Κοροναϊός : Σε καραντίνα ο μισός πλανήτης – Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων στην Ισπανία, συναγερμός στις ΗΠΑ
Συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη, με φονικές διαθέσεις η πανδημία του κοροναϊού, έχοντας θέσει σε καραντίνα πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Ισπανία έσπασε σήμερα το ημερήσιο ρεκόρ των θανάτων, ενώ στις ΗΠΑ σημαίνει γενικός συναγερμός.
Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία
Ο απολογισμός της πανδημίας επιβαρύνθηκε σήμερα με περισσότερους από 38.000 θανάτους ανά τον κόσμο, η Ιταλία ξεπέρασε το φράγμα των 11.000 νεκρών, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων και 849 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε 24 ώρες στην Ισπανία.
Στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 8.189 νεκρούς, η Ισπανία απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό.
Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.
Παντού όπου μαίνεται η επιδημία, αναζητείται το σημείο κορύφωσης του ρυθμού των θανάτων, που θα αναγγείλει την αντιστροφή της τάσης και την αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Ενός λεπτού σιγή και μεσίστιες σημαίες στην Ιταλία
Στην Ιταλία, χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, η καραντίνα αρχίζει να αποδίδει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά έως δέκα ημέρες, και στην συνέχεια, ευλόγως, στην καθοδική πορεία της μετάδοσης», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι.
Η Ιταλία τήρησε σήμερα το μεσημέρι σιγή ενός λεπτού, με τις σημαίες μεσίστιες, στην μνήμη των θυμάτων της επιδημίας και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού.
Τρία ξενοδοχεία στη Ρώμη θα χρησιμοποιηθούν για την καρανίνα ασθενών
Με απόφαση των αρμόδιων αρχών, τρία ξενοδοχεία της Ρώμης θα χρησιμοποιηθούν για την καραντίνα ασθενών με covid-19. Το μεγαλύτερο, το ξενοδοχείο Marriot, βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το νοσοκομείο Columbus, ένα από τα ειδικευμένα κέντρα για την εισαγωγή ασθενών με κορονοϊό.
Στα δωμάτια των ξενοδοχείων θα μεταφερθούν θετικοί στον ιό ασθενείς, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των ξενοδοχειακών αυτών μονάδων αναμένεται σύντομα να αυξηθεί.
Stop στις κρουαζιέρες
Παράλληλα, η περιφέρεια του Λατίου, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ρώμη, ζήτησε να σταματήσουν όλες οι κρουαζιέρες, διότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
«Αν χρειαστεί, θα προσφέρουμε την αναγκαία υγειονομική βοήθεια, αλλά όσοι τουρίστες πραγματοποιούν κρουαζιέρες πρέπει να σταματήσουν να κατεβαίνουν από τα πλοία.
Θα μπορούν να κατέβουν μόνο για να επιβιβαστούν άμεσα σε αεροσκάφη. Θεωρούμε ότι στην φάση αυτή όλα τα κρουαζιερόπλοια δεν πρέπει να έρχονται στην χώρα μας», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος του Λατίου για θέματα υγείας Αλεσάντρο Ντ΄Αμάτο.
Εκπτώσεις στα Ιταλικά σουπερ μάρκετ
Επιπλέον πολλοί μεγάλοι όμιλοι σουπερμάρκετ στην Ιταλία αποφάσισαν να προσφέρουν εκπτώσεις 10% στα προϊόντα τους στους πιο φτωχούς πελάτες τους, των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ακόμη περισσότερο επισφαλής εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.
Μεταξύ των ομίλων αυτών περιλαμβάνονται οι Carrefour, Conad, Margherita Distribuzione (που αντιπροσωπεύει τις αλυσσίδες Auchan και Simply) και η Coop κι η έκπτωση θα αφορά όσους αγοράζουν με τα κουπόνια που διανέμονται στους αναξιοπαθούντες πολίτες της χώρας .
Με την έκπτωση αυτή, οι όμιλοι ανταποκρίνονται στην έκκληση που εξέπεμψε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώνοντας την αποδέσμευση κονδυλίων για την κυκλοφορία κουπονιών για τρόφιμα, που χρηματοδοτούνται από το κράτος με 400 εκατ. ευρώ και διανέμονται από τους Δήμους.
Ο Κόντε κάλεσε τους μεγάλους διανομείς να κάνουν έκπτωση 5 έως 10% σε όσους ψωνίζουν με κουπόνια. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα αλληλεγγύης, κανείς δεν θα είναι μόνος του», είχε υποσχεθεί ο Κόντε.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος Conad, με την έκπτωση αυτή τα καταστήματά του «επιδιώκουν να κάνουν μία σοβαρή συνεισφορά στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι οικονομικοί φορείς στη χώρα, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό που θα επιτρεψει σε πολλές οικογένειες να αντεπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένες στην δύσκολη αυτή περίοδο».
Πάνω από τρία εκατομμύρια Ιταλοί με επείγουσες διατροφικές ανάγκες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας Coldiretti, λόγω των συνεπειών από την επιδημία επιπλέον 500.000 άνθρωποι έχουν προστεθεί σε αυτούς με επείγουσες διατροφικές ανάγκες , πέραν των 2,7 εκατ. που είχαν λάβει πέρυσι βοήθεια σε τρόφιμα από φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η Caritas, ή οι Τράπεζες Τροφίμων. Το ιδιο συνδικάτο εκτιμά πως τα αιτήματα για βοήθεια που δέχθηκε μόνο τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 25-30%.
Την περασμένη Πέμπτη στη Σικελία, πελάτες επιχείρησαν να φύγουν από ένα σουπερμάρκετ χωρίς να πληρώσουν τα τρόφιμα που ψώνισαν, εξηγώντας πως δεν έχουν χρήματα.
Όπως συμβαίνει σε όλον τον ιταλικό Νότο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη Σικελία ζει από τη μαύρη εργασία. Όμως τα νοικοκυριά αυτά δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αρωγές που προβλέπονται από την ιταλική κυβέρνηση γι’ αυτούς οι οποίοι υφίστανται απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της ισχυρής επιβράδυνσης της οικονομίας που προκαλείται από την πανδημία.
Πρωτιά κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Φόβοι για ελλείψεις υγειονομικού υλικού
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (163.000), είναι η ώρα του συναγερμού; τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ζουν πλέον υπό περιοριστικό καθεστώς, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό.
Ενα πλοίο-νοσοκομείο κατέπλευσε στην Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας. Προσωρινά νοσοκομεία έχουν στηθεί σε συνεδριακό κέντρο και κάτω από σκηνές στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.
Οι γιατροί της Νέας Υόρκης φοβούνται ελλείψεις σε αναπνευστήρες. «Αν υπάρξει μεγάλη ροή ασθενών και περιορισμένος αριθμός αναπνευστήρων… από κει και πέρα πρέπει να κάνεις επιλογή”, λέει ένας νεοϋορκέζος γιατρός.
Η ανησυχία αυξάνεται επίσης στο Μέριλαντ, βόρεια της Ουάσινγκτον: 67 τρόφιμοι οίκου ευγηρίας διαγνώσθηκαν θετικοί και ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν αναφέρθηκε στο «χειρότερο σενάριο».
Για την προστασία του πληθυσμού, ο ομόλογός του στην πολιτεία της Φλόριντα αρνείται την αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που βρίσκεται στην Καραϊβική με άνω των χιλίων επιβάτες, τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς.
Απεργίες με αίτημα μέτρα προστασίας
Και οι εργαζόμενοι της εμβληματικής αλυσίδας βιολογικών τροφίμων Whole Foods θα απεργήσουν από σήμερα ζητώντας καλύτερη αμοιβή και ενισχυμένα μέτρα προστασία και υγιεινής.
Χθες , οι εργαζόμενοι των αποθηκών της Amazon στην Νέα Υόρκη και της πλατφόρμας Instacart είχαν επίσης κατέβει σε απεργία.
Γαλλία : Στα όριά τους γιατροί και νοσηλευτές
Στην Γαλλία, όπου περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κοροναϊό στο νοσοκομείο, με ρεκόρ 418 θανάτων σε 24 ώρες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του.
«Το πρωί, όταν ξυπνάω , κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. Οταν ετοιμάζομαι, κλαίω… Εκεί στα αποδυτήρια του νοσοκομείου σκουπίζω τα δάκρυά μου. Εισπνέω. Εκπνέω. Οι άνθρωποι στα κρεβάτια τους κλαίνε επίσης και είναι δικό μου χρέος να σκουπίσω τα δάκρυά τους», έγραψε στο Facebook η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν.
Οι Γάλλοι επιφυλάσσουν κάθε βράδυ ένα χειροκρότημα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ορισμένοι όμως παραπονιούνται για την συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί τους. «Οι άνθρωποι παραμερίζουν όταν διασταυρωνόμαστε. Δεν τηρούν απόσταση ενός, αλλά τεσσάρων μέτρων», λέει μία νοσηλεύτρια στο Παρίσι.
Ευρωπαϊκή βοήθεια στο Ιράν
Η Ευρώπη, η πλέον πληγείσα περιοχή του κόσμου από την πανδημία, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς το Ιράν στέλνοντας ιατρικό υλικό μέσω του μηχανισμού Instex για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.
Σε καραντίνα το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού
Περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι , το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν περιορισμένοι στο σπίτι ή καλούνται από τις αρχές να περιορισθούν. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν υποχρεωτική καραντίνα. Αλλοι υπόκεινται σε απαγόρευση κυκλοφορίας, ζουν σε πόλεις που βρίσκονται σε καραντίνα ή δέχονται προτροπές να περιορισθούν.
Στην Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τα 12,5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες να «πάρουν στα σοβαρά» τα περιοριστικά μέτρα. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας ήταν σήμερα έρημο από πεζούς. Σε άλλες όμως συνοικίες, οι περιπατητές ήσαν πολλοί. «Αν μείνουμε στο σπίτι με τους γονείς μας, θα πεθάνουμε γρηγορότερα απ΄ό,τι με τον κορονοϊό», δήλωναν τρεις νεαροί Μοσχοβίτες.
Στις φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική, η τήρηση των περιοριστικών μέτρων δεν αποτελεί προτεραιότητα.
«Δεν μας νοιάζει αυτός ο ιός, έχουμε εγγόνια να θρέψουμε!», λέει η ηλικιωμένη στην ουρά για τα επιδόματα στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής.