο φάσεις συστήνει ο ΠΟΥ

Οι χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών πριν προχωρήσουν σε νέα χαλάρωση, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην νεότερη επικαιροποίηση της στρατηγικής του (Strategy Update), ο Οργανισμός ανέφερε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» στην πανδημία και ότι η «ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές μας» όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.

Κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα δημόσιας υγείας για να κρατήσει μια διατηρήσιμη, σταθερή κατάσταση χαμηλού επιπέδου ή μηδενικής μετάδοσης και να προετοιμάσει την δυνατότητα κινητοποίησής της ώστε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να ελέγξει την όποια εξάπλωση, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Κάποιες από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες εξετάζουν τώρα την άρση του lockdown και αρχίζουν τη μετάβαση προς την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών της καθημερινότητας. Στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τέτοια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αξιολογείται ο αντίκτυπος πριν ληφθούν νέα μέτρα.

«Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σε φάσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα με βάση την αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών σε διάφορους χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες…», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Ιδανικά θα υπάρχει ένα ελάχιστος χρόνος 2 εβδομάδων (που αντιστοιχεί στην περίοδο επώασης της COVID-19) ανάμεσα σε κάθε φάση της μετάβασης προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να αντιληφθούμε τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και να αντιδράσουμε κατάλληλα», πρόσθεσε ο Οργανισμός. Προειδοποίησε ότι ο «θα συνεχίσει να υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης και αναζωπύρωσης της ασθένειας».

Ο ΠΟΥ εξέδωσε τις συμβουλές του την ώρα που υφίσταται κριτική από τις ΗΠΑ για την αρχική του αντίδραση στην πανδημία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον αναστέλλει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Η Κίνα έχει ξεκινήσει να αίρει κάποιους από τους αυστηρότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους. Στις ΗΠΑ, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων, ο Τραμπ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με ορισμένους κυβερνήτες πολιτειών για το ποιος έχει την εξουσία να ξεκινήσει να ανοίγει και πάλι τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μικρής κλίμακας μέτρα για τη χαλάρωση του αυστηρού lockdown. Σε κάποιες ισπανικές επιχειρήσεις, όπως στους κλάδους κατασκευών και μεταποίησης, επετράπη να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν, αν και τα καταστήματα, τα μπαρ και οι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί έως τουλάχιστον τις 26 Απριλίου.

Η Ιταλία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό νεκρών με 21.067 θανάτους, διατήρησε κάποιους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ενώ η Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν αυστηρά μέτρα, ανοίγει και πάλι σήμερα βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook