Κοροναϊός : Πώς συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση – Τι λέει νέα έρευνα

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2020 23:39

Κοροναϊός : Πώς συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση – Τι λέει νέα έρευνα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου σε άτομα με κοροναϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα στοιχεία, δείχνουν ότι ακόμη και μια μικρή, αύξηση των επιπέδων ρύπανσης πρίν την πανδημία συνδέεται με αύξηση κατά 15% του ποσοστού θνησιμότητας.

Η έρευνα, που έγινε στις ΗΠΑ, υπολογίζει αν επί παραδείγματι το Μανχάταν είχε στο παρελθόν, λίγο καθαρότερο αέρα, αυτό θα σήμαινε ότι τώρα, θα μπορούσε να έχουν σωθεί εκατοντάδες ζωές.

Δεδομένων των μεγάλων διαφορών στα επίπεδα τοξικών αέριων μεταξύ των χωρών, η έρευνα υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι σε μολυσμένες περιοχές είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από το νέο κοροναϊό, σε σχέση με εκείνους που ζουν σε καθαρότερες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν ήδη γνωστό το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, μια εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια που αποτελεί και αιτία θανάτων του Covid-19

Μια ξεχωριστή έκθεση από επιστήμονες στην Ιταλία επισημαίνει ότι τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που παρατηρούνται στο βόρειο τμήμα της χώρας συσχετίζονται με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκεί.

Καθαρότερος αέρας, λιγότεροι θάνατοι

Η νέα μελέτη, από ερευνητές του Χάρβαρντ στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστώνη, ανέλυσε την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους Covid-19 έως τις 4 Απριλίου σε 3.000 αμερικανικές κομητείες, καλύπτοντας το 98% του πληθυσμού.

«Βρήκαμε ότι μια αύξηση μόνο 1mg /m3 στα PM2.5 [σωματίδια] συνδέεται με αύξηση κατά 15% του ποσοστού θανάτων του Covid-19», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η μελέτη έλαβε υπόψη ένα φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων φτώχειας, του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, του αριθμού κρουσμάτων του κοροναϊού και των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών.

«Οι προηγούμενες εργασίες έδειξαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από τον Sars το 2003. Τα αποτελέσματά μας είναι συνεπή με αυτά τα ευρύματα», δήλωσε η Rachel Nethery, από την ομάδα του Χάρβαρντ.

Σημείωσε επίσης ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμεύσουν ωστε να ενθαρρυνθούν οι περιοχές με υψηλή έκθεση στη ρύπανση να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις και να διαθέσουν πρόσθετους πόρους για να μειώσουν τον κίνδυνο από τον Covid-19.

«Είναι πιθανό ότι ο κοροναϊός θα είναι μέρος της ζωής μας για πολύ καιρό, παρά την ελπίδα μας για εμβόλιο ή θεραπεία. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να εξετάσουμε πρόσθετα μέτρα για να προστατευθούμε από την έκθεση στη ρύπανση και να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων του Covid-19».

Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Οι συγγραφείς της  σημείωσαν την ανάγκη να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανονισμοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση ενδεχομένως να αυξηθούν οι θάνατοι από κοροναϊό.

Ο καθηγητής Jonathan Griggs, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν μεθοδολογικά ορθή και εύλογη, λέγοντας ωστόσο ότι σημαντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα δεν μετρήθηκαν σε ατομικό επίπεδο.

«Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερες μελέτες, δεδομένου ότι η τοπική ρύπανση θα ανακάμψει όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», δήλωσε.

Η έρευνα στην Ιταλία

Μια δεύτερη μελέτη που επικεντρώνεται στην Ιταλία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Pollution, συμπεραίνει ότι «το υψηλό επίπεδο ρύπανσης στη βόρεια Ιταλία πρέπει να θεωρείται επιπλέον συντελεστής του υψηλού επιπέδου θνησιμότητας που καταγράφεται στην περιοχή αυτή».

Στη μελέτη αναφέρεται ότι η βόρεια Ιταλία ήταν μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης και ότι το ποσοστό θνησιμότητας που αναφέρθηκε μέχρι τις 21 Μαρτίου στις περιοχές της Βόρειας Λομβαρδίας και της Εμίλια Ρομάνια ήταν περίπου 12%, έναντι 4,5% στην υπόλοιπη χώρα.

 

 

Πηγή: The Guardian

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook