Κοροναϊός : Όλος ο κόσμος πλην Τραμπ θεωρεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το υπό παρασκευή εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε στις 21/05/2020 15:00

Κοροναϊός : Όλος ο κόσμος πλην Τραμπ θεωρεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το υπό παρασκευή εμβόλιο

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλουν κάθε εμβόλιο που θα αναπτυχθεί για το νέο κοροναϊό να είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Όμως, στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια απόλυτη προτεραιότητα: να εμβολιάσει τους συμπατριώτες του.

Πίσω από την αρχή του «παγκόσμιου δημόσιου αγαθού» υπάρχουν δύο προβλήματα: η πνευματική ιδιοκτησία και η διανομή των πρώτων δόσεων.

Το πρώτο πρόβλημα είναι πιο εύκολο να επιλυθεί από το δεύτερο.

Η Αφρική ζητά ένα εμβόλιο χωρίς πατέντα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σύριλ Ραμαφόζα.

Αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό: τα εργαστήρια θα θελήσουν να διανείμουν μεταξύ τους τα δισεκατομμύρια των επενδύσεων και θα μπορούν να βασιστούν στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που διάκεινται εχθρικά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των διεθνών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Άλλωστε, αυτό το επανέλαβαν αυτήν την εβδομάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εμβόλιο, κατά συνέπεια, δε θα είναι δωρεάν.

Ως προς τη διαμόρφωση της τιμής, πολλοί όμιλοι έχουν δεσμευτεί απλώς να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής.

Η υπόσχεση της διαμόρφωσης τιμής κόστους είναι υποκειμενική: παλαιότερα ίσχυσε για τις θεραπείες κατά του ιού HIV, δηλώνει ο Matthew Kavanagh, του Πανεπιστημίου Georgetown, αλλά οι παρασκευάστριες εταιρείες των γενοσήμων στη συνέχεια εξασφάλισαν μεγάλα περιθώρια και διαίρεσαν το κόστος διά 10 ή και περισσότερο.

Για τον Mark Feinberg, πρώην επιστημονικό διευθυντή της Merck Vaccines και σημερινό πρόεδρο της International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), τα εργαστήρια πήραν το μάθημα και δε θα θελήσουν να γίνουν «παρίες», πράγμα που θα έβλαπτε τη φήμη και την κερδοφορία τους.

Πιστεύει ότι η κατανομή της πνευματικής ιδιοκτησίας θα γίνει σε κάθε περίπτωση, αφού «κανείς δε θα μπορεί να ανταποκριθεί μόνος στην παγκόσμια ζήτηση και θα είναι υποχρεωμένοι να βρουν εταίρους για την παρασκευή του προϊόντος».

Το δύσκολο ερώτημα: ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη θα εμβολιαστούν πρώτοι;

Πρώτα η Αμερική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρώπη και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θέλουν να συγκροτήσουν μηχανισμό «ισότιμης» κατανομής, βάσει της αρχής ότι απόλυτη προτεραιότητα έχει το υγειονομικό προσωπικό κάθε πληγείσας χώρας, στη συνέχεια οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (αστυνομία, μεταφορές) και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, θέλει επιστροφή στην κανονικότητα και περιφρονεί την έννοια της διεθνούς αλληλεγγύης: στόχος της κυβέρνησής του είναι 300 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Ιανουάριο, για να εμβολιαστεί το σύνολο του αμερικανικού πληθυσμού.

Στόχος υποθετικός, αφού οι κλινικές δοκιμές μόλις έχουν ξεκινήσει.

«Η νοοτροπία του είναι απομονωτιστική, πολύ ξενοφοβική, απολύτως αντίθετη με αυτό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας» δηλώνει ο Sten Vermund, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι νησί και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο για να καταναλώσουν και να τραφούν» υπενθυμίζει.

«Δε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αν ο κόσμος συνεχίζει να πλήττεται από τον κοροναϊό».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε σειρά πειραματικών εμβολίων (Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi), με την ελπίδα ότι ένα ή περισσότερα εμβόλια θα μπορέσουν να παρασκευαστούν στις ΗΠΑ.

Οι επικεφαλής της Moderna και της Sanofi διεμήνυσαν ήδη στην Ευρώπη ότι πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Η έσχατη εγγύηση κατά της εθνικοποίησης των εμβολίων είναι η κατασκευή μονάδων παραγωγής σε πολλές ηπείρους.

Αλλά, αντίθετα με ό,τι συνέβη κατά την πανδημία της γρίπης H1N1 το 2009, «εκκινούμε από το σημείο μηδέν. Δεν έχουμε ούτε εμβόλιο ούτε μονάδα παραγωγής», λέει ο Pascal Barollier του Gavi, ενός οργανισμού που αγοράζει εμβόλια για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Συνασπισμός για Καινοτομία Επιδημικής Προετοιμασίας, Cepi, που συγκροτήθηκε το 2017 απέναντι στην αρχική αποτυχία αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Εμπολα, έχει επενδύσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε εννέα εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19.

Σε αντάλλαγμα τούς ζητεί διανομή των τεχνολογιών, ώστε να γίνει δυνατή η μαζική και ταχεία παραγωγή εμβολίων.

Έτσι, τα εργαστήρια αυτά κατασκευάζουν επιπλέον γραμμές παραγωγής χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Εταιρείες συμμαχούν: η Moderna θα έχει παραγωγή στις ΗΠΑ (για την αμερικανική αγορά) και στην Ελβετία (για την Ευρώπη).

Η Sanofi έχει συμμαχήσει με μια ανταγωνίστρια, την GlaxoSmithKlein: οι δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί διαθέτουν πολλά εργοστάσια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Για να εμβολιαστεί ο πλανήτης θα χρειαστεί να ανακαλυφθούν όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook